יו״ר ועדת החוקה חה״כ שמחה רוטמן בסרטון: ״ביקרתי היום את אלי פלדשטיין בכלא. אחרי מה שראינו בדיון כל עם ישראל ראה שמדובר ברדיפה פוליטית. אין שום הצדקה להחזיק אותו, בטח לא בתנאים האלו. היה לי חשוב לבוא ולהשמיע לו את הקול שלכם. הוא התרגש עד דמעות לדעת שהפגנתם עבורו, שדואגים לו ושאכפת לכם ממנו״.
בעלי העסקים יקבלו פיצויים בעת הסלמה ביטחונית
בשורה לעסקים בענפי האירועים והמסעדות ביישובי ספר: יפוצו בגין ביטול אירועים עקב הנחיות פיקוד העורף וקלקול חומרי גלם בגין נזקים אחרים • תידרש הפסקת פעילות של 24 שעות ולא של שבוע ימים
כוחות כיבוי אש אמש בשדרות צילום: צילום: נום רבקין פ. פלאש 90
בשורה למסעדנים ובעלי האולמות בעוטף עזה: ועדת הכספים, בראשות ח"כ משה גפני, אישרה היום (רביעי) את התקנות המעגנות פיצויים בגין נזקים עקיפים שספגו עקב פגיעה בפעילותם נוכח סבבי ההסלמה בדרום. התקנות יחולו רטרואקטיבית, החל מחודש מאי 2018, ויהפכו לחלק בלתי נפרד מהתקנות הקבועות.
הפיצויים מעוגנים במסגרת תיקון בתקנות מס רכוש וקרן פיצויים, הנוגעות ליישובי ספר, 0-7 ק"מ מהגבול, הן בדרום והן באזורים אחרים בארץ, כגון בצפון, הנמצאים בקרבה כזו לגבול.
במסגרת מנגנון הפיצוי שפעל עד לתיקון היום, אולמות וגני אירועים, מוסדות תרבות ומסעדות, יהיו זכאים לפיצוי בגין נזק עקיף, רק בגין הפסקת פעילות בת יותר משבוע. (מכורח התנאים המנגנון לא הופעל בפועל).
במסגרת התיקון שהובילה ועדת הכספים, נקבע כי אולמות וגני אירועים, ומוסדות תרבות ופנאי יהיו זכאים לפיצוי בגין נזק ממשי שנגרם להם עקב כל ביטול של אירוע או פעילות, אם ניתנה הוראה של פיקוד העורף. בנוסף יהיו מוסדות אלה זכאים לפיצוי בגין נזק אחר (מעבר לביטול) שנגרם להם בעקבות הפסקת פעילות של למעלה מ-24 שעות בגין הוראה כזו.
לגבי מסעדות נקבע כי גם תהיינה זכאיות לפיצוי בגין הפסקת פעילות של 24 שעות בגין הוראת פיקוד העורף. לגבי חומרי גלם שהתקלקלו לא תידרש הפסקת פעילות כדי לקבל זכאות לפיצוי. הפיצוי הינו על הנזק הממשי שיוכיחו – אם זה בהוכחה על סמך ירידה במחזורים ופגיעה בהכנסות העסק.
לאור פניות, קרן הפיצויים מבהירה, כי עובדים המתגוררים באזור הדרום 0-40 ק"מ מרצועת עזה, שנעדרו באירוע ההסלמה האחרון ממקום עבודתם באזור זה, בשל הנחיות פיקוד העורף על סגירת מקום העבודה, זכאים לשכר עבור ימי עבודה אלו והמעסיקים רשאים לדרוש פיצויים מהקרן בגין השכר לעובדים.
כלל הפיצויים יופעלו רטרואקטיבית החל מחודש מאי 2018.
עד כה, עסקים אלו יכלו לדרוש פיצויים בגין נזק עקיף שנגרם להם עקב הפסקת פעילות מלאה של למעלה משבוע ימים. אולם, לנוכח המציאות הביטחונית של אירועי הסלמה קצרים ובתדירות גבוהה, עלה צורך לתקן את התקנות לגביהם. זאת, בשל היותם חשופים לביטולים של אירועים ולהפחתה משמעותית בפעילותם בעת הסלמה ביטחונית וכן בשל הקושי להתאושש כלכלית לנוכח ויתור על צריכתם. התיקון הוא, של התקנות הקיימות ולא מדובר בהוראת שעה.
כזכור, ועדת הכספים קיימה שורת דיונים לקידום הפיצויים, בתחילה הצהירו אנשי רשות המיסים, כי אמנם ישנם עסקים מענפים אלה שנפגעו, אך אין מובהקות לדבר, ולא ניתן להפעילה פרטנית במקרה של ענפים אלה. חברי הוועדה מתחו ביקורת קשה על עמדה זו, ולדרישתם גיבשה הוועדה הצעת חוק, המסדירה פיצויים עבור ענפים אלה. בעקבות פועלה של הוועדה, הגיעו הצדדים כאמור לסיכום בדבר פיצוי בתקנות הקבע הקיימות.
במהלך הדיון היום, הודו חברי כנסת על הנעשה, וחלקם מתח ביקורת על הימשכות ההליכים, עד לקביעת התקנות. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני אמר "אני מודה לכל הגורמים הנוגעים לדבר, בראש ובראשונה אני מודה לכם המסעדנים ובעלי האולמות, זה שאתם שם ולא זזים מהמקום, אתם מחזקים אותנו. מגיעים לכם כל התודות".