עמיחי שטיין: הצהרת דובר המשרד לענייני אירופה והחוץ הצרפתי על האג צרפת מקבלת את ההחלטה. נאמנה למחויבותה רבת השנים למשפט הבינלאומי, צרפת שבה ומביעה את תמיכתה בפעילותו העצמאית של בית הדין, בהתאם לאמנת רומא.
שכר הח"כים לא יתעדכן; יוותרו על אלפי שקלים
מליאת הכנסת אישרה הערב ללא מתנגדים את הקפאת העלאת שכר הח"כים למשך שנת 2021. מדובר בהעלאה המתעדכנת באופן אוטומטי מידי שנה ואמורה היתה לעלות ב-2021 ל-6,500 ש"ח
יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ איתן גינזבורג צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק לביטול העדכון של שכר חברי הכנסת בשנת 2021. מדובר בהצעה מטעם ועדת הכנסת אליה הוצמדה הצעה פרטית של חברי הכנסת יאיר לפיד ומיקי לוי מ'יש עתיד'. 39 חברי כנסת תמכו בהצעה ללא מתנגדים.
בינואר 2021 צפוי לעלות שכרם של חברי הכנסת בשיעור עליית השכר הממוצע במשק. מוצע לבטל עלייה זו ולקבוע כי בשנת 2021 תהיה הקפאה של שכר חברי הכנסת.
בדברי ההסבר להצעה הפרטית נכתב כי "בינואר 2021 אמור שכרם של חברי הכנסת להתעדכן בכ-6,500 ש"ח. הזינוק הצפוי בשכרם של חברי הכנסת הוא תוצאה ישירה של המשבר הכלכלי שנוצר בעקבות מגפת הקורונה וכישלון הממשלה בטיפולו. זאת משום ששכר חברי הכנסת צמוד לשכר הממוצע במשק ובשנת 2020 עלה השכר הממוצע באופן משמעותי בשל הגידול באבטלה ופיטוריהם של רבבות עובדים שהשתכרו פחות משכר הממוצע.
העלייה בשכרם של חברי הכנסת מדי שנה היא שערורייתית כשלעצמה ונובעת מכך ששכרם אינו נקבע על ידי ועדה ציבורית אלא על ידי חברי הכנסת עצמם – נושא שבו דנה הכנסת בהצעת חוק אחרת.
בשל המשבר הכלכלי החמור הפוקד את מדינת ישראל ואי קידום הצעת החוק לקיצוץ בשכרם של חברי הכנסת, שהציע שר האוצר ישראל כץ, ועד שישונה המנגנון לקביעת שכר חברי הכנסת, מוצע לקבוע בהוראת שעה כי שכרם של חברי הכנסת יוקפא עד לסוף שנת 2022. בכך יראו חברי הכנסת דוגמה אישית ויחזקו את אמון הציבור בכנסת ובנבחריה". לשון ההצעה.
ח"כ איתן גינזבורג, יו"ר ועדת הכנסת מ'כחול לבן', אמר בעת הצגת החוק במליאה: "מטרת ההצעה היא למנוע את העדכון אוטומטי של שכר חברי הכנסת שכר שמשתנה מדי חודש ינואר בכל שנה באופן אוטומטי לפי השינוי בשכר הממוצע במשק בשנה הקודמת. השנה בשל משבר הקורונה שהוביל לעליה חדה במספר המובטלים ואנשים המצויים בחופשה כפויה ללא תשלום צפויה הייתה להיות עליה חריגה בשכר הממוצע במשק דבר שיכול היה להוביל לאווירה חדד גם בשכר חברי הכנסת ושם מקבלים המשרה הבכירים בשירות המדינה.
נראה לי שברור לכולם כי בעת הזו בהעלאת שכר לנציגי ציבור ולשאר נושא המשרה הבכירים בישראל, לא רק שהיא לא סבירה היא גם לא ראויה. כשאזרחי ישראל מצויים תחת משבר כלכלי כל כך קשה שלצערי הרב עלול ללוות אותנו עוד זמן רב, וכשאנשים מאבדים את מקור פרנסתם ולא יודעים כיצד יסגרו את החודש, הדבר האחרון שצריך לקרות הוא שמשכורתנו תעלה, ודאי כשעליה המדוברת היא חסרת פרופורציות". כך לדבריו.
ח"כ שלמה קרעי מ'הליכוד' הגיש הסתייגויות להצעה ונימק: "הצעת החוק שעולה כאן להצבעה היא הרע במיעוטו. היא מקפיאה באופן זמני לשנה אחת את העלייה הדרמטית הצפויה בשכר. אבל השכר יעלה שוב מבלי להתחשב בתמונת המצב של המובטלים במשק בשנה שלאחריה".
לדבריו, "הגשתי הסתייגות יחד עם חברי חבר הכנסת מיקי לוי ועוד אחרים שחתמו על הצעת החוק המקורית שהעיוות הזה של חוסר הנשיאה בנטל עם הציבור בתקופה קשה זו הפריע להם באמת ולא רק לצאת ידי חובה כמו שהצעת החוק הזו מנסה לעשות. הצעת החוק המקורית הזו ניסתה לעשות סדר לגבי כל בכירי המגזר הציבורי למעלה מ-2000 שהעלות שכרם השנתית היא קרוב לשני מיליארד שקלים לצערי חבר הכנסת גינזבורג וסייעת כחול לבן חסמו את הצעת החוק מלעלות להצבעה".