׳ישראל היום׳: חמאס יפרסם בקרוב אות חיים מאחד החטופים.
מלחמת הסחר מתחממת: סין חונקת את העולם דרך המגנטים
עצירת יצוא מינרלים נדירים מסין מאיימת לשתק תעשיות קריטיות בעולם – מרכבים וטילים ועד סמארטפונים וצ'יפים

לאחר שארה"ב בראשות טראמפ העלתה באחרונה את המכסים על יבוא מסין, בייג׳ין מגיבה בצעד דרמטי: עצירת יצוא של מינרלים קריטיים ומגנטים מתקדמים – מהלך שמאיים לשתק את תעשיות הרכב, הצ׳יפים והתעופה בכל העולם.
במהלך חסר תקדים, ממשלת סין עצרה את משלוחי המגנטים המכילים "אדמות נדירות" (Rare Earths) – רכיבים חיוניים להרכבת מנועים חשמליים, טילים, רחפנים, שבבים, ואפילו מכוניות רגילות שמסתמכות על מנועים חשמליים לתפעול מערכות קריטיות כמו הגה.
הצעד הסיני הגיע בעקבות גל חדש של מכסים שיזם ממשל טראמפ בתחילת אפריל. כעת, כל יצוא של שישה מינרלים נדירים – כולם מעובדים אך ורק בסין – מצריך רישיון מיוחד, אך מערכת ההיתרים טרם הוקמה בפועל. התוצאה: בלבול, עצירה ביצוא, וחשש מפני פגיעה מיידית בשרשראות האספקה ברחבי העולם.
מנכ"לים בתעשייה מתריעים כי מפעלים בדטרויט, אירופה ויפן עלולים למצוא עצמם תוך שבועות בלי מגנטים קריטיים, מה שיביא לעצירת ייצור רכבים ומוצרים אלקטרוניים. רק מעטים – כמו חברות יפניות שלמדו מההיסטוריה – החזיקו מלאים לשעת חירום. רוב החברות האמריקאיות, מאידך, לא נערכו.
אחת ההשלכות החמורות ביותר היא בתחום הביטחוני. ארה"ב, שמסתמכת על מגנטים אלו לייצור טילים, רובוטים ומערכות לחימה חכמות, מוצאת עצמה כעת בעמדה בעייתית. גורמים רשמיים מזהירים כי המהלך הסיני פוגע ישירות ביכולת המבצעית של יצרני ביטחון אמריקאיים, בעיקר כשחברות אלו כבר הוכנסו לרשימה השחורה של בייג׳ין.
מבחינה סביבתית, סין עצרה את כריית המינרלים הללו בשנים האחרונות בשל זיהום כימי כבד, אך נראה כי חלק מהמכרות באזור לונגנאן חזרו לפעילות שקטה – תוך כדי שימור מונופול סיני כמעט מוחלט. סין מייצרת כיום 90% מהמגנטים מסוג זה בעולם, ו־99% מהמינרלים הכבדים הדרושים לייצורם.
המהלך משמש כמעין קלף מיקוח אסטרטגי בידי סין – הגם שיבוא המגנטים מהווה חלק זעיר מכלל הסחר, הפגיעה האפשרית במערב אדירה. המכסים של טראמפ אולי לא יורגשו בכל כיס סיני, אבל עצירת יצוא יכולה להשפיע עמוקות על כלכלות מבוססות טכנולוגיה, כולל ארה"ב, גרמניה ויפן.
לצד זאת, ישנה מורכבות באכיפה – חלק מהנמלים הסיניים מאפשרים יצוא מגנטים שיש בהם שאריות זניחות מהמינרלים האסורים, בעוד נמלים אחרים דורשים בדיקות קפדניות או אוסרים על יצוