עמיחי שטיין: הצהרת דובר המשרד לענייני אירופה והחוץ הצרפתי על האג צרפת מקבלת את ההחלטה. נאמנה למחויבותה רבת השנים למשפט הבינלאומי, צרפת שבה ומביעה את תמיכתה בפעילותו העצמאית של בית הדין, בהתאם לאמנת רומא.
האיחוד בימין תקוע, לחץ לחבירה בשמאל: שבוע לסגירת הרשימות
המגעים לאיחוד גדול בימין לא מתקדמים בשל ויכוח על הרכב הרשימה וגיבוש העשירייה הראשונה. במקביל, בסביבת נתניהו מנסים למנוע את הצבת שקד בראש מחשש לזליגת מנדטים. בינתיים, בשמאל מופעל מכבש לחצים על יו"ר העבודה עמיר פרץ לסגת מהסיכום עם לוי-אבקסיס ולחבור למרצ וברק. שבוע להגשת הרשימות - תמונת מצב
שבוע בלבד להגשת הרשימות - ושתי חזיתות מרכזיות על המפה הפוליטית עדיין נותרו פתוחות: על הנייר, פוטנציאל לאיחוד גדול בימין בו ייקחו חלק הבית היהודי, האיחוד הלאומי, הימין החדש ועוצמה יהודית; אולם בפועל, המגעים תקועים בגלל ויכוח על הרכב הרשימה ומיקום חברי הכנסת בה. עיקר הוויכוח המעכב את החתימה על הסכם ריצה משותפת נסוב סביב גיבוש העשירייה הראשונה.
בימין החדש העבירו רשימת דרישות, מלבד ראשות הרשימה לאיילת שקד - כשהדרישה לייצוג כוללת חמישה מקומות בעשירייה הראשונה במקומות האי-זוגיים. אלא שבבית היהודי ובאיחוד הלאומי עדיין מזהירים בשיחות שמתקיימות כי התנאים מופרזים, וכי במפלגה עם הנהגה משולשת לא ניתן להעניק רוב ברור למפלגת הימין החדש - שלא עברה את אחוז החסימה.
הטענה העיקרית של איחוד מפלגות הימין היא כי בשעה שבימין החדש מתקיימת חזית אחידה וחמשת המקומות מוקצים לאותה מפלגה, הנושא מורכב יותר בשל העובדה שחמישה מקומות מוקצים לשלוש מפלגות שונות (הבית היהודי, האיחוד הלאומי ועוצמה יהודית).
אתמול (ג') נפגשו שקד ויו"ר הימין החדש הרב רפי פרץ במטרה לצמצם פערים, אולם למרות הרצון הטוב - השניים לא הגיעו להסכמות. בינתיים, צוותי המשא ומתן מכל ארבע המפלגות עורכים ביניהם שיחות בדגש על הרביעייה המרכזית: שקד, בנט, פרץ וסמוטריץ' - בניסיון למצוא מתווה מוסכם. ההערכה היא שלמרות המחלוקות, הצדדים צפויים להגיע לסיכום ככל שיתקרב המועד להגשת הרשימות.
שקד תוצב בראש? בליכוד חוששים מזליגת מנדטים
בסביבת נתניהו עוקבים בדריכות אחר הנעשה בימין, וראש הממשלה אף החל לערוך בימים האחרונים פגישות אישיות עם יושבי הראש באיחוד מפלגות הימין במטרה למנוע את הצבתה של איילת שקד בראש מפלגות הימין - זאת משום שבסקרים הפנימיים היא לוקחת מנדטים גם מהליכוד.
כמו כן, אתמול שוחח נתניהו עם הרב רפי פרץ - שיחה אחת מיני רבות המתקיימות בימים האחרונים בין השניים - בין היתר על האופן שבו תרוץ המפלגה בבחירות, והיום נפגש נתניהו עם סמוטריץ' בכוונה להשפיע על מהלך הדברים. לפי שעה מסתמנת הסכמה סביב הצבתה של שקד בראש הרשימה - אלא אם יתרחש פיצוץ בשיחות ברגע האחרון.
