איתמר אייכנר: לפי ההערכה, חוליית הטרור שרצחה את שליח חב״ד באיחוד האמירויות, צבי קוגן - לא פעלה בשליחות איראן, אלא תחת ארגון טרור אחר. ייתכן כי מדובר בפעולה שכוונה ע״י הג'יאהד האיסלאמי או חמאס.
חקירת החברה של גנץ: במשטרה לא מתקדמים
חומרי החקירה בפרשת המימד החמישי הועברו בימים האחרונות ליחידת להב 433 של המשטרה, אולם למרות הוראתו של מ"מ פרקליט המדינה לבור מבדיקה לחקירה, במשטרה עדיין לא התקדמו עם חקירה זו
הכניסה ללהב 433 צילום: פלאש 90
פחות מיממה בתום הבחירות, וימים ספורים לאחר הוראתו של מ"מ פרקליט המדינה עו"ד דן אלדד, הפרקליטות העבירה בימים האחרונים את כל חומרי החקירה הרלוונטיים למקרה ליחידת 433 להמשך חקירה.
משה נוסבאום דיווח בערב (שלישי) בחדשות 12, כי מאז החלטת מ"מ פרקליט המדינה על פתיחה בחקירה, במשטרה לא התקדמו עדיין בחקירה זו.
במסגרת החקירה שנפתחה במשטרה בהוראת מ"מ פרקליט המדינה, בני גנץ - שבשלב זה הפסיד את הבחירות לבנימין נתניהו - מי שעמד בראש חברת המימד החמישי, צפוי להגיע למשטרה ולהעיד.
לפני כשבועיים, יממה לאחר ההוראה של היועמ"ש לפתוח ב'בדיקה' פלילית, ממלא מקום פרקליט המדינה דן אלדד, החליט לפתוח ב'חקירה' פלילית בפרשת המימד החמישי. החלטתו של מ"מ פרקליט המדינה, באה לאחר שבחן את המסמכים, חוות דעת קודמות שנכתבו לפני מספר חודשים בפרקליטות, וישיבות שקיים עם גורמים בכירים בפרקליטות, להעביר את נושא החשדות בעניין חברת "המימד החמישי" לחקירה פלילית.
החקירה כאמור הוטלה על משטרת ישראל. ככל שיעלה צורך בכך, המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה (מח"ש) תעורב בחקירה, מאחר וישנם לכאורה גם אנשי משטרה הצפויים להיחקר.
יו"ר 'כחול לבן', ח"כ בני גנץ הגיב באותו הערב ואמר: "יש לי אמון רב במערכת אכיפת החוק ואין לי בעיה עם אף בדיקה שרוצים לעשות. אין בפרשה הזו שום אלמנט פלילי מבחינתי. מי שדוחף את זה הוא הליכוד, מבינים שם שב-17.3 נתניהו הוא לא נחשד, לא נחקר, ולא בשימוע. ב-17.3 ראש הליכוד נתניהו יושב על ספסל הנאשמים. משם מגיע הרעש. אני סמוך ובטוח שלא יהיה שום דבר וסומך על גורמי אכיפת החוק".
כשבוע וחצי לאחר הודעת פרקליט המדינה, פורסם ב'ישראל היום', כי לכאורה המימד החמישי הסתירה את עצם קיומה של פגישה שנערכה לכאורה באפריל 2018 בין יו"ר החברה דאז בני גנץ לבין מפכ"ל המשטרה דאז רוני אלשיך, והאם ייתכן שהסתרת הפגישה, לכאורה, נועדה להרחיק את שמו של יו"ר כחול לבן כיום ממעורבות בפרשה שהובילה לפתיחה בחקירה פלילית.
לפי מייל פנימי של המימד החמישי שחשף אראל סג"ל ב'ישראל היום', ייתכן שהתשובות לשאלות הללו - חיוביות. לאחר הודעת פרקליט המדינה על פתיחה בחקירה פלילית, התראיין מנכ"ל המימד החמישי, דורון כהן, וטען כי "גנץ הקפיד שלא להיות מעורב בתהליך העסקי בין חברת הממד החמישי למשטרה". לדבריו, התקיימו שתי פגישות עם מפכ"ל המשטרה דאז רוני אלשיך - וגנץ השתתף רק בראשונה. "הסגירה העסקית", הבהיר כהן, "נעשתה על ידי הנהלת החברה, והדירקטוריון לא היה מעורב בה".
אולם, אראל סג"ל חשף ב'ישראל היום' מייל ששלח כהן, מנכ"ל החברה, ב־23 באפריל 2018 למשקיעים אמריקנים, וממנו עולה כי בני גנץ נפגש עם המפכ"ל באפריל 2018, הרבה לאחר אישור הפטור ממכרז לפיילוט שהציעה החברה למשטרה באוגוסט 2016.
