עמיחי שטיין: שגרירות איראן באיחוד האמירויות אומרת כי היא "דוחה באופן קטגורי את ההאשמות" על מעורבותה של איראן ברצח הרב הישראלי.
צוות חוקרי האוניברסיטה העברית בירושלים עם דו"ח חמור: "העליה החדה במספר החולים מחייבת פעולה מיידית"
מתווה 'הרמזור' מתברר מרגע לרגע כלא רלוונטי. מומחי האוניברסיטה העברית פירסמו היום דו"ח חמור שמלמד כי מספר החולים הגבוה מלמד על איבוד שליטה ועל הגעה לנקודת ה'אי ספיקה'. לדבריהם, דרושה "פעולה נמרצת" – כלומר סגר
הכותל בתקופת קורונה צילום: Olivier Fitoussil/Flash90
המצב מדאיג: לאחר שבשבועות הקודמים נראה היה שהמצב תחת שליטה, פורסם היום דו"ח חמור עליו חתומים שישה חוקרים מהאוניברסיטה העברית והדסה והוא קובע ישראל מתקרבת לנקודת ה'אי ספיקה', כך שהמצב יוצא מכלל שליטה. החוקרים מזהירים כי "העליה החדה במספר החולים מחייבת פעולה מיידית" כשכוונתם לסגר כללי שאותו יש להטיל, ובמהירות.
לדברי החוקרים, מקדם ההדבקה עלה חזרה מעל ל-1, כך שבשבועיים הקרובים יש לצפות לכ-600 חולים במצב קשה מהנגיף (ברגע שהמספר יגיע ל800 חולים קשים, מערכת הבריאות עשויה להגיע לקריסה). העליה במספר החולים מייצרת חשש מפני הגעה למצב של 'אי ספיקה' בבתי החולים.
החוקרים, המנטרים באופן יומי את מצב התחלואה בישראל, קובעים בדו"ח – שהוצג זה עתה לחברי קבינט הקורונה – כי ישראל לא הצליחה להמשיך את הבלימה של הגל השני שהתרחשה בסוף יולי, ולהפוך אותה לירידה ממשית ומתמשכת בהדבקה ובתחלואה בבתי החולים. במילים אחרות: המתווה אותו קידם הפרופ' גמזו אינו יעיל בנקודת זמן זו.
יתר על כן, החוקרים מצביעים על כך שכרגע לא נראית התמתנות, אלא להיפך. מתחילת חודש יוני לא נרשמה אף לא פעם אחת של ירידה או התמתנות משמעותית בכמות החולים החדשים המתווספים מדי יום, שנמצאים במצבים בינוני וקשה. "עקומת הנפטרים חדה יותר וכמותית גבוהה משמעותית מהגל הראשון", מזהירים החוקרים.
במסמך המפורט מבהירים החוקרים כי הגל הנוכחי עשוי להפוך ללא יציב. "מספר החולים החדשים במצבים בינוני וקשה עולה באופן מובהק. עלייה זו יחד עם העלייה בנדבקים מצביעה על יציאה מיציבות – צפי לעלייה מהירה בתקופה הקרובה בחולים במצב קשה בבתי החולים. היציבות בשבועות האחרונים במספר החולים במצב קשה המאושפזים נבעה מאיזון שברירי בין מספר החולים במצב קשה החדשים ומספר המתים והמבריאים.
כעת, קצב התמותה וההבראה לא צפוי להדביק את קצב התחלואה", הם מציינים ומזהירים כי אם לא ינקטו בצעדים מיידים, קיצוניים, אנו עלולים להגיע לקריסה: "בתרחיש נומינלי יהיו 600 חולים במצב קשה בעוד שבועיים. התחזית קדימה – סיכון משמעותי להתדרדרות מהירה".
לפי החוקרים, ספק רב אם מחלקות קורונה יהיו מסוגלות לעמוד בעומס החולים. מקדם ההכפלה האפקטיבי נמצא כיום על פי החוקרים מעל ל-1, ומצוי במגמת עלייה. רק לפני כחודש פרסם הצוות תחזית אופטימית יחסית לפיה מקדם ההכפלה ירד מתחת ל-1, כנראה בגלל הצעדים שננקטו בזמנו לבלימת המגפה ובראשם איסור ההתקהלויות.
אלא שכעת מקדם ההכפלה החדש מעלה את החשש מפני הגעה למצב של אי ספיקה בבתי החולים: "בתרחיש המחמיר, לא ניתן יהיה למנוע פריצה של סף הספיקה שהוגדר בעבר. יש להיערך להתממשות מהירה של התרחיש המחמיר. הסיכון הנוכחי מחייב פעולה נמרצת".
על המסמך חתומים פרופ' ינון אשכנזי, פרופ' דורון גזית, ד"ר מיכאל אסף ופרופ' נדב כץ ממכון רקח לפיזיקה יחד עם פרופ' רונית קלדרון-מרגלית ופרופ' רן נירפז מבית הספר לבריאות הציבור ורפואה קהילתית באוניברסיטה העברית בירושלים ומבית חולים הדסה. הצפי הוא שבעקבות ההמלצות, עליהן חתומים רופאים וחוקרים מהשורה הראשונה, תידרש הממשלה לחשב מסלול מחדש בכל הנוגע לסוג ההגבלות שיוטלו על הציבור במטרה למגר את הנגיף.