מבזקים +
תל אביב 21°c
באר שבע 18°c
חיפה 21°c
ירושלים 16°c
בית שמש 21°c
בני ברק 26°c
אשדוד 21°c
כ' חשון התשפ"ה | 21.11.2024
תל אביב 21°c
באר שבע 18°c
חיפה 21°c
ירושלים 16°c
בית שמש 21°c
בני ברק 26°c
אשדוד 21°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

אנחנו כבר ב-2019: צג דיגיטלי יחליף את תגית המחיר

הרשות לסחר הוגן תאפשר שימוש בצגים דיגיטליים, במקום הדבקת תגי מחיר על כל מוצר • שופרסל מתקדמת טכנולוגית: מעלה פיילוט של צגים דיגיטליים ומפעילה רובוטים לבדיקת חוסרים במלאי במדפים • על חנויות המשתמשות בצגים, ייאסר לשנות מחירים לאורך כל שעות הפתיחה • חשש שהצגים ישמשו גם לפרסומות, מה שישפיע על הצרכנות החרדית בחנויות אלו

אנחנו כבר ב-2019: צג דיגיטלי יחליף את תגית המחיר

סניף שופרסל | צילום: אורי לנז, פלאש 90

עשרים ואחד שנה לאחר הפרסומת שקראה שוב ושוב 'מוכר שים מחיר!' הרשות להגנת הצרכן מקדמת שינוי חקיקה והפרסומת הבאה בנושא תהיה, 'מוכר שים צג דיגיטלי', כך עולה מעיון ב'קול קורא' שפורסם לעיון הציבור.

לטענתם, בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות והחקיקתיות שחלו בשנים האחרונות, לצד האפשרות לחיסכון בעלויות הגבוהות של הסימון הידני, ניתן לבחון הצבת צג אלקטרוני על גבי המדף, המציין את המחיר, המחיר ליחידת מידה, וכל מידע אחר הנדרש על פי החוק ביחס לאותו מק"ט, חלף הדבקת תגית מחיר על כל פריט ופריט.

הצג האלקטרוני יעמוד כמובן תחת פיקוח והוא יהיה בגודל שיקבע ע"י הרשות. כמו כן המחיר האלקטרוני יוצג עבור כל מק"ט, באופן מובחן וברור, תוך הפרדה ברורה בין המקט"ים.

אולם, בניגוד לקדמה הטכנולוגית העולה מן ההצעה, מבקשים ברשות להציב תנאים מיושנים, העלולים גם להאריך את משך זמן הקנייה, על ידי דרישה להצבת מכשירים להדפסת תג המחיר להדבקה על המוצר על ידי הלקוח, במטרה למנוע ממנו לגלות בקופה מחיר שונה מאשר על המדף. (אולי כדאי להמליץ ל'רשות לסחר הוגן' לחלק לאזרחים אקדחי מחירים?).

תנאי נוסף שמבקשים ברשות להחיל על החנויות שיבקשו להשתמש בצגים האלקטרוניים, קובע שהעוסק לא יעלה מחירים בחנות במהלך שעות הפתיחה של החנות. זאת כדי למנוע מצב בו לא נוכל להתווכח בקופה על מחירו של מוצר כשהצג ישתנה במהלך הסיבוב שעשינו בחנות.

כמו דברים רבים במדינה, גם תיקון זה נעצר בעקבות הבחירות הלא נגמרות. אך יש כבר מי שלא ממתין להוראת הרשות ומתחיל להציב בשטח עובדות או צגים. מדובר בחברת שופרסל המפעילה עשרות סניפים ברחבי הארץ שהודיעה על פיילוט משל עצמה להצגת מחירים באמצעות צגים דיגיטליים, במקום הדבקת מחיר על המוצר עצמו.

חוק הצגת מחיר על כל מוצר, אינו כולל מוצרים הנמכרים בתפזורת כגון מחלקת הפירות והירקות. אי לכך שופרסל תתחיל את הפיילוט במחלקות אלו ובקרוב ממש תוכלו לראות צגים אלקטרוניים במחלקות אלו, כמו גם במחלקות תפזורת אחרות.