עורך הדין יצחק בם המייצג את ארגון לביא שהגיש את הבקשה לפתיחת החקירה הגיב ואמר, כי "על פי הודעת דוברות משרד מבקר המדינה בזמן אמת, גנץ עמד בחזית המגעים בין המימד החמישי למשטרת ישראל. במהלך מגעים אלו, הוצגו מצגים כוזבים שהביאו את המשטרה להתקשרות עם המימד החמישי".
לדבריו, "לא ייתכן שמי שעמד בראש פירמידת מצגי השווא יחמוק מחקירה. התחושה היא שבעוד שמ"מ פרקליט המדינה לוחץ על הגז, היועמ"ש מרים בלם יד. מן הראוי שהיועץ המשפטי יתמקד בחקר האמת ולא בשמירה על גנץ בתקופת הבחירות".
נזכיר כי לפני כשלושה חודשים, דיווחנו כי פרקליטות המדינה החלה בבחינת החומרים בתיק המימד החמישי - בני גנץ. בחינת החומרים הגיעה בעקבות עתירה לבג"צ אותה הגיש ארגון לביא לזכויות אדם ומינהל תקין בדרישה להורות למשטרה לפתוח בחקירה בנושא. בתגובת המקדמית למדינה הודיעה הפרקליטות כי משכו את חומרי החקירה ממש לאחרונה מלשכת יועמ"ש מבקר המדינה והחלו בבחינת החומרים.
בעתירה דרשו בארגון לביא מבית המשפט העליון להורות ליועץ המשפטי לממשלה ולפרקליט המדינה לפתוח בחקירה פלילית בפרשייה וזאת "בעקבות ממצאי דו"ח מבקר המדינה, ממנו עלה לכאורה כי במהלך משא ומתן עם המשטרה ביחס לפרויקט טכנולוגי שלמשטרה היה עניין בו, הציגו אנשי "המימד החמישי" מצגים כוזבים בפני המשטרה. לפי הדו"ח חברת "המימד החמישי" הציעה למשטרה להתקשר בחוזה רחב היקף למכירת טכנולוגיה ייחודית." נכתב בעתירה.
כאמור בעקבות העתירה של ארגון לביא, בתגובה שהוגשה שבוע קודם לכן לבית המשפט, הודיעה הפרקליטות כי "החומרים המבוקשים הועברו מלשכת המבקר והתקבלו בלשכת המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים רק ביום 22 באוקטובר 2019, היינו לאחרונה ממש. חומרים אלו ייבחנו ולאחר מכן תתקבל ההחלטה המתאימה."
יש לציין כי החומרים הועברו מידי יועמ"ש המבקר ביום האחרון שהוקצב לעניין על ידי בית המשפט, והפרקליטות מתחה את החבל עד קצהו האחרון. בעקבות התגובה בית המשפט ביקש מארגון לביא להודיע בתוך שבוע ימים האם בכוונתם לעמוד על העתירה.
מדו"ח מיוחד של מבקר המדינה בעניין מערך הרכש במשטרת ישראל, עלה כי בשנת 2016 פנתה "המימד החמישי" אל המשטרה והציעה לה לרכוש מערכת טכנולוגית מתקדמת שהיא מפתחת. לאחר בדיקות שונות היה צורך לבצע פיילוט על מנת לבדוק את יכולות המערכת, דבר שהצריך אישור ועדת פטור במשרד האוצר לפי תקנה 11 לתקנות חובת מכרזים. לוועדת המכרזים שדנה בעניין הפטור הוצגו נתונים ביחס לחברה, יכולותיה ולקוחותיה אשר בעקבותם אישרה הוועדה את הפטור ממכרז.
לוועדת המכרזים הוצגה חוות דעת של מנהל הטכנולוגיות של משטרת ישראל. חוות הדעת כללה לכאורה פרטים כוזבים ביחס לחברת המימד החמישי, ניסיונה וללקוחותיה. על-פי חוות הדעת שהוגשה לוועדת המכרזים ב-2016, החברה הייתה קיימת ארבע שנים, אף שהיא התאגדה רק בשנת 2014. בנוסף נאמר, כי לחברה חמישה לקוחות שהנם גופים ביטחוניים וכי קיים אצלה זה שנה וחצי מוצר מדף - מבדיקת המבקר עולה לכאורה כי מדובר בפרטים שאף הם כוזבים. ולכאורה לחברה לא היה מוצר מדף ולא היה לה שום לקוח שהינו ארגון בטחוני.