עקיבא וייס: שר הבריאות אוריאל בוסו בועידת ש״ס השנתית - ״נערכים לקלוט את החטופים ביום ראשון. משרד הבריאות בראשותי מלווה את עסקת החטופים - המחלקות בבתי החולים ערוכים, מוכנים ומחכים. אני לא יכול לפרט באיזה בתי חולים מדובר, אנחנו בתיאום מלא עם צה״ל והשב״כ. הצוותים המקצועיים כבר מחכים להם ומלווים את המשפחות. אנחנו ערוכים לכל תרחיש!״.
קצב הייצוא בישראל זינק לרמתו הגבוהה מזה 4 שנים
נמשך קצב הגידול המהיר ביצוא מישראל; שיעורו מסך התוצר זינק לרמתו הגבוה ביותר מזה כ- 4 שנים
ייצוא סחורה צילום: pixabay
לאחרונה פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את אומדן הצמיחה הראשון למשק לרבעון השלישי לשנת 2019 המאפשר את סיכום נתוני 3 הרבעונים הראשונים של השנה.
מנתוני אומדן הצמיחה הראשון למשק לרבעון השלישי של 2019 עולה כי גם השנה נמשך הגידול המהיר ביצוא מישראל וזאת כפי שהערכנו בסקירות הקודמות. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 שיעור הגידול הדולרי ביצוא הסחורות והשירותים הגיע ל-4.6% והסתכם בכ-84 מיליארד דולר, זאת לאחר גידול של 7.4% שנרשם בשנת 2018. שיעור הגידול עד כה מחזק את תחזית מכון היצוא שפורסמה כבר בדצמבר אשתקד, על פיה בשנת 2019 צפוי היצוא לגדול בשיעור דולרי של כ-5%. יצוין כי גם חטיבת המחקר של בנק ישראל העלתה את הערכתה לגבי תחזית הגידול ביצוא מישראל השנה והיא צופה כעת גידול ריאלי של 4.5% ביצוא הסחורות והשירותים (ללא יהלומים והזנק).
יצוא הסחורות והשירותים מהווה אחד ממנועי הצמיחה החשובים של המשק - במיוחד בשנים האחרונות. נכון לנתוני 3 הרבעונים הראשונים לשנת 2019 עומד שיעור היצוא מסך התוצר המקומי גולמי על 31.2% - רמתו הגבוהה ביותר ב-4 השנים האחרונות. לשם השוואה במהלך 2016 ירד שיעורו של היצוא מסך התוצר לרמה של 30% בלבד – רמתו הנמוכה ביותר מאז 2009, שנת משבר האשראי העולמי. באותן שנים התדרדרה ישראל מבחינת קצב הגידול ביצוא ומוקמה בתחתית מדינות ה-OECD. אולם מאז חלה התאוששות מרשימה בקצב הגידול אשר התבטאה הן בהשוואה בינ"ל (קפיצה בדירוג מבין מדינות הארגון למקום ה-8) והן מבחינת תרומתו וחלקו בתוצר, אשר רשם השנה שיא לעומת השנים האחרונות.
בשנות הגאות של המשק הישראלי בשנים שקדמו למשבר האשראי העולמי צמחה הכלכלה הישראלית בשיעור ממוצע של למעלה מ-5% בשנה (2004-2007). היצוא היווה מנוע הצמיחה הדומיננטי באותן שנים ובהתאם גדל שיעורו בסך התוצר מכ-28% מהתוצר ב-2002 ל-35.5% ב-2008. גם בשנים שלאחר המשבר, עם התאוששות הסחר העולמי המשיך היצוא לדחוף את הצמיחה במשק ויחסו בתוצר עמד בממוצע על כ-34%. עם זאת החל משנת 2013 החלה נסיגה מגמתית ביצוא אשר הגיע לשיאה ב-2016. מאז מתאושש היצוא באופן מגמתי והיקפו במונחים דולרים הגיע לשיאים חדשים. בהתאם לכך גדל בהתאמה יחסו בעוגת התוצר של המשק ונכון לסיכום 3 הרבעונים של 2019 עומד על למעלה מ-31% מהתוצר – יחסו הגבוה ביותר ב-4 השנים האחרונות.
שיעור היצוא מסך התוצר | שיא של 4 שנים
נתונים מנוכי עונתיות, משורשרים במחירי 2015 כ-% מסך התוצר, 2002-2019*
(נתוני 2019=3 הרבעונים הראשונים) ניתוח ועיבוד: היחידה הכלכלית לנתוני החשבונות הלאומיים, הלמ"ס
שיעור היצוא מסך התוצר והצמיחה במשק | 2002-2019*
היצוא כ-% מסך התוצר. הצמיחה השנתית במשק, שינוי כמותי באחוזים.
(נתוני 2019=3 הרבעונים הראשונים).
ניתוח ועיבוד: היחידה הכלכלית לנתוני החשבונות הלאומיים, הלמ"ס
מנכ"ל מכון היצוא, גדי אריאלי: "אנחנו מברכים על הנתונים המעידים על חוסנו של היצוא ועל תרומתו החשובה והמכרעת לצמיחת המשק. מכון היצוא ימשיך לסייע ליצואנים הישראלים בשווקים הבינלאומיים באמצעות השתתפות בתערוכות בינלאומיות מובילות , אירוח משלחות בכירים ותמיכה וייעוץ שוטפים".