אדר גיציס; צה"ל: חיל האוויר יירט במרחב הימי מול חופי חיפה, כטב"ם ששוגר מלבנון. על פי מדיניות, לא הופעלו התרעות.
משקולת בערך 'שני שקלים' התגלתה בצמוד לכותל המערבי
במסגרת פרויקט הסינון של עמותת אל עיר דוד, בגן הלאומי עמק צורים. ולקראת הכשרת כניסת מבקרים לסיור חדש ומרתק במנהרות הכותל. בוצע סינון מדוקדק לעפר, שבמהלכו נמצאה משקולת הקדומה מימי בית ראשון | צפו
.משקולת קדומה שנמצאה בחפירות צילום: שי הלוי - רשות העתיקות
משקולת שערכה שני שקלים, מלפני 2700 שנה, תקופת בית המקדש הראשון, הנקראת גם תקופת הברזל, התגלתה ליד הכותל המערבי בירושלים.
המשקולת, העשויה אבן גיר, נחשפה לאחרונה בסינון מדוקדק של העפר היוצא מחפירות רשות העתיקות בקשת וילסון, הצמודה לכותל, הסינון נערך במסגרת הכשרת המקום למבקרים.
מרדכי (סולי) אליאב, מנכ"ל הקרן למורשת הכותל המערבי אמר עם חשיפת ה'שנקל' "כמה מרגש למצוא בחודש תשרי, שסימלו הוא מאזני-צדק, מזכרת רחוקה מימי בית המקדש הראשון. דווקא בימים אלה, בהם מוגבלת ההגעה אל הכותל עקב מגפת הקורונה, מחזק הממצא את נצחיות הקשר בין העם היהודי לירושלים ולכותל המערבי, ומעודד את כולנו."
ד"ר ברק מוניקנדם-גבעון ותהילה ליברמן, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות הרחיבו והסבירו את מהות הממצא ההיסטורי "המשקולת עשויה בצורת כיפה עם בסיס שטוח. בראש המשקולת נחרת סימן שדומה לאות ע', סימן מצרי שמייצג קיצור של המילה 'שקל', ולידו שני קווים לציון שני שקלים. המשקולת שוקלת 23 גר', ואנו יודעים מממצאים קודמים מירושלים, כי משקלו של שקל בודד כ-11.5 גר' – הרי שלפנינו משקל מדויק של שני שקלים. הדיוק במשקל מעיד על היכולות הטכנולוגיות, כמו גם על החשיבות שיוחסה לדיוק במשקלים בירושלים הקדומה".
לדברי הארכיאולוגים, "בתקופה זו עוד לא היה שימוש במטבעות כסף, ולכן למשקל מדוייק היה תפקיד מאוד חשוב במערכת המסחר. הנשים והגברים שהסתובבו עם המשקולת הזו, יצאו לקניות כאן בירושלים הקדומה של לפני 2,700 שנים, ובעזרתה מדדו ושקלו על המאזניים כמויות מדוייקות של תבלינים או מאכלים בשוק".
עוד הוסיפו מוניקנדם-גבעון וליברמן כי "מערכת המשקולות של השקל שמשה בבית המקדש הראשון, שם גבו מס שנתי של מחצית השקל לטובת שימושי המקדש וקורבנות".
החפירה בקשת וילסון מתבצעת בצמוד לכותל המערבי, כאשר בכל יום נחשפות אבנים נוספות מהכותל, שלא נראו במשך 1800 שנה. החפירה המחודשת באתר, ממשיכה את החפירה הקודמת בקשת וילסון בניהולם של תהילה ליברמן, ד"ר ג'ו עוזיאל וד"ר אבי סלומון. "הממצא הייחודי, שנמצא במכלול שמתוארך לתקופה הרומית, מראה כי אזור הכותל רווי ממצאים מתקופות מגוונות, חלקן קדומות ביותר", מוסיפים מוניקנדם-גבעון וליברמן.
"בקלות ניתן לדמיין את האזור של הר הבית הומה אדם בתקופה של החגים והעלייה לרגל. מעבר לצרכי המקדש שנרכשו על ידי העולים: קרבנות, מנחות וכו', הם גם רכשו לעצמם מזון, מצרכים בסיסיים ומזכרות מהמסע למקדש בירושלים. המשקולת הזו שימשה, כנראה, באחד ממרכולי ירושלים בימי בית המקדש הראשון, ובאמצעותה וידאו כי הרוכל מספק לקונה תמורה הוגנת. אמנם, באופן חריג, השנה אזור הכותל לא היה הומה אדם במהלך החג, אך משקולת האבן הזו היא תזכורת לכך שכבר בימי בית ראשון היה מדובר באזור מרכזי שוקק פעילות", מסיימים החוקרים בהתרגשות.