יאיר קראוס: זה אחד הימים העצימים ביותר מירי חיזבאללה שידענו. ואל תתנו שיספרו לכם על 'חיזבאללה חלש שאיבד את כח האש שלו'. כשהם רוצים, הם גם יורים 90 רקטות בתוך חצי שעה. מיליוני אזרחים ישראלים נכנסו למקלטים היום כתוצאה מירי של יותר מ-200 רקטות.
מבקר המדינה בודק את השימוש ב-NSO ע"י המשטרה: "סיכונים של זליגת מידע"
מבקר המדינה החל בבדיקת הטענות על השימוש שעושה המשטרה לכאורה בתוכנת הריגול של חברת NSO כלפי אזרחים | משרד המבקר: "האמצעים מעלים סיכונים מפני זליגת מידע אישי ושימוש לרעה במאגרי מידע"
מבקר המדינה נתניהו אנגלמן הודיע הערב (שלישי) כי הוא בודק את השימוש שעושה המשטרה לכאורה בתוכנת הריגול של חברת NSO כלפי אזרחים. זאת, לאחר שתחקיר עיתון 'כלכליסט' העלה כי המשטרה פרצה במהלך השנים האחרונות לטלפונים של אזרחים באמצעות תוכנת הריגול 'פגסוס' של החברה. בתחקיר נטען כי חלק מהפריצות נעשו ללא צו בית משפט או פיקוח של שופט. מוקדם יותר הכחישו במשטרה את הדברים וטענו כי כל מעקב כזה או אחר נעשה בהתאם לחוק ובאישור שופט בלבד.
במשרד מבקר המדינה ציינו כי בשבועות האחרונים החל המבקר מתניהו אנגלמן בביקורת בנושא שימוש גורמי אכיפת החוק, ובפרט משטרת ישראל, באמצעים טכנולוגיים לצורכי אכיפה. במסגרת הביקורת ייבדק גם השימוש לכאורה של המשטרה בתוכנות שונות כדי לחדור לטלפונים ניידים של אזרחים, כדוגמת תוכנת NSO.
ממשרד מבקר המדינה נמסר: "ביקורת המדינה שמה דגש מיוחד על ההגנה על פרטיותם של אזרחי ישראל ותושביה. האמצעים הטכנולוגיים משמשים כראיות בהליך הפלילי ומעוררים שאלות של איזון בין התועלת שבהם אל מול פגיעה בזכות לפרטיות ובחירויות נוספות. האמצעים הללו גם מעלים סיכונים מפני זליגת מידע אישי ושימוש לרעה במאגרי מידע אשר על כן החליט מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, לכלול בתוכנית העבודה המשרדית שגובשה זה מכבר את נושא שימוש גורמי אכיפת החוק באמצעים טכנולוגיים לצורכי אכיפה".
לפי התחקיר הנרחב שפורסם הבוקר, המעקבים והפריצות בוצעו ע"י חטיבת הסייבר "סיגינט" המשטרתית בהוראת דרגים גבוהים במשטרה. היעדים היו אישי ציבור חשודים, אך גם אזרחים - ביניהם ראשי מחאת 'הדגלים השחורים' שנהגו להפגין מול מעון ראש הממשלה בתקופת נתניהו. באמצעות התוכנה השתלטה המשטרה על המכשירים הניידים של הפעילים ויכלה להאזין לכל שיחותיהם ולצפות בכל ההתכתבויות שלהם.
מפכ"ל המשטרה, קובי שבתאי, הורה היום לבדוק את כל מקרי המעקב שפורסמו הבוקר בתחקיר. שבתאי אמר כי חלק מהמקרים לא התרחשו כלל.
המשטרה הבהירה היום בעקבות התחקיר כי היא רוכשת כלים טכנולוגיים מחברות חיצוניות, גם בתחום התקשורת והסייבר. החברות החיצוניות אינן חשופות למידע מודיעיני או לתוצרי המידע החקירתי, ובתוך כך הפעלת הכלי הטכנולוגי לצורך משטרתי נעשה על ידי גורמי המקצוע של משטרת ישראל ולא על ידי עובדי החברות החיצוניות.
שימוש בכלים הטכנולוגיים שנרכשו מחברות חיצוניות כמו גם בכאלה שמפתחת המשטרה נעשה על פי הדין, הסבירו במשטרה. "כך, למשל, ככל שמדובר בשימוש בכלי טכנולוגי לצורך ביצוע האזנת סתר, מוגשת בקשה לביצוע האזנת הסתר לבית משפט מוסמך כמקובל, והדבר נבחן על ידי בית המשפט ומאושר תחילה".
"הוריתי על בדיקת כל המקרים שעלו בכתבה ושלכאורה התרחשו לפני מספר שנים", אמר רנ"צ שבתאי. "מהבדיקה עלה שחלק מהמקרים אינם נכונים. בין השאר, לא התבצע שימוש בכלים מסוג זה מול מפגיני הדגלים השחורים, טלפונים של ראשי רשויות. פרטים אלה אינם נכונים. בכל הנוגע לשימוש באמצעי אכיפה באופן כללי, כאמור, הכל נעשה עם האישורים המשפטיים הנדרשים. המפכ"ל הוסיף כי "משטרת ישראל אינה מפעילה את יכולותיה הטכנולוגיות המתקדמות אל מול אזרחים ומפגינים תמימים".
לדברי שבתאי, "אני גאה בשילוב מערכות טכנולוגיות שהפכו לראש חץ במלחמה בפשע, באלימות ובעבריינים. השימוש בטכנולוגיה מתקדמת במאבק בפשיעה הוא אינטרס לאומי ראשון במעלה והוא בא להגן על הציבור שומר החוק בישראל ועל ביטחון הפנים של המדינה. עולם הפשע מתחכם ואנחנו נמשיך לפעול ולעשות הכל בכדי להיות צעד אחד קדימה".
"חשוב לציין, כי מדובר באחד התחומים הכי מבוקרים ומפוקחים על ידי כלל הגורמים המשפטיים בתוך הארגון ומחוץ לארגון וביניהם הבכירים ביותר ואני רוצה להבטיח כי משטרת ישראל בראשותי פועלת על פי חוק תוך הקפדה יתרה על צווי בתי המשפט בכל שימוש בכלי כזה או אחר", סיכם המפכ"ל.