דין פישר: נתב"ג חזרה לשגרה מלאה.
תוך ארבע שנים: זהו יעד הדירות החדשות של שר השיכון
משרד השיכון ישווק חצי מיליון דירות חדשות בארבע השנים הקרובות. כך הכריז שר השיכון זאב אלקין בוועדת הכלכלה, בנוסף ל-280 אלף התחלות בניה, 300 אלף שיווקי קרקע ו-180 אלף עסקאות בקרקעות מדינה | יו"ר וועדת הכלכלה מיכאל ביטון: "משימותיו העיקריות של המשרד הוא דיור בר-השגה לזוגות צעירים, שיפור הדיור הציבורי וקידום ההתחדשות העירונית"
משרד השיכון פרס בוועדת הכלכלה את "התכנית הלאומית לשיכון" לשנים הקרובות. ביניהם חצי מיליון דירות חדשות בארבע השנים הקרובות, וכן 280 אלף התחלות בניה, 300 אלף שיווקי קרקע ו-180 אלף עסקאות בקרקעות מדינה. התכנית גובשה עם משרד הפנים.
יו"ר הוועדה, חבר הכנסת, מיכאל ביטון מסיעת 'כחול לבן' הדגיש כי שלושת משימותיו העיקריות של המשרד הוא דיור בר-השגה לזוגות צעירים, שיפור הדיור הציבורי וקידום ההתחדשות העירונית. הוא קרא למשרד לשקול מחידוש תכנית "בית צומח" בפריפריה, השכרת דירות ע"י המדינה עבור הדיור הציבורי, והזהיר כי הגדלת השיווקים לבדה לא תביא להורדת מחירי הדיור - ללא תכנית לדיור בר-השגה לזוגות צעירים. ביטון הבטיח לקיים כבר בהקדם דיון ממוקד בצרכי הדיור של החברה החרדית.
לדברי שר השיכון זאב אלקין, הסיבה למשבר הוא עליית מחירי הדיור כמעט בכל העולם, ועיקר משימתנו היא הגדלת ההיצע. בשנים 2020-2019 נרשמה ירידה חדה בשיווקי הקרקע וירידה דרמטית בעסקאות – וזו הסיבה לעלייה החדה במחירי הדיור השנה. הירידה בשיווקים ובעסקאות היא פועל-יוצא של אי-אישור התקציב הממשלתי. לדבריו, רוב המוחלט של שיווקי השנה האחרונה, היא החל מהקמת הממשלה האחרונה. "לאחר אישור התקציב, עברנו ראש עיר אחד אחרי השני ושכנענו אותם להתחיל את שיווקי הקרקע", סיפר.
אלקין הדגיש את הארכת חוק הותמ"ל לצורך עמידה ביעדי התכנית, הביע תקווה כי היקף העסקאות בקרקעות המדינה - יהיה גבוה מ-180 אלף, הצביע על עליה בתקציבי הסיוע לבניה חדשה, רכש דיור לגיל הזהב, סיוע בשכר דירה ועוד. כך הוקצו 550 מיליוני ש"ח להגדלת היקף שיווקי יחידות הדיור בתכניות למגורים בהישג-יד, 60 מיליוני ש"ח להגדלת היצע הדירות בשוק השכירות המוסדית, 12 מיליוני ש"ח לקידום חדשנות ותיעוש בענף, 11 מיליוני ש"ח לקיצור הליכי הקמת שכונות חדשות, 83.5 מיליוני ש"ח להגדלת ההיצע של יחידות הדיור המשווקות ועוד.
שר השיכון אף מקווה להגיע ל-6,500 דירות להשכרה בשנת 2022, והבטיח ליזום שכונות ייעודיות לחרדים כמו בעכו והקמת עיר חרדית חדשה בנגב – כסיף.
ח"כ אורי מקלב מ'יהדות התורה' קבל על ביטול תכניות דיור עבור הציבור החרדי, למרות שאצלו עמוקה תרבות רכישת דירות ואמר בדיון: "היה פתרון מסוים בקרית גת, אך אתה נתת הוראה לוועדות התכנון להפסיק את העבודה במיזם הזה. מעורבות הציבור החרדי ברכישות הדירות גדולה יותר ביחס לחלקה באוכלוסייה, אחוז הקניה גדול יותר, וכיוון שלא נותנים פתרון הוא מחפש שווקים אחרים ואז מתערבים בשוק הכללי. כאשר יש מצוקת דיור היא לא פחותה מהציבור הכללי ואף יותר מכך. וכאשר לא מטפלים בזה זה משפיע על מחירי הדיור הכלליים". מקלב דרש בדיון נתונים כמה החסר הקיים היום בשוק וכמה הצפי העתידי.
חברו לסיעה, ישראל אייכלר, הדגיש את מצוקת הדיור במגזר, ואת חוסר ההתאמה של תעסוקה, תחבורה וחינוך – למיזמי השיכון השונים. "בלי תעסוקה, חינוך ותחבורה, אנשים לא יגיעו לשכונות חדשות בפריפריה", הזהיר אייכלר. גם חבר הכנסת יעקב אשר, הציג את הצורך לפעול לפי נתונים בחוסר בדיור – לפי מגזרים, הצהיר כי פתרון הדיור למגזר החרדי – תשפיע על ירידת מחירים כללית, וקרא לקדם את השכונה החרדית המתוכננת בקרית גת.
לדבריו, "לציבור שלנו אין פתרונות דיור בערים המעורבות כי ראשי ערים מונעים הקמת שכונות למגזר החרדי, קרית גת מערב היה הפתרון היחיד לחרדים אבל גם את זה ביטלת, אם לא תייצרו פתרונות לחרדים זה ישפיע לרעה על כל השוק", הזהיר.
"אני מסכים עם דבריו של ח"כ אשר, יש תופעה חמורה בישראל שראשי עיר אומרים שכף רגלו של חרדי לא תדרוך אצלם, זה מגונה", אמר יו"ר הוועדה. ח"כ אשר דרש כי "משרד השיכון חייב לשווק דירות לחרדים לפי חלקם באוכלוסייה".
יהודה כהן, מנכ"ל התאחדות קבלני השיפוצים, הזהיר כי חלק ניכר מקבלני הבטיחות וכיבוי האש במיזמי השיכון החדשים – אינם מורשים, ואילו לדברי יונית אפרתי, מהנציבות לשיוויון אנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים, 60% מבעלי המוגבלויות אינם זכאים לדיור הציבורי, וציינה את הצורך להקצות להם מענה במיזמי ההתחדשות העירונית.