יו״ר ועדת החוקה חה״כ שמחה רוטמן בסרטון: ״ביקרתי היום את אלי פלדשטיין בכלא. אחרי מה שראינו בדיון כל עם ישראל ראה שמדובר ברדיפה פוליטית. אין שום הצדקה להחזיק אותו, בטח לא בתנאים האלו. היה לי חשוב לבוא ולהשמיע לו את הקול שלכם. הוא התרגש עד דמעות לדעת שהפגנתם עבורו, שדואגים לו ושאכפת לכם ממנו״.
ישפיע על הלימודים? המחקר שנערך בבני ברק – ילדים נדבקים ומדביקים פחות
מהדו"ח שהממשלה חיכתה לו, ומבוסס על מחקר בבני ברק, עולה כי אמנם ילדים נוטים לחלות פחות בנגיף, וגם סיכוייהם להדביק נמוכים יותר משמעותית - אך הם לא אפסיים. ההמלצה: "לבצע את פתיחת מערכת החינוך והחזרה ללימודים, באופן מדורג"
דוח מכון גרטנר שבדק עד כמה ילדים נדבקים ומפיצים את נגיף הקורונה פורסם הערב (חמישי) ומסקנותיו עשויות להוות את אחד הפרמטרים המרכזיים שיקבעו אם ניתן לקיים שגרת לימודים בגני הילדים. מהדוח עולה כי אמנם סיכויי ההדבקה וההידבקות של ילדים נמוכים מאלו של מבוגרים, אך הם אינם זניחים. מסיבה זו, ממליצים מחברי הדוח לבצע את פתיחת מערכת החינוך והחזרה ללימודים באופן מדורג ובפריסה על פני זמן תוך כדי ניטור ובקרה.
הנתונים בדו"ח שהוזמן על ידי משרד הבריאות נלקחו משני מקורות מידע. מקור הנתונים הראשון הינו מאגר מידע המכיל את מספרי הזהות וכתובות המגורים של כל תושבי העיר בני ברק אשר נולדו עד התאריך ה24 במרץ 2020. התושבים חולקו למשפחות לפי כתובת מגוריהם ושם משפחתם. מקור הנתונים השני הוא מאגר הנתונים של משרד הבריאות הכולל תוצאות בדיקות המעבדה לזיהוי קורונה, והחקירות האפידמיולוגיות המתבצעות על ידי המשרד.
בתוצאות הדו"ח נכתב שבבדיקה שנערכו לגבי סיכויי התחלואה בבתי אב, "כתלות בגיל ובהינתן בן משפחה חיובי, ולאחר שהורדנו את החולה הראשון בכל בית אב, ניתן לראות שילדים נוטים לחלות פחות, ושהסיכוי שלהם לחלות עולה עם הגיל. יחד עם זאת, ניתן לראות שתינוקות עד גיל שנה הם בעלי סיכוי גבוה לחלות ביחס לשאר הילדים במשפחה. הסבר אפשרי הוא שתינוקות דורשים טיפול צמוד/הנקה מהוריהם, ולכן אם ההורים חולים, הסיכוי של התינוקות לחלות גדול בהשוואה לשאר הילדים".
לפי הדו"ח, הסיכוי של ילד להידבק קטן מהסיכוי של מבוגר, כשההבדל בולט יותר עבור ילדים עד גיל 10. לעומת זאת, קשה להכריע האם ילדים מדביקים יותר או פחות ממבוגרים. גם במודל ההדבקות במשפחה מתקבל כי הסיכוי של ילדים להידבק קטן מהסיכוי של מבוגרים, כאשר לילדים עד גיל 20 הסיכוי להידבק הוא כ-30-50% ביחס למבוגרים, ולילדים עד גיל 10 הסיכוי להידבק הוא כ-20-40% ביחס למבוגרים.
החוקרים מציינים כי "מומלץ להקים מערך שיאפשר ניטור ומעקב אחר מצב התחלואה במוסדות החינוך מרגע פתיחתם, חלקם או כולם. הניטור יאפשר זיהוי מיידי של מוסדות חינוך בהם ימצא חולה חיובי מקרב התלמידים או צוות העובדים. לאחר זיהוי חולה במוסד חינוך כלשהו, מומלץ לבצע מעקב אחר מצב ההדבקות במוסד ובקרב משפחות החולים ולנקוט צעדי מנע להתפשטות ההדבקה, עד כדי סגירת המוסד/ות או מערכת החינוך כולה".