הסוקר שלמה פילבר מנכ״ל ׳דיירקט פולס׳ למימרן ב׳קול חי׳ - ״בכל הסקרים נפתלי בנט מקבל באזור 23 מנדטים, אצלינו הוא מקבל בין 13 ל-14 מנדטים. את כל התמיכה בנט לוקח מגוש האופוזיציה, הוא לוקח מלפיד שהתרסק ומבני גנץ. 85% מהתומכים של בנט מגיעים מהאופוזיציה״.
85% מהציבור: הממשלה לא מייחסת חשיבות לטיפול בקשישים
הסקר, בביצוע מכון סמית למחקר, הוזמן על ידי אגוד בתי אבות ודיור מוגן לרגל הועידה השנתית. 57% סבורים שהפתרון למצוקת כוח האדם במוסדות האשפוז הסיעודי הוא במתן היתר להעסקת עובדים זרים
הציבור הישראלי חושש מאוד מהטיפול הצפוי לו כאשר יגיע לגיל זקנה. כך עולה מסקר שביצע מכון סמית למחקר עבור א.ב.א - אגוד בתי אבות ודיור מוגן לישראל. הסקר מפורסם לרגל הועידה השנתית של א.ב.א שמתקיימת השבוע באילת, ובו ממצאים המעידים על הדאגה הרבה בקרב הציבור הישראלי נוכח החשיבות שקובעי המדיניות בממשלה ובמוסדות המדינה מייחסים לטיפול באוכלוסיה המבוגרת.
הסקר, שבוצע בקרב 537 נשאלים בגילאי 50 ומעלה, המהווים מדגם מייצג באוכלוסיה, בדק מהן עמדות הציבור באספקטים השונים הקשורים לטיפול בקשישים סיעודיים בארץ. מהסקר עולה כי בקרב 75% מהנשאלים שהצהירו שיש להם קרוב משפחה במצב סיעודי, הוא מטופל על ידי גורם שאינו המשפחה: בית אבות סיעודי, דיור מוגן, מטפל פרטי או מטפל דרך הביטוח הלאומי. 85% מהנשאלים ציינו שהממשלה לא מייחסת חשיבות לכל מה שקשור לטיפול בקשישים בארץ – אמירה גורפת ומשותפת גם למי שאין להם, נכון למועד הסקר, קרוב משפחה במצב סיעודי.
על השאלה כיצד הממשלה מטפלת בצרכים של קשישים המאושפזים בבית אבות במצב סיעודי ענו 60% את התשובה "לא טוב" ו-32% את התשובה "לא כל כך טוב". 8% בלבד העניקו את הציון "טוב מאוד" או "די טוב".
בנושא מצוקת כוח האדם ממנה סובל ענף האשפוז הסיעודי, הרי ש-57% מהנשאלים סברו כי הפתרון הוא אישור יבוא עובדים זרים יעודיים לענף, אשר ישראלים לא מעוניינים לעבוד בו. 19% הציעו שהמדינה תשקיע יותר בהכשרת עובדים ישראלים לענף ובתקצוב שכר הולם למובטלים או לחיילים כעבודה מועדפת. רק 2% תמכו בהצעתו של מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב להכשיר עובדים פלסטינאים לעבודה בענף כפתרון למצוקת כוח אדם.
בנושא המחלוקת בין א.ב.א משרדי הבריאות והאוצר בנושא תמחור עלויות האשפוז האמיתיות של קשישים סיעודיים המופנים אל מוסדות האשפוז הסיעודי, מצא הסקר ש-70% מהנשאלים קוראים להקמת ועדת מומחים בלתי תלויה לקביעת עלויות האמת. 13% סברו שמשרד הבריאות צריך לקבוע אותן, 7% קבעו שמוסד האשפוז הסיעודי יאמוד אותן וידווח למדינה ו-10% לא ידעו להשיב על השאלה.
ברוב עלויות האשפוז הסיעודי הגבוהות קבעו 56% מהנשאלים שהמדינה צריכה לשאת, 35% סברו שחברות הביטוח באמצעות הפוליסות הפרטיות לביטוח סיעודי ו-9% סברו שהמשפחה של המטופל הסיעודי היא הכתובת המימונית העיקרית.
רוני עוזרי, יו"ר א.ב.א, מסר בתגובה כי "תוצאות הסקר מעידות על תמונת המצב האמיתית והכואבת בשטח, אותה משרדי הממשלה מתקשים או פשוט לא רוצים לראות. המדינה לא ערוכה לטיפול נוכחי באזרחים הותיקים וגם לא נערכת לצפי גידול באוכלוסיה זו. אנו מתריעים מזה זמן על סכנת הקריסה לענף, דבר שיציב אלפי קשישים ובני משפחותיהם בפני מצוקה אמיתית בהיעדר אלטרנטיבה. אנחנו קוראים לשר הבריאות יעקב ליצמן, המבקש לכהן קדנציה נוספת בתפקיד, להתערב באופן מיידי בנעשה בענף עוד בטרם תוצאות הבחירות מתוקף סמכותו, ולקבל שתי החלטות אמיצות: אישור הבאת עובדים זרים לענף באופן מיידי, נוכח מחסור חמור של 5,000 עובדים; והקמת צוות מומחים בלתי תלוי לקביעת עלויות האשפוז האמיתיות במוסדות האשפוז הסיעודי".