עמיחי שטיין: הצהרת דובר המשרד לענייני אירופה והחוץ הצרפתי על האג צרפת מקבלת את ההחלטה. נאמנה למחויבותה רבת השנים למשפט הבינלאומי, צרפת שבה ומביעה את תמיכתה בפעילותו העצמאית של בית הדין, בהתאם לאמנת רומא.
"נסיעה לאומן אפשר לדחות, הפגנות זה דבר בסיסי": התבטאויותיו של פרופ' אש
פרויקטור הקורונה החדש הציג לפני ראש השנה גישה מקוממת בהשוואה בין הנסיעה הקדושה לאומן, לחשיבות הפגנות השמאל: "הפגנות זה דבר בסיסי מאוד בזכויות האזרח בדמוקרטיה, לדחות בשנה את הנסיעה לאומן זה דבר אפשרי, והמחיר שלו לא כזה גבוה"
צילום: פלאש 90
"חטא היוהרה כגורם לכשלון לאומי בטיפול במגיפה", כך כתב בטוויטר לפני כחודש פרופ' נחמן אש, שהיום הוכרז כפרויקטור הקורונה הבא שייכנס לתפקידו בעוד כשבועיים. במקרה אחר כתב כי "על רקע הסכם השלום שייחתם מחר, ישראל ובחריין מובילות את העולם במספר המקרים החדשים של קוביד 19 לנפש".
עוד תהה: "המשך הפרסום היומי של העמידה ב"מדדי ראש הממשלה" ע"י מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה מהווה עוד ביטוי לאבסורד בהתמודדות עם המגיפה. את היעד העליון של מספר החולים הקשים עברנו מזמן ואוטוטו עוברים את היעד העליון של מספר החולים הקשים. לא כדאי להפסיק לפרסם את המדדים הללו?"
פרופ' אש התייחס בעבר בראיון ל'רדיו 103' גם לרצונם של חסידי ברסלב לנסוע אומן בראש השנה, ואמר כי "אני מופתע מהמנהיגות של החסידות שלא מבינה שמדובר פה בפיקוח נפש. הרי זה ברור שאם תהיה נסיעה המונית לאומן יהיו חולים, אפשר להתווכח אם יהיו הרבה מאוד או הרבה אבל יהיו חולים. יהיו אנשים שישלמו בחייהם על הנסיעה הזו, או אנשים שנסעו או בני משפחתם או אנשים בסביבתם".
הוא גם הציג גישה מעוותת ומקוממת בהשוואה בין הפגנות לנסיעה הקדושה: "הפגנות זה דבר בסיסי מאוד בזכויות האזרח בדמוקרטיה, לדחות בשנה את הנסיעה לאומן זה דבר אפשרי, והמחיר שלו לא כזה גבוה. צריך לשכנע גם את החסידות שזה כך. אני חושב שאפשר לשכנע אותם שמדובר בשנה אחת לא לקיים את המצווה הזאת לטובת פיקוח נפש. זה נראה לי מובן מאליו".
בראיון לאלון בן דוד ורוני דניאל בחודש אוגוסט הביע אש את תמיכתו ב'תכנית הרמזור': "פרופ' גמזו הגיע עם תכנית מאתגרת, רמזורים, שאומרת בואו נתמקד באזורים בהם יש תחלואה יותר גבוהה ועל ידי כך נוכל להוריד את התחלואה. אני חושב שדבר ראשון צריך לקבל את התוכנית ולהתחיל ליישם אותה בצורה מידית, כל ההתמהמהות בקבלת ההחלטות רק מחמירה את המצב. כרגע עושים יותר בדיקות מנסים לשפר את החקירה האפידמיולוגיות אבל לא עושים מספיק, לא עושים מהר ואין תחושה של חירום, יש תחושה של אנחנו מתנהלים עם זה".
"האתגר של גמזו מאוד גדול בעיקר בהקשר של ההתמודדות עם הפוליטיקה", ציין עוד פרופ' אש והוסיף: "אני מקווה מאוד שהוא לא יפרוש, הוא איש חזק, אני מכיר אותו היטב. הוא על עצמו אמר שיש לו עור של פיל, אני יכול להצטרף לזה. אין ספק שאם גמזו יראה שבכל מקום הוא חסום והוא לא יכול לעשות שום דבר, אין לי ספק שהוא ישים את המפתחות. אבל אני מקווה שזה לא יקרה, אני מקווה שכולם יתעשתו ויבינו שזו הדרך היחידה שאפשר למצוא איזה שהוא מוצא שהוא לא סגר".
כמו כן, הוא התייחס גם למצבה של מערכת הבריאות באותה עת ולמצבם של בתי החולים בארץ, ואמר כי "אני חושב שמערכת הבריאות יכולה להתמודד עם הרמה הזו של התחלואה, אבל יש לזה השלכות לרמה כזו של תחלואה כמו שאנחנו נמצאים היום – על התפקוד היום-יומי של המשק, היכולת שלנו להיפתח למדינות אחרות. אנחנו מאוד מוגבלים כיום, אני לא חושב שזה מצב רצוי להישאר ברמת התחלואה הזאת, ואם לדבר על זה שיהיו יותר חולים? אז וודאי שזה לא מצב רצוי למדינה. לכן בלי להתייחס לעניין של אם מערכת הבריאות תקרוס, אני מקווה ומאמין שהיא לא תקרוס. אני חושב שאין ספק שכולנו רוצים שרמת התחלואה תרד ונוכל יותר לחזור לחיים נורמליים".
לשאלה האם הפוליטיקה מנצחת את הרפואה ענה הפרופ': "וודאי, בגדול. אני לא חושב שהיא מנצחת את הרפואה אלא את ההתמודדות עם המגפה בהיבטים השונים, גם את הכלכלה והכל".
בריאיון ל'כאן רשת ב' בספטמבר האחרון אמר פרופסור אש על הנסיקה בנתוני התחלואה באותה תקופה: "במספרים האלה אין ברירה אלא לקיים סגר בצורה הדוקה – מניעת התקהלויות ומפגשים. מצד שני, ככל שניתן צריך לאפשר למשק לעבוד. אנחנו רחוקים מאוד מהמספרים שנדרשים לחיסון עדר, מדובר על מיליונים של נדבקים. יש מחיר לדבר כזה – וזה הרבה מאוד נפטרים".
על ניהול משבר הקורונה אמר: "אפשר לשפוט את זה על פי התוצאות – והן רעות מאוד. את הגל הראשון ניהלנו ברמה סבירה, ומאוד מאכזב היה לראות את התפרצות הגל השני, כשלא הצלחנו להתמודד עם זה כמדינה. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו את מה שקורה במגזר החרדי, זה יעלה לנו במחיר של חולים באותו מגזר וגם במקומות אחרים".