מבזקים +
תל אביב 24°c
באר שבע 23°c
חיפה 22°c
ירושלים 18°c
בית שמש 21°c
בני ברק 33°c
אשדוד 24°c
כ"ב חשון התשפ"ה | 23.11.2024
תל אביב 24°c
באר שבע 23°c
חיפה 22°c
ירושלים 18°c
בית שמש 21°c
בני ברק 33°c
אשדוד 24°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

פסח תש"פ | אלכוהול כשר לפסח

מדור שבועי מרתק באדיבות מומחה היינות שרגא גבהרד | והשבוע: אלכוהול כשר לפסח

פסח תש"פ | אלכוהול כשר לפסח

 

אלכוהול כשר לפסח

כבר עשינו חשבון בשנים עברו כמה יין צריך לפסח, וכשאני כותב 'לפסח', הכוונה רק לחג בלי השבת שלפני והשבת שמיד אחרי.

אדם בוגר ששותה יין לארבע כוסות, לקידושים והבדלות, צריך לפחות 4/5 בקבוקי יין, [ואם הוא בן חו"ל יש גם 'סדר שני'],  אם יש בבית ארבע נפשות הצורכות יין, תקבלו כבר 16/20 בקבוקי יין, ארגז וחצי ואפילו שניים. זה כאמור בלי לחשב את השבתות הסובבות את הפסח. הקמצנים מסתדרים בפחות, אבל אסור לפתוח כך את החג הראשון במחזור חגי השנה.

מלבד יין, יש עוד כמה דברים לשתות,  בעוד כמה הזדמנויות, חוץ מקידוש וארבע כוסות.

בגמרא מומלץ על שתיית יין לפני הסעודה, כדי לפתוח את התיאבון, וזה מומלץ לפחות בערב פסח, כדי להגביר תאבון לאכילת מצה  (פסחים קז/ב). כמו כן גם בסוף הסעודה, קצת משקה יכול לעשות טוב. יש בחג הרבה כאלה הזדמנויות.

כולנו מכירים את המנהג לשתות 'לחיים' בין הדגים לבשר, יש שמאד מקפידים על זה. כך גם בין הבשר למנה אחרונה. עוד  יש שמערבים מעט משקה בתה, בקיצור, לא חסרות  הזדמנויות לכבד את החג במעט משקה (מלעיל).

אספתי לכם מגוון משקאות אלכוהוליים כשרים לפסח שטעמתי. אתן לכם את חוות דעתי, את המחיר וכמובן את כשרות המוצר.

אבל אקדים: אנשים חושבים שרק וויסקי ובירה הם חמץ, והשאר,  הכל כשרים לפסח. זו טעות חמורה! כל מה שלא כתוב עליו: "כשר לפסח" יכול להיות חמץ, לפעמים רק תערובת חמץ, אבל בדרך כלל  חמץ גמור!

הרבה מאוד וודקה היא חמץ, היות וחלק מהאלכוהול שבה הוא עשוי מחמץ. סוגים רבים עושים מחיטה, גם את מה שעושים מתירס, זה 'קטניות' לדעת האשכנזים, אבל גם בהם הכהל יכול להיות ממקור חמץ, כך עוד הרבה משקאות אלכוהולים.

לכן מי שלא רוצה להיכשל, שיבדוק, רק על משקה שכתוב עליו "כשר לפסח" אפשר לשתות, וכמובן לבדוק מי המכשיר. גם אם לא דורשים את ההכשרים ברמה הכי גבוהה, אבל יש לפעמים שרלטנים, שמנפיקים הכשרים בלי אחריות.

לחיים

נתחיל ממלך המשקאות לדורותיו. הלוא הוא הקוניאק.

