מיכאל שמש: נתניהו בהצהרה של 9 דקות על תיק ההדלפות ועל אלי פלדשטיין: אין סיכוי שהיה פוגע בביטחון המדינה.
סוער בוועדה: תופעת סגירת התיקים במח"ש נידונה בכנסת
אלימות השוטרים והקלות בה נסגרים התיקים נגדם עד שכבר נפתחים הגיעה לדיון בוועדת חוקה חוק ומשפט. ראש המחלקה הפלילית במח"ש בדיון על התנהלות סגירת התיקים התגונן ואמר "מעולם לא פנה אליי איש להקל או לסגור תיק"
בוועדת החוקה צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ועדת החוקה בראשות ח"כ יעקב אשר קיימה היום (שלישי) דיון ביוזמת הח"כים משה ארבל מש"ס ושלמה קרעי מ'הליכוד' על "התנהלות מח"ש בסגירת תיקים וטיוח בניגוד לעמדת גורמי המקצוע".
יו"ר הוועדה חבר הכנסת יעקב אשר אמר בדיון "נראה שלמרות שהזרוע הייתה אמורה להיות זרוע הרתעתית, לחינוך אנשים שפוגעים באוכלוסייה, אין את ההרגשה שיש שופטים במח"ש וצריך לשנות משהו בעניין הזה. הוא קרא לשר המשפטים "לערוך חשיבה איך מנערים את הארגון לתועלת עם ישראל".
יוזם הדיון חבר הכנסת משה ארבל אמר: "מונח לפנינו אירוע מתגלגל תקופה ארוכה, סיפור שנחשף בערוץ 13 על התנהלות משטרתית רשלנית בצורה פושעת במסגרתה חוקר שינה תשובות של מתלונן כדי לאפשר את סגירת תיק החקירה ומקרה נוסף שנחשף ב'הארץ' בו ניצב במשטרה שכיהנה כראש אגף משאבי אנוש קידמה מתן הנחות של מאות אלפי שקלים בקניית דירה לבכירי משטרה שלא היו זכאים להנחות, על חשבונם של שוטרים זוטרים להם יועדה ההנחה. ראשת מח"ש אמרה בכניסתה לתפקיד שיש לעשות הכל כדי שלא לעצור שוטרים".
עוד הוסיף ארבל ותקף "התמונות הקשות של הילדה זיסי מרגליות במאה שערים מקבלת רסיסי רימון הלם בניגוד לנהלים, הילד יענקי רוזנברג שהוכה ע"י שוטרים באכזריות תיקיהם נסגרו ע"י מח"ש. צריך לעשות הכול להיות בטוחים שמשטרת ישראל לא פועלת בניגוד לחוק. רשות אכיפה הפועלת בניגוד לחוק זה צלם בהיכל. העובדה שבמח"ש חוקרים מושאלים ע"י המשטרה כראשי צוותים ואמורים לחקור את חבריהם מביאה לכך שמח"ש הופכת למחלקה לחיבוק שוטרים".
חבר הכנסת שלמה קרעי שאף הוא היה מיוזמי הדיון אמר "הדיון הזה הוא על העדויות המדאיגות על שחיתות ראשי המערכת ואתרוגם מצד שני. כשפרקליט מדינה ויועמ"ש פועלים באופן לא ראוי, מה כבר ניתן לצפות ממח"ש? הפרסומים האחרונים מראים שמח"ש לא ממלאת את תפקידה ופועלת בניגוד למטרות הקמתה. בכתבה ב'הארץ' עולות טענות שראש מח"ש בגיבוי פרקליט המדינה לשעבר שי ניצן החליטה בניגוד לחוקרים שלה עצמה לקבור תיק הפרת אמונים של ניצבת במשטרה. זו מרמה והפרת אמונים כלפי הציבור של ראש מח"ש ופרקליט המדינה. זה מתווסף לפרסומים נוספים על שידעו על תרגילי חקירה אסורים כדי "לא לתת לשוחרי רעתנו לשמוח".
גם חבר הכנסת עופר כסיף מהרשימה המשותפת השתתף בדיון ותקף את יוזמיו "המניעים של חבר הכנסת קרעי מאוד מסוימים כדי להגן על מישהו, ואני תוהה איפה היו חבר הכנסת קרעי וחבריו לפני כמה שנים? למה פתאום הם נזעקים? ב-2016 כתב מבקר המדינה שכ-90% מהתיקים נסגרו, אלפי תיקים נגנזים בהמשך לסגירתם במישור הפלילי ולא מקבלים טיפול משמעתי ארגוני. הדוח מצביע ולא בפעם הראשונה שיש בעיה ארגונית מהותית במח"ש. יש פה בעיה מבנית מתמשכת. עם הקמתה כל המחלקה הייתה מורכבת משוטרים וזה שונה. הבעיה של הטיוח עדיין קיימת. שלחתי מכתב לשר לביטחון פנים בעקבות מקרה של חרדי על הרצף האוטיסטי שהוכה בידי שוטרים והתשובה לא הייתה לעניין ומח"ש סגרה את התיק למרות הצילומים בתיק. כולם ראו את ההשתוללות של גואטה על המפגינים ונסגר התיק, יש פה בעיה מערכתית".
