עוד מאמיר אטינגר: העיתונאים שפלדשטיין ניסה לתת להם את המידע: עמרי אסנהיים ורביב גולן מחדשות 12.
היהלומנים מסכמים שנת כספים: התייצבות בהיקפי הסחר
ארה"ב ממשיכה להוביל את השוק העיקרי ליצוא היהלומים הישראלים ומהווה כ-48% משוק היצוא של הענף • אחריה הונג קונג עם 28% מהיצוא, בלגיה 7%, שוויץ 8%, אנגליה 3% ושאר העולם 6% • לראשונה מזה שנים רבות, חלה התייצבות בהיקף הסחר
ייצוא יהלומים מלוטשים נטו הסתכם בשנת 2018 ב- 4,483 מיליארד דולרים, לעומת יבוא של 3,044 מיליארד דולרים.
יצוא יהלומי גלם נטו הסתכם בשנת 2018 ב- 2,253 מיליארד דולרים, לעומת יבוא בסך 2,656 מיליארד דולרים.
במהלך השנה האחרונה השיק משרד הכלכלה והתעשייה תכנית ייעודית לתמיכה בענף, המאפשרת לסוחרי יהלומים לקבל אשראי דולרי מקרן בערבות מדינה. בנוסף, הפעיל המשרד תוכנית לתמיכה שיווקית בהיקף של כשלושה מיליון ₪ לסיוע בפיתוח שווקים בינלאומיים חדשים וקידום היצוא של ענף.
לנוכח אתגרי הענף והתחזקות התחרות, בעיקר ממדינות ארה"ב, הודו, הונג קונג ובלגיה בתחומי הליטוש והסחר ביהלומים, פורסמו בשנת 2018 הקלות רגולטוריות לסוחרי היהלומים המאפשרים להם להרחיב את החזרי היצוא הלא ממומשים ולבצע רכישות לאחר בחינת היהלומים בהליך אינספקשן של 30 ימים. הליך זה מאפשר לסוחרים לממש את יתרונם היחסי, את הידע המקצועי והקשרים העסקיים שלהם בסחר העולמי.
"אחרי כמה שנים של משבר קשה מאוד בענף היהלומים אנחנו מרגישים לאחרונה ניצני אופטימיות ותקווה לעתיד הענף", אומר הבוקר יורם דבש, נשיא הבורסה ליהלומים. "ייצוא היהלומים ב-2018 רשם בפועל עלייה קלה לעומת 2017, אף כי שינוי שיטת המדידה גרם לכך שהעלייה בפועל אינה ניכרת בנתונים ולפי הנתונים הייצוא רשם התייצבות מסוימת בלבד. כך או כך, אני שמח מאוד על העובדה שהירידה החדה בייצוא נעצרה ועל הסימנים לפיהם הענף צועד לעידן טוב יותר. כולי תקווה שהמצב בשנת 2019 רק ישתפר".
בשנים האחרונות, מאז 2011 ועד 2017, חווה ענף היהלומים ירידה משמעותית בהיקף פעילותו ובשנת 2018, לראשונה מזה שנים רבות, חלה התייצבות בהיקף הסחר. הארכת תקופת האינספקשן תרמה לעליה של 4.1% ביבוא יהלומים מלוטשים לעומת 2017. יצוא יהלומי גלם עלה בכ- 1.1% בעוד שיצוא יהלומים מלוטשים פחת בכ- 2.5%.
ארה"ב ממשיכה להוביל את השוק העיקרי ליצוא היהלומים הישראלים ומהווה כ-48% משוק היצוא של הענף. אחריה מהווה הונג קונג שוק משמעותי עם 28% מהיצוא, בלגיה 7%, שוויץ 8%, אנגליה 3% ושאר העולם 6%.
לדברי דני טל, מנהל מינהל יבוא והמפקח על היהלומים במשרד הכלכלה והתעשייה, בשנת 2018 הרחיבו עשרות סוחרי יהלומים את תחומי פעילותם גם לתחום עיצוב תכשיטים משובצי יהלומים. עיצוב ויצור תכשיטים פותח עבורם שווקים חדשים, הן מקומיים הן בינלאומיים, ומהווה הזדמנות לסוחרים רבים בענף ליצר ערך מוסף רב לסחר ביהלומים ולשיפור ברווחיות העסקית השוטפת.