בשביל לייצר קוניאק אמיתי, צריך לעמוד בהרבה תנאים, העיקרי הוא שהענבים יגיעו מאחד או יותר, אבל סך הכל משישה איזורים שבחבל הקוניאק שבצרפת. יש ועדה מיוחדת שמפקחת על כרמי היין, שיהיה מרחק מסויים בין הגפנים, כי זה בציר מיוחד לקוניאק.  הבציר צריך להעשות בצורה מסויימת, גם תהליך הסחיטה או מעיכת הענבים חייב להיות עדין וקצר. כל זה כמובן רק מכמה זני ענבים ספציפיים, ועוד המון פרטים כמו זמן הזיקוק, גודל וסוג המיכלים והחביות וכו'.

יש כמה רמות קוניאק שמובדלים בשמותם

Very Special - VS - התיישן בחביות לפחות שנתיים.

Very Superior Old Pale - VSOP - התיישן בחביות לא פחות מ-4 שנים.

Extra Old - XO – התיישן בחביות מ-6 שנים ועד 20 שנים. כשהממוצע לוויסקי כזה זה כעשר שנים.

Prestige – זה הקוניאק המובחר ביותר שכל יצרן חשוב מחזיק ממנו, כשהכוונה שהוא התיישן 40 עד 100 שנים ולפעמים יותר. כמובן שהמחיר בהתאם.

ארבעת אלה הם העיקריים, לפעמים יש עוד סדרות ביניים.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

קוניאק VS Dupuy

אזורי גידול הענבים: עיקר הענבים מפטיט שמפיין, והשאר מפיין שמפיין ופיין בואה. זן הענבים: יוני בלאן (Ugni Blanc)

יישון: הקוניאק עובר תהליך יישון של מינימום שלוש שנים בחביות עץ אלון, עבור התזקיק הצעיר ביותר.

צבע: אמבר מוזהב.

טעמים וניחוחות: פירותיים עם רמיזות לווניל ועץ.

מחיר מומלץ לצרכן 150₪. כשרות:O.U

"יקבי כרמל" מייבאים מהמותג  Dupuyארבע  רמות של קוניאק

vs, vsop, xo, Luxus.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

קוניאק ROLAND BRU  VSOP

אזורי גידול הענבים: שארונט, שארונט-ימי, ועוד כמה כפרים באיזור הדורדון ודה סברה.

זן הענבים: יוני בלאן, קולומברד, פול בלאנש, מונטילס ופוליניאן.

יישון: הקוניאק עובר תהליך יישון של מינימום ארבע שנים בחביות עץ אלון צרפתיות.

צבע: אמבר או ענבר זהוב.

טעמים וניחוחות: פרחוניים עם נגיעות של פירות מסוכרים ומעט ווניל ועץ.

40% אלכוהול, מחיר מומלץ לצרכן: 230₪. כשרות: חוג חתם סופר ב"ב.

"יקב טפרברג" משווק מהמותג  ROLAND BRU  חמש רמות של קוניאק

vs, vsop, napoleon, xo, extra.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

נעבור לעוד משקה פופולרי:

וודקה.  שיתכן שמקור השם שלה מגיע מהמילה 'וודה', שפירושה מים, או 'ווטקה' מ'ויטה' שזה חיים.

וודקה סטוליצ'ניה

שם החיבה המוכר יותר הוא 'סטולי', מותג שמיוצר ברוסיה. הוודקה הרגילה והמוכרת שלהם אמנם כשרה אבל לא לפסח, כי היא עשויה מחיטה ושיפון, ושניהם הינם דגן.

אבל יש גם את ה'סטולי' הוודקה עם התוית הירוקה, שעשויה מתירס וכוסמת והיא ללא גלוטן ולכן כשרה לפסח, לאוכלי קטניות.

הוודקה עוברת זיקוק רציף באיכות הגבוהה ביותר, וסינון בחול קוורץ ופחם פעיל, יחד עם המים הארטזנליים (חו"ג באיכות גבוהה), הבוקעים ממעמקי האדמה, שהם מים צלולים ואיכותיים ביותר.

לוודקה יש טעם נקי, מדויק גוף עגול וחלק.

