אברהם פריינד: הוריו של אלי פלדשטיין שוחחו עימו הערב פעם נוספת. אלי אמר להוריו: "כואב לי על הצער שלכם. אני לא צריך להיות פה, לא עשיתי כלום!". השיחה נמשכה 4 דקות בלבד!.
הקורונה עדיין כאן: הפרופ' מודאגת מהשאננות בציבור
פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא, מתייחסת לחזרת מערכת החינוך ואומרת כי "החזרה לשגרה הייתה צריכה להיות מאורגנת יותר"
חוף ים. אילוסטרציה צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90
בסוף השבוע האחרון ישראלים רבים פקדו את חופי הים ולמרות ההנחיות לא הקפידו על מסכות ומרחק של שני מטרים. פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא, הביעה חשש מהתנהלות הממשלה בכול נושא החזרה לשגרה, ואמרה בראיון לגולן יוכפז וענת דוידוב ברדיו 103FM כי "דרושה מידה של זהירות, אפשר לחזור לשגרה אבל לא בבת אחת אלא בהדרגה. אנחנו עדיין לא מכירים מספיק את הנגיף הזה, אי אפשר לקבוע שהווירוס יעלם בקיץ".
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא פרופ' גליה רהב הודתה כי הרושם שנגיף הקורונה מאחורינו והחיים חוזרים אט אט לשגרה הוא "בהחלט רושם מפחיד אין מה להגיד". היא הסבירה כי על אף שיש "ירידה משמעותית בשכיחות של הקורונה אנחנו לא יודעים. המחלה הזו מתעתעת בנו כל הזמן ואני חושבת שצריכים להיות יותר זהירים. לעשות את הדברים יותר בצורה איטית, לא לשכוח את הנגיף הזה. אנחנו עדיין בהחלט מתמודדים בו בבית החולים".
השרב הכבד שהחל בסוף השבוע וילווה אותנו ככל הנראה גם השבוע, הוביל ישראלים רבים לפקוד את חופי הים, ולפי התמונות שפורסמו ניתן לראות כי מעטים האנשים ששמרו על הנחיות משרד הבריאות. "זה נכון שיש כאן עניין נפשי, עניין כלכלי, הכול נכון אבל אני חושבת שאפשר להתחיל לצאת בהדרגה ולא בבת אחת כולם בלי שמירה עם שום אמצעי מלהימנע מחזרה של הנגיף הזה", אמרה פרופ' רהב. כמו כן, היא התייחסה לטענות לפיהן אנשים הרגישו צורך נפשי לצאת מהבתים לאחר ששהו בסגר כחודשיים והביע את דעתה על כך. "אני חושבת שבאמת צריך להגביל את זה, צריך להיות באמת איזשהו איכוף של זה לראות שבאמת עושים את הדברים כמו שצריך ולא כמו ששומעים שאחד על השני. באמת לא תקין ומפחיד", אמרה.
על פתיחת מערכת החינוך אמרה פרופ' רהב כי "ילדים בדרך כלל זה פחות בעיה מאנשים מבוגרים. ילדים פחות מדבקים, פחות מדביקים אבל כן הייתי עושה את הדברים בצורה יותר איטית. אני חושבת שהכול עניין של לוגיסטיקה וצריך היה באמת להתארגן ליציאה הזאת אולי בצורה יותר הדרגתית. מה שהיה צריך כאן זה יותר ארגון איך לצאת". היא הוסיפה ואמרה כי "זה נכון שיש באמת ירידה משמעותית אבל אנחנו עדים לזה במדינות אחרות שבאמת הוציאו את הסגר אז יש שוב עליות במספר ושוב מחשבה על סגר".
"אנחנו עדיין לא יודעים בדיוק איך הנגיף הזה פוגע בגוף"
בהמשך דבריה, דנה באפשרות שהקיץ יוביל להיעלמות הנגיף והסבירה כי "יש נגיפים של חורף ויש נגיפים שיכולים להיות כל השנה. אנחנו עדים לזה שהנגיף הזה משתולל למשל בברזיל ובמדינות חמות אחרות אז קשה לבוא ולהגיד 'בטוח, כן, הקיץ יגיע והווירוס ייעלם'. אנחנו לא יודעים מה יהיה, כן יהיה גל שני, לא יהיה גל שני, כן יחזור, כל מיני צורות משונות שהנגיף הזה פוגע גם אחרי המחלה החריפה". כמו כן, שיתפה בתחושות שמלוות את מערך הרפואה במאבק בקורונה, "זה מאוד מסתכל ומתעתע. אנחנו באמת, נכון לעכשיו, עדיין לא יודעים בדיוק איך הנגיף הזה פוגע בגוף, מה המנגנונים שעושים את כל האי ספיקה הרב מערכתית, חיסון, נוגדנים, תרופות. המון דברים לא יודעים, בהחלט".
לאחרונה החלו דיווחים על כך שנגיף קורונה עלול להוביל לדלקת מסתורית אצל ילדים שנדבקו. פרופ' רהב הסבירה כי מדובר בתסמונת שמופיעה לאחר מחלת הקורונה, "מחלה בהחלט מאיימת שפוגעת בהרבה מערכות בגוף, במיוחד במערכת העיכול. לנו היה גם מקרה של מבוגר שחלה בזה. הבן אדם לא ידע בכלל שהיה לו קורונה, הוא הגיע עם כאבי בטן מאוד חזקים. קישרנו את זה לקורונה כי היום כל דבר שקורה אנחנו מקשרים לקורונה, וגם בגלל באמת כל הדיווחים האלה בספרות על ילדים עם כאבי בטן חזקים ואיזושהי תגובה דלקתית מאוד חזקה, חום גבוה, כאבי בטן, פגיעה רב מערכתית בריאות, בלב, בכליות ופריחה. הוא מורדם ומונשם עם מכונת לב ריאה במצב קשה בבית החולים".
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא עדכנה כי מלבד מקרה זה, לא ידוע על מבוגרים נוספים שחלו בדלקת המסתורית, זאת לפי הדיווחים בעולם. אך מהנתונים שהתפרסמו על ילדים שחלו בתסמונת לאחר שהבריאו מקורונה, נמצא כי מדובר על כ-300 ילדים בעולם. "בערך 200 ומשהו באירופה, 70 ומשהו בארצות הברית", ובישראל? "שלושה, החלימו כולם", אמרה.
עריכה: עופרי גליכמן, רדיו 103FM