בתוך כך, הודיעה הערב אלונה ברקת, הבעלים של הפועל באר שבע שהתמודדה בבחירות הקודמות ברשימת הימין החדש יחד עם בנט ושקד, כי הפעם היא לא תתמודד. "בעקבות מספר פניות אליי, אני רוצה להבהיר שקיבלתי החלטה, משיקוליי האישיים, שלא להתמודד בבחירות הקרובות. אני מאחלת לעם ישראל בחירות הוגנות, עם אהבת חינם, למען העם והדמוקרטיה בישראל", אמרה.
מכבש לחצים על יו"ר העבודה פרץ לחבור למרצ וברק
אבל לא רק במפלגות הימין החיבורים תקועים: בגוש השמאל מופעל בימים האחרונים מכבש לחצים על יו"ר העבודה, עמיר פרץ, לסגת מהסיכום עם אורלי לוי-אבקסיס ולחבור ליתר המפלגות בגוש. מלבד סתיו שפיר, שפרסמה את עמדתה באופן פומבי וקראה לחיבורים, אמר היום גם איציק שמולי "פרץ מהמר על חיי מפלגת העבודה". שמולי אף נפגש עם פרץ אתמול והשמיע לו את עמדתו ולפיה יש להוביל חיבור גדול ולא להסתכן שמולי גם נפגש עם ברק וניסה להוביל יחד איתו איחוד - אולם עד כה ללא הצלחה.
למרות שעל-פי גורמים במפלגת העבודה פרץ הבטיח ללוי-אבקסיס שלא יהיו חיבורים למפלגות נוספות אלא רק צירוף מועמדים בודדים, ממשיכים פעילים מרכזיים (חוץ משמולי ושפיר) וחברי כנסת להפעיל לחץ כבד לטובת איחוד גדול עם מרצ ועם מפלגתו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, "ישראל דמוקרטית".
נכון לשלב זה, פרץ נחוש להסתפק בחיבור שעשה עם לוי-אבקסיס, אולם במפלגתו אומרים כי הזמן שנותר עד הגשת הרשימות ב-1 באוגוסט מספיק כדי לייצר תרחישים מפתיעים.
בינתיים, ולמרות שפרץ מסרב להתאחד, במרצ ובישראל דמוקרטית כבר פועלים לחיבור ביניהם בסיוע כוחות ממפלגת העבודה, בהם חברת הכנסת שפיר. אמש התקיימה פגישה ארוכה של יו"ר מרצ, ניצן הורוביץ, עם ברק ושפיר, והשלושה דנו באפשרויות העומדות על הפרק לריצה משותפת.
על-פי גורמים המעורים בפרטים, עלתה האפשרות כי שפיר תהיה חלק מרשימה כזאת ואף תביא איתה חלק מחברי הכנסת ממפלגת העבודה. במסגרת הפגישה הבהיר שוב ברק שהוא אינו מתעקש על המקום הראשון ומוכן לוותר עליו לטובת הורוביץ, אולם מחלוקת עדיין נותרה סביב השאלה איך תיראה הרשימה: האם אנשי מרצ יקבלו קדימות על פני אנשי ברק או שתתבצע חלוקה שיוויונית יותר.
בעיה נוספת שעלתה נוגעת לכך שבמרצ מעוניינים לשמור על זהות של מפלגת שמאל מובהקת, ואילו במפלגתו של ברק מסתייגים מחלק מהנושאים. במרצ אמרו כי למרות שחלה התקדמות מסוימת בשיחות, המצב הנוכחי עוד רחוק מהסכם. בנוסף, הם לא ויתרו עדיין על צירופו של עמיר פרץ - חרף הצהרותיו.