40% אלכוהול, מחיר מומלץ לצרכן: 70₪. כשרות: O.U

חברת "הכרם" מייבאת את כל סוגי וודקה סטולי.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

יש גם ליקרים

villa massa limo
villa massa limo
ליקר לימונצ'לו איטלקי ומיוחד מבית וילה מסה

נוצר רק באמצעות לימוני PGI של "סורנטו", הוא הליקר הראשון בעולם שיוצר ושווק בכמויות מסחריות ברחבי העולם.

ליקר הלימונים המפורסם עשוי מקליפות לימונים, אשר גדלים באזור סורנטו. כבר יותר ממאה שנים, שמסורת ומתכון עשיית הליקר עוברת מדור לדור, התוצאה: ליקר בעל ארומה של לימונים טריים. הלימונים הגדלים באזור זה, הם המשובחים ביותר לייצור לימונצ'לו, ונחשבים כבעלי מתיקות ועסיסיות גבוהה. בדומה לאזורי איכות של יין, רק הלימונים הגדלים באיזור זה, זכו להגדרת איזור איכות, בשל איכותם יוצאת הדופן.

ניתן ליהנות מהלימונצ'לו המעולה של 'וילה מסה', בהרבה שיטות. הפשוטה היא לשמור את הבקבוק והכוסות הקטנות במקפיא, ולשתות את הליקר בטמפרטורה של 7 מעלות צלזיוס.

שיטה נוספת לערבב אותו עם מעט משקה אחר, אבל המועדף הוא בימים חמים להכין ארטיק לימונצ'לו, מערבבים 100 מ"ל מים עם מיץ לימון 20 מ"ל, שתי כפות סוכר, 20 מ"ל 'וילה מאסה לימונצ'לו'. מערבבים הכל יחד ושופכים את התערובת לתבניות מיוחדות, ואז מניחים במקפיא עד להתמצקות מלאה.

30% אלכוהול, מחיר מומלץ לצרכן: 100₪. כשרות: הרב ג.מ.גרליק והרב א.חזן איטליה.

חברת "הכרם" מייבאת שלושה ליקרים של מסה וילה.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

ליקר סברה שוקולד תפוז

שילוב יחודי בין מתיקות השוקולד, ומרירותה הרעננה של קליפת התפוז.

מתאים כמשקה קינוח לאחר הארוחה, צונן או בתוספת קרח.

להעשרת תבשילים לבישול, כבסיס לקוקטיילים ולזילוף על גלידה.

ציונים וזכיה במדליות:

זוכה מדליית זהב בתחרות ה- Iwsc בלונדון.

30% אלכוהול, מחיר מומלץ לצרכן: 110₪. כשרות: O.U וחוג חתם סופר בני ברק.

חברת "צור עולם של יין" משווקת שני ליקרים של סברה שוקולד-תפוז וקפה.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

השוק מציע גם סוגי 'שיכר', כמקביל לבירה הלבנה שהיא חמץ. יש שיכר תפוחים, יש שיכר דבש, ואבי שיחי' מספר שכשהוא היה צעיר, היה איש אחד שעשה 'שיכר' מסלק, זה לא היה בורשט, אלא הטעם היה של בירה לבנה עם הרבה קצף, והצבע היה אדום כמו דם. השכנים אהבו את זה.

לחיים ופסח כשר ושמח

שרגא גבהרד – יועץ בתחום הכשרותי והמקצועי ביין, סדנאות יין וסיורי יקבים: 052-6176201.
http://kosher-wine.co.il

הרצאה ייחודית, מעניינת וטעימה."כשרות היין" "חשיבות היין". "יין בתורה". "תהליך עשיית היין". "איך מתאימים וטועמים יין". "נזקים בכרמים ויקבים" ועוד מגוון נושאים רבים ומעניינים, מלווה בטעימת יינות. מתאים לכל ציבור, לפרטים נוספים לחצו כאן

 צבע אדום

art