ירון אברהם: הקבינט והממשלה יתכנסו מחר.
יהודי ערב הותירו מאחור כ-150 מיליארד דולר
זה היה פרויקט מסווג שנמשך כשנתיים. כעת, עם סיומו, נחשף לראשונה אומדן היקף הרכוש שהותירו מאחור יהודי ערב ואיראן שעלו ארצה. המשמעות: במסגרת מו"מ עתידי, אולי יהיה אפשר להשיב למאות אלפים את רכושם. השרה גמליאל: "תחילת תיקון עוול היסטורי". את הדברים חושף כתב 'ישראל היום' - דן לביא
150 מיליארד דולר. זהו ההיקף האדיר של הרכוש שהשאירו אחריהם יהודי ערב ויהודי איראן לאחר שגורשו ממדינותיהם ועלו ארצה עם קום המדינה.
הנתונים הללו, שנחשפים כאן לראשונה, הם הערכה שמרנית ללא היוון (כלומר ללא התאמה לערכים של היום), והם תוצאה של מלאכת אומדן שנמשכה שנים אחדות.
המספרים הללו חושפים טפח מפרק טרגי במיוחד בהיסטוריה של יהדות ארצות ערב ואיראן, שעד לאחרונה לא דובר בו רבות בשיח הציבורי בישראל. מדובר בפעם הראשונה שברשות מדינת ישראל נתונים מקיפים בנושא החשוב, שמשקלו ההיסטורי, הסוציו־פוליטי והמדיני־בינלאומי משמעותי ביותר.
מאז 2002 עלה הצורך בעריכת אומדן רכוש אלטרנטיבי לזה הנערך על ידי הפלשתינים. אלא שהתקדמות מהותית בעניין לא קרתה, עד שב־2017 החל השינוי המיוחל: השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל קידמה - בשיתוף המטה לביטחון לאומי - פרויקט מסווג שתכליתו היתה להגיע בדרכים מגוונות לעריכת אומדן הרכוש כמעט בכל מדינות ערב. מדובר בשיטה ובדרכים שאי אפשר לפרט על אודותיהן ואשר בוחנות את אותם פרמטרים שבחנו הפלשתינים באומדנם.
בשבועות הקרובים צפויה גמליאל להציג בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו את הממצאים המפורטים בעניין, לאחר שנתונים אלו הובאו לידיעתה ולבחינת המועצה הלאומית לביטחון לאומי.
השרה גילה גמליאל הצהירה: "זהו לא פחות מתחילתו של תיקון עוול היסטורי, שבמסגרתו ניתן יהיה להשיב למאות אלפי הפליטים היהודים שאיבדו את רכושם, את אשר מגיע להם, לצד מקומם הנשכח בנרטיב ההיסטורי של המדינה הצעירה שאך זה קמה במקביל לפליטותם".
למרות שב־2010 נחקק חוק שלפיו יהודים יוצאי ארצות ערב ואיראן יפוצו על אובדן רכושם במסגרת משא ומתן עתידי, הרי שבפועל לא ידעה המדינה מהו היקפו של הרכוש הרב שנותר מאחור כמו גם מיקומו המדויק, עד למיצוי המהלך הנוכחי כאמור.