׳ווינט׳: שר הביטחון החדש ישראל כץ ייפגש מחר לראשונה עם משפחות חטופים בשעה 17.00.
בשווי 120 אלף יורו: מתנת הפיוס לישראל
מתנת פיוס של 11 צעירים בשם העם הגרמני - דגם של מנורת זהב כפי שהיתה בבית המקדש, נמסרה לראש עיריית ירושלים, משה ליאון, בטקס חגיגי לרגל יום העצמאות ה-71 ותוצב בירושלים • כל הפרטים על היוזמה וההגעה עם המתנה הכבידה עד לבירתנו הנצחית
היא מצופה זהב, מתנשאת לגובה 150 ס"מ ומשקלה 120 ק"ג. במשך שנה וחצי עמלו 11 צעירים מגרמניה, חלקם צאצאים לחיילי אס-אס, על שחזור מדויק של מנורת המקדש המופיעה על שער טיטוס. את העלות, כחצי מיליון שקלים, תרמו אלפי גרמנים שחלקם מכרו את תכשיטיהם. אמש הגיעה המנורה במסע ההפוך מרומא לירושלים והתקבלה ע"י ראש העיר ירושלים, משה ליאון בטקס חגיגי כ"מתנת פיוס" מהעם הגרמני ליום העצמאות ה-71 למדינת ישראל.
קבוצה של 11 צעירים גרמנים החליטה לציין במחווה מיוחדת את יום העצמאות ה-71 למדינת ישראל והגיעה לכאן לפני ארבעה ימים, מגרמניה דרך רומא עם העתק בגודל טבעי של מנורת בית המקדש.
כדי לחגוג את יום השנה ה-71 להקמתה של מדינת ישראל, יצרה קבוצת גרמנים העתק של מנורת שבעת הקנים על פי הדגם בשער טיטוס ברומא. דגם המנורה העשוי אלומיניום ומצופה בזהב במשקל של 120 ק"ג נבנה על ידי 11 צעירים מגרמניה (שניים מהם משוויץ ומהולנד) במשך כשנה וחצי. שלושה מ-11 היוזמים הם צאצאים למשפחות של חיילי אס-אס ורואים סמליות מיוחדת בדרך שעושה המנורה חזרה לישראל.
המנורה. צילום: רב תקשורת בע"מהפרויקט כולו מומן מתרומות של מאות ואלפי משפחות ויחידים מרחבי גרמניה שביקשו להצטרף לפרויקט בשל משמעות הפיוס ואהבת ישראל. במהלך התקופה נאספו מהציבור הגרמני כ-120 אלף יורו (כחצי מיליון שקל). בין התורמים היו גם משפחות שתרמו את הזהב ומכרו תכשיטים כדי להצטרף לפרויקט הפיוס.
מנורת שבעת הקנים יצאה מגרמניה במסע סמלי דרך העיר רומא, שם נערך ב-26 באפריל 2019 טקס לפני שער טיטוס ומשם עשתה המנורה יחד עם 11 יוצריה דרכה בספינה מיוחדת ומשלחת שהפליגה ב-29 באפריל מחופי איטליה והגיעה לנמל חיפה ב-5 במאי 2019.
עם הגעת המנורה במסע מחיפה לירושלים, התקיים ביום שני האחרון, טקס ציבורי במוזיאון ליהדות איטליה ובהמשך התקיים טקס חגיגי בעירית ירושלים במעמד ראש העיר, מר משה ליאון, שקיבל וחשף את המנורה בהתרגשות רבה.
לוקה- אליאס הזל, יוזם הפרויקט מדגיש כי הפרויקט כולו הוא מחווה של רצון טוב וסימן לפיוס וכפרה תוך הצגת סולידריות עם העיר ירושלים ומדינת ישראל ביום חגה ה-71. לדבריו, "מנורת שבעת הקנים היא סמלה של מדינת ישראל וגם בשבילנו היא סמל המדבר בקול רם יותר ומשמעותי יותר מכל המילים. באנו להזדהות ולברך את מדינת ישראל והעם היהודי ולהעניק לעיר ירושלים בלב רחב ובהזדהות מלאה את התשורה הצנועה הזאת. אנו רוצים לאחל חג עצמאות שמח לכל עם ישראל".
לוקה אליאס הזל בונה את מנורת בית המקדש. צילום: רב תקשורת בע"מלוקה וחבריו החליטו לבנות את דגם המנורה בדיוק כפי שזו מתועדת בשער טיטוס ברומא. על פי ההיסטוריון יוספוס פלביוס, שראה ותיאר את המסע האחרון של הפמוט, הובאה המנורה במצעד ניצחון מירושלים לרומא לאחר חורבן בית המקדש בירושלים בשנת 70 לספירה. ההיסטוריה של מצעד הניצחון הרומי מתועדת בקשת טיטוס, וזהו הרמז היחידי שמעיד על גורלה של המנורה וכלי המקדש שנבזזו על ידי הרומאים. בתבליט מופיעים שבויים יהודים המובלים כפופים לרומא, כשהם נושאים את מנורת המקדש, את מזבח הזהב ואף כלי נגינה. בכך למעשה החלה תקופת גלות בת כאלפיים שנה ששיאה בשואה. עם קום המדינה הוחלט לאמץ את המנורה משער טיטוס כסמל המדינה.