דורון קדוש: צריך לומר מילה טובה לשר הביטחון כץ על הצעד הדרמטי הזה. שר ביטחון לא אמור להיות חותמת גומי לכל מינוי של הרמטכ״ל. מותר ואף רצוי שהוא יבחן אותם בקפידה, ובמקרה הזה - שבו המינויים אכן שנויים במחלוקת - הרמטכ״ל צריך לדעת שיש מינויים שאינם לגיטימיים בעת הזו.
הח"כ בהצעת חוק מיוחדת לעשרות ה"נורבגים"
הצעת החוק החדשה מבקשת לתת את המינימום הנדרש על מנת לשמור על מעמדה של הכנסת, והוא שיקול הדעת של חברי הכנסת, כאשר כלו כל הקיצין, להביע אי אמון בממשלה | בתוך חודש וחצי, בלבד, כרבע מחברי הכנסת הינם "נורבגים" ללא כל שיקול דעת ועצמאות מינימלית
הצעת חוק חדשה של חה"כ שלמה קרעי מהליכוד, תאפשר לח"כים הנורבגים להביע אי אימון בממשלה מבלי לאבד את מקומם בכנסת כך על פי הדיווח ב-ynet. ההצעה אומרת כי במקרה של הצלחת הצבעת אי האמון, השרים שהתפטרו מהכנסת לא יחזרו והח"כים הנורבגים יישארו בכנסת.
לטענת יוזם ההצעה, החוק הנורבגי במתכונתו הנוכחית המורחבת, פוגע במעמדה של הכנסת. לדבריו, חברי כנסת "נורבגים", הם למעשה נטולי שיקול דעת בהצבעות במליאה. הפעלת שיקול דעת מינימלי בניגוד לעמדת הממשלה, תגרום להם לחזור הביתה באמצעות החזרה לאחור של המנגנון הנורבגי שהכניס אותם לכנסת. יחד עם זאת, עומס העבודה הרב במליאת הכנסת ובוועדותיה, אילץ בעבר את המחוקק להסתייע במנגנון זה במידה, במשקל ובמשורה.
דא עקא, הממשלה הנוכחית החליטה להחריב את הכל ולתפור את החוקים בדיוק בהתאם לדרישות הפוליטיות ולשוחד הדרוש על מנת להדביק את הקואליציה. בתוך חודש וחצי הגענו למצב שבו כרבע מחברי הכנסת הינם נורבגים ללא שיקול דעת, ואפילו כאלו שמחליפים שרים ללא תיק כדי שיוכלו לבצע טוב יותר את תפקיד הכלום ושום דבר שלהם.
הצעת החוק החדשה מבקשת לתת את המינימום הנדרש על מנת לשמור על מעמדה של הכנסת, והוא שיקול הדעת של חברי הכנסת, כאשר כלו כל הקיצין, להביע אי אמון בממשלה.
חוסר היכולת של חבר כנסת להביע אי אמון בממשלה, מהווה פגיעה קשה במעמדה של הכנסת ובמנגנון הפרדת הרשויות בין הכנסת לממשלה. על כן מציע קרעי כי שר שהתפטר מהכנסת בחוק הנורבגי וסיים את כהונתו בממשלה כתוצאה מהצבעת אי אמון במליאת הכנסת, לא ישוב לתפקידו כחבר כנסת.
כלומר: חבר הכנסת "הנורבגי" יישאר לכהן כחבר כנסת במקרה כזה, ובכך יתאפשר לו להביע אי אמון בממשלה בהתאם לשיקול דעתו הבלעדי, מבלי שיביא לסיום כהונתו בכנסת על ידי כך.
יצוין כי אין ספק שהצעה זו ככל הנראה לא תצלח את משוכת ההצבעה, אך בכל מקרה מדובר בהצפה של הצביעות של חברי הקואליציה הנוכחית שתקפו בצורה חריפה את השימוש בחוק הנורבגי על ידי הליכוד, וכעת הם משכללים את השיטה.