השר בן גביר: ״ההסכם עם לבנון הוא טעות גדולה. החמצה היסטורית של הזדמנות למגר את החיזבאללה. אדוני ראש הממשלה - עדיין לא מאוחר לעצור את ההסכם הזה״.
הוויכוח על המצלמות בקלפיות - וההצעה של ועדת הבחירות
לאחר הסערה שחוללה הצבת המצלמות בקלפיות שבמגזר הערבי בבחירות האחרונות, הסוגיה הגיעה לדיון בוועדת הבחירות המרכזית. יו"ר הוועדה השופט מלצר בודק אפשרות להצבת מצלמות בצורה אקראית בשלב ספירת הקולות
ועדת הבחירות המרכזית דנה היום (חמישי) בעתירות נגד היוזמה של הליכוד להציב שוב מצלמות בישובים ערבים. נגד הנושא נטען שגרם בבחירות הקודמת לשיעור הצבעה נמוך במגזר. השופט חנן מלצר ביקש לבדוק הצבה אקראית של מצלמות בחסות וועדת הבחירות המרכזית.
ועדת הבחירות דנה בנושא היום באחד הפרויקטים החשובים והיוקרתיים של הליכוד שרוצה להתקין מצלמות בקלפיות הערביות על מנת למנוע זיופים ואי סדרים. במהלך הדיון ביקש מלצר לבדוק אם הוועדה עצמה יכולה להתקין תקנה שתאפשר לה להציב מצלמות בעצמה באקראיות ורק בזמן ספירת הקולות - לא רק למגזר הערבי.
ועדת הבחירות לא החליטה היום סופית בנושא, והצעתו של יו"ר הועדה מלצר מתוכננת להתבצע רק בשלב ספירת הקלפיות ובדגש - לא רק במגזר הערבי. ההחלטה הסופית בנושא תתקבל רק בעוד שבוע וחצי, אך נראה שהשופט מלצר מסתייג רבות מהמיזם השנוי במחלוקת.
היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אביחי מנדלבליט, הגיש אמש את עמדתו בנוגע לדיון העקרוני בשאלת הצבת מצלמות בקלפיות ואמר כי לשיטתו, אין להתיר למפלגת הליכוד (או לכל מפלגה אחרת) להציב מצלמות בקלפיות, גם אם לא מדובר בצילום מאחורי פרגוד ההצבעה, אלא בצילום של הנעשה במרחב הכללי של החדר, כלומר באזור ועדת הקלפי.
"מרחב הקלפי הוא לא מרחב ציבורי רגיל"
ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון, עו"ד תומר נאור הגיע לדיון בכנסת והתייחס גם לחוות הדעת שהגיש היועמ"ש: "יש רשימה ברורה של מי מותר לו להיות בקלפי ומה מותר לו לעשות - להציב מצלמות זה לא אחד מהם. אנחנו לא מקלים ראש בפגיעה בטוהר המידות ויש צורך באכיפה, אבל תוך מדיניות ברורה ומסודרת ועל ידי גורמי אכיפת החוק".
"מרחב הקלפי הוא לא מרחב ציבורי רגיל", טען נאור. "זה לא קניון או בנק, הקלפי הוא מרחב סטרילי ומיוחד ואין לפרט את הזכות להגיד 'אני לא מגיע לשם'. לשים מצלמות בקלפי זה להגיד לאדם תבחר אם אתה רוצה לממש את זכותך הדמוקרטית להצביע - או שתישאר בחוץ".
"כול הפרקטיקה של הצבת מצלמות בקלפיות היא לא חוקתית - השוויון מופר פה לחלוטין, כשמפלגה אחת לוקחת את החוק לידיים. חשאיות הבחירות מופרת ויחסיות הבחירות מופרת, כי ברגע שאנחנו פוגעים במגזר מסוים נפגעת גם יחסיות הייצוג שלו בבית המחוקקים, כי המגזר לא מגיע להצביע ולא משנה בכלל באיזה מגזר מדובר", הסביר נאור.
"בנוסף ללא חוקתי, העניין גם לא חוקי", הוא טען. "התנהלות מפלגת הליכוד גם בבחירות האחרונות גוררת עבירות פליליות של ממש. לחבל ולהפריע בבחירות, להפריע לבוחר ולמנוע ממנו להצביע. בנוסף ישנה פגיעה בזכות לבחור ולהיבחר כי אדם מסוים שלא מגיע לבחור יש נזק משני של מישהו שלא נבחר - כי לא הצביעו לו בקלפי מסוימת".