חשוב לציין כי נכון לרגע זה ועד לשינוי חוק סימון המחירים, לא תוכל 'שופרסל' להתקין צגים אלקטרוניים במקום המדבקות במחלקות אחרות, היות וצעד כזה מהווה עבירה על החוק והיא עלולה להיקנס.

נציין כי כלל לא ברור כיצד נוכל להבטיח שחברת שופרסל לא תעלה את המחיר של העגבניות או הענבים מאחורי גבינו ותצחק עלינו כל הדרך לקופה. האם על הלקוח להצטייד מהיום בעט ודף לרישום המחיר או שמא עליו לצלם את המחיר ולבדוק לאחר החשבון האם הכל תואם?

שר הכלכלה והתעשיה אלי כהן, אמר כבר לאחר שהרשות פרסמה את ה'קול קורא', כי "כל שינוי בצו סימון מחירים מחייב את אישור וחתימת השר, כך שלהודעת הרשות לסחר הוגן אין ערך, שכן אין לי כוונה לבצע שינוי. בתור אחד שנוהג לבצע קניות מפעם לפעם סימון המחירים נותן וודאות בגין המחיר הסופי ומאפשר לבצע השוואה בין מוצרים דומים באופן נוח יותר".

מאידך, מסר עו"ד מיכאל אטלן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, כי: "הקמעונאות עוברת מהפכה דיגיטלית, שמאתגרת את החשיבה המסורתית. הרשות לקחה על עצמה לבחון אפשרות נוספת להצגת המחיר תוך הקפדה על כך שההגנות הקיימות לצרכן וזכויותיו לא תפגענה".

כל שנותר הוא להמתין לאי שם לאחר החגים והקמת הממשלה (אם לא תהיה מערכת בחירות שלישית) ולראות כיצד יגיב שר הכלכלה הבא על הרעיונות הדיגיטליים של הרשות לסחר הוגן.

מי שעוד יצטרכו לתת את הדעת בנושא, הם החרדים שיצטרכו לעקוב אחרי פעילות הרשות לסחר הוגן ויהיה עליהם לוודא כי צגי המחירים לא יהפכו לטלוויזיות בזעיר אנפין שיציגו פרסומות למוצרי החנות.

אם הזכרנו את חברת שופרסל, נספר כי היא החליטה להכניס לסניפיה שתי מערכות טכנולוגיות של חברת הסטארט-אפ טראקס (Trax), במטרה לשפר את ניהול המלאי ומפעילה בימים אלה רובוט לניהול ומעקב בזמן אמת אחר המלאי במדפי המוצרים, במקביל למערכת חכמה של מצלמות. הפיילוט שכבר פועל ב-3 מסיניפי הרשת, צפוי להתרחב בתקופה הקרובה ל-15 מסניפיה.

על פי הדיווח ב'גלובס', הרובוט, המכונה 'יגאל', מנווט את עצמו בחנות תוך ביצוע מיפוי פיזי של המלאי, באמצעות צילום קטגוריות בין פעמיים לארבע פעמים ביום. הנתונים הנאספים יעברו מהלך של פיענוח תמונות וטרנספורמציה לנתוני אמת על המוצרים, כולל התראה למחסן בנוגע לחוסרים ומיקומם.

על פי הערכות, עלות הרובוט עומד על כ-20 אלף דולר ליחידה והוא יכול לעבוד במשך היום בלי הפסקת קפה, ארוחת עשר, סיגריה או שירותים. עבודת הרובוט יכולה לעלות את רווחיות הרשת באופן מוכח תוך הטענת המדפים באופן רציף, כפי שהוכח במחקרים רבים כי מדף מלא מוכר יותר. מה שהופך את ההשקעה ברובוטים הללו למשתלמת במיוחד.

אז בפעם הבאה שתעשו קניות וקול מתכתי אנושי יבקש ממכם לזוז קצת כי אתם מסתירים לו את הנוף, אנחנו ממליצים לכם לזוז, אחרת הרובוט ישלח למרכז הבקרה בקשה לשלוח עוד מוצרים כמוכם, כשיגלה שנותר רק עותק אחד מהמוצר.

ביזנעס

 צבע אדום

art