חבר הכנסת ישראל אייכלר התייחס אף הוא למקרים שהזכיר ארבל ואמר "צריך למצוא פתרון על-ידי צירוף נציגי ציבור לחקירות הללו, שחייבים דין וחשבון לעם. המקרה של יענקי רוזנברג שנפצע לא היה אפילו בהפגנה אלא באיסוף קרשים לל"ג בעומר ולא היה ספק שיעמידו לדין את השוטרים המעורבים. גם במקרה של זיסי במאה שערים. אלו מקרים שגורמים לחוסר אמון מול המשטרה. המקרה של סלומון טקה עם ההד הציבורי הבהיר שאי אפשר להרוג אנשים מהעדה האתיופית ודם החרדים הופקר".
חבר הכנסת מיקי לוי, שלו היסטוריה ארוכה במשטרת ישראל אמר בדיון "מח"ש לא חפה מטעויות. היום אין במח"ש שוטרים אלא רק אזרחים והיא הוצאה מאחריות המשטרה, בראשה תמיד עומד פרקליט מוכר. החוקרים במח"ש הם עו"ד אזרחיים שגויסו לפרקליטות הם אינם שייכים למשטרה לא גיוסו על ידה ולא חוזרים אליה".
נציג הליכוד בוועדה חבר הכנסת עמית הלוי הוסיף "הבעיה היא לא שוטר כזה או אחר, אלא בתרבות שאנחנו נחשפים אליה במשטרה ובמח"ש. בא אורי כרמל ראש מח"ש וסעדה סגנו של ראש מח"ש שאומר שמפכ"ל המשטרה אלשייך אמר להם ש"מומחה בפירוק גופים עוינים ושצריך להיכנס בסעדה" אלו לא ביטויים המוכרים במדינה. בגלל שזה קרה לנתניהו היום כל האזרחים יודעים, וכח"כים אמור להטריד את כולנו שהתרבות הזו נוצרה בין מפכ"ל משטרה לראש מח"ש".
מנהל המחלקה הפלילית במח"ש, הפרקליט רונן יצחק התגונן והשיב "נשמעו הרבה עובדות שאין בינן למציאות ולא כלום. התיק של אלחלאק לא נסגר והוחלט על הגשת כתב אישום, התיק של גוואטה מונח כעל שולחננו וטרם התקבלה החלטה. נתמודד עם הביקורת ואנחנו לא חפים מטעויות אך רוב הדיון נסמך על כתבות ופרסומים שמסתמכים עליהם כדברי אלוקים חיים. הציטוט שמיוחס לקרן בר מנחם, לא נאמר מעולם, אלא בהקשר לתיק ספציפי. אנחנו פועלים לפי ראיות ולא שופטים לפי הלך רוח. חלק מהתיקים נסגרים על דעת המשנה לעניינים פליליים ופרקליט המדינה. יש דברים שאין אפשרות להביאם למישור הפלילי אך נעשים דברים משמעותיים במישור המשמעת. נורא נוח להיתפס לכתבה ועבודת העיתונאים מבורכת וחשובה אך אלו לא דברי אלוקים חיים".
יו"ר הוועדה חבר הכנסת יעקב אשר לא הרפה, והקשה בכמה מהתיקים היתה בסופו של דבר ענישה והם לא נסגרו והאם יש עדיין שוטרים מושאלים במח"ש?
גם חבר הכנסת עמית הלוי שאל "הלחצים מהמשטרה על הארגון שלכם קיימים?" וחבר הכנסת שלמה קרעי גם הוא מהליכוד הביע תמיהה "איך יכול להיות שפרקליט המדינה בא ובגיבויו ראש מח"ש סוגרת תיק במקרה שתואר, ילד מוגבל שחוטף מכות זה לא מספיק פלילי?"
הפרקליט יצחק אמר בתגובה כי "מבין עשרות החוקרים כיום, למעט שניים כולם אזרחים עובדי משרד המשפטים בדיוק כמוני, אינם קשורים למשטרה. אחד מהשניים שנותרו משרת למעלה מ-25 שנה ובעוד כחודש בהתאם להחלטת שר המשפטים שניהם לא יהיו במח"ש. לקח כמה שנים טובות לאזרח את מערך החקירות למרות שמעולם לא קרה ששוטר חקר את חברו".
לשאלת הלחצים המופעלים על מח"ש, הבהיר "אני נחשף לתיקים מאוד רגישים ותקשורתיים ומעולם לא הושפענו מלחצים גם כאשר הרחוב בער ושרפו מכוניות וגם כשהיו הפגנות. יש כתבי אישום שמתנהלים היום שהיו הפגנות רבות נגד הגשתם ובכל זאת הוגשו ויש מקרים הפוכים. ביחס לטענה ללחצים פנימיים- כולנו בני אדם אך מעולם לא נתקלתי בכך שמישהו פחד ממישהו ומישהו השפיע על מישהו או שרצה לרצות מישהו, בטח לא בתיקים הדרמטיים שממילא עולים למעלה לדרגים הגבוהים במשרד לאשרור ההחלטה.
מעולם לא פנה אליי איש להקל או לסגור תיק. אנחנו עושים את העבודה לפי מה שאנחנו רואים ולא לפי לחצים. תיק לא יכול ללכת למשמעת אם הוא מעורר חשד לפלילים. תמיד זה עובר אלינו ורק כאשר אנחנו סוגרים תיק מחלקת המשמעת מתחילה לעבוד".