השר בן גביר: ״ההסכם עם לבנון הוא טעות גדולה. החמצה היסטורית של הזדמנות למגר את החיזבאללה. אדוני ראש הממשלה - עדיין לא מאוחר לעצור את ההסכם הזה״.
בג"צ הורה לממשלה להשיב מדוע לא מועלות עצמותיו של רבי נחמן לישראל
אמש עתר חסיד ברסלב בשם שרון שלצר לבג"צ בדרישה כי יוציא צו על תנאי שיורה על העלאת עצמותיו של רבי נחמן ממקום מנוחתו בעיר אומן שבאוקראינה לארץ ישראל, ובפרט לאור העובדה כי השנה רבבות מתפללים לא יוכלו להגיע לעיר אומן כמידי ראש השנה בעקבות התפשטות הנגיף • בהחלטה שכתבה שופטת בית המשפט העליון נדרשות הממשלה והסוכנות היהודית להשיב לעתירה מדוע אינן פועלות בנושא
מתפללים באומן צילום: שמעון לוי, חדשות 24
שופטת בית המשפט העליון, דפנה ברק ארז, הורתה לראש הממשלה בנימין נתניהו, ממשלת ישראל והסוכנות היהודית להשיב לעתירה שהוגשה לבית המשפט העליון, ולהסביר מדוע לא פועלות הממשלה והסוכנות להעלאת עצמותיו של רבי נחמן מברסלב מאומן שבאוקראינה לישראל.
מי שהגיש את העתירה הוא שרון שלצר (תל צור), חסיד ברסלב מוכר במשך שנים רבות ומי שנחשב לאחד מתלמידיו הקרובים של הרב ישראל דב אודסר זצ"ל, שכאמור עתר אמש לבג"צ בדרישה כי יוציא צו על תנאי שיורה לממשלת ישראל ולסוכנות היהודית לפעול להעלאת עצמותיו של רבי נחמן מברסלב, מאומן שבאוקראינה, לישראל. שלצר הוא גם יו"ר הועד להעלאת עצמותיו של רבי נחמן לארץ ישראל, והוא פועל במשך עשרות שנים בנושא.
בעתירה, שהוגשה ע"י בא כוחו של שלצר, עורך הדין איתמר בן גביר, נכתב כי על המשיבים לפעול להעלאת עצמותיו של רבי נחמן לישראל, "מתוקף תפקידם, שהחל מקום המדינה ועד ימים אלו, להעלות עצמות יהודים בעלי השפעה לקבורה בארץ, מחמת החובה לקיום רצון המת – רבי נחמן רצה להיקבר בארץ ישראל, ובמקרים שמנהיגי העם היהודי בגולה ביקשו – הסוכנות או הממשלה פעלו להעלותם לקבורה שנית בארץ", וכן "מכיוון שנכס של העם היהודי - קברו של רבי נחמן שישראלים רבים עולים אליו להתפלל - נמצא תחת שלטון זר המחזיק בו ללא רשות".
כמו כן, בעתירה נכתב כי נוכח הודעתו של שר החוץ האוקראיני שהודיע לאחרונה כי השנה, לראשונה מזה עשרות שנים, לא תתאפשר העלייה ההמונית של יהודים לאומן בראש השנה, מתבקש בג"צ לקיים דיון דחוף בנושא, על מנת להורות למשיבים לפעול להבאת עצמות רבי נחמן לקבורה בארץ ישראל, עוד קודם ראש השנה הקרוב.
בעתירה אף מובאים מקרים רבים בהם פעלה ממשלת ישראל להעלאת עצמותיהם של גדולי ישראל לקבורה בארץ, כגון עצמותיו של החיד"א, מגדולי פוסקי ההלכה הספרדים, וכן מנהיגים ואישים בכירים נוספים בתולדות האומה, בהם בנימין זאב הרצל, שעצמותיו הועלו מווינה לקבורה בישראל, זאב ז'בוטינסקי, ועוד.
זאת ועוד, בעתירה מצוין כי לאורך פועלו רב השנים של העותר בנושא, פעלו גורמים מדיניים בכירים בנושא: בתחילת שנות ה-90, פנה נשיא המדינה דאז, חיים הרצוג, לראש ממשלת אוקראינה, בזמן ביקורו בארץ, בבקשה להעתקת הקבר מאומן לארץ ישראל. ראש הממשלה האוקראיני נעתר לבקשתו, אך זו לא יצאה לפועל. בשנת 2007, כתב הנשיא שמעון פרס לוועד להעלאת עצמות רבי נחמן: "נשיא המדינה חושב כמותכם שיש להעלות את עצמות רבי נחמן מאומן לירושלים וזאת מכל הסיבות שהזכרתם. הנשיא מקווה שמאמציכם הנעשים בנדון ע"י גורמים במשרד ראש הממשלה יישאו פרי והדבר יבוא על פתרונו במהרה בימינו".
על רקע כל הדברים האמורים, מבקש העותר כי בג"צ יורה לממשלת ישראל ולסוכנות היהודית, כאמור, לפעול להעלאת עצמותיו של רבי נחמן לישראל. שופטת בג"צ דפנה ברק ארז, הורתה למשיבים, כאמור, להגיש את תגובתם לעתירה עד לתאריך ה-10.3.
שרון שלצר מסר לאחר הגשת העתירה: "אין לי ספק שבית המשפט העליון יעניק לנו את הסעד המבוקש, שהוא למעשה סעד עבור כל הציבור יראי השם במדינת ישראל ובעולם כולו. העלאת עצמות רבי נחמן לישראל תביא לפריחה בכל התחומים – רוחנית, כלכלית, תיירותית ועוד. זהו צורך חיוני מהמעלה הראשונה".
עו"ד איתמר בן גביר מסר כי "רבי נחמן היה מנהיג יהודי, גדול דור, מאורם של ישראל, המשמש עד היום כרבם של רבבות יהודים. אין שום סיבה שמדינת ישראל שהעלתה לקבורה בארץ את עצמותיהם של גדולי העם היהודי אחרים כמו הצדיק החיד"א הרצל וז'בוטינסקי, ואף של המעפילים, לא תפעל גם להעלאת עצמותיו של רבי נחמן, שיש לו זכויות רבות בהתחדשות תחיית האומה היהודית בארץ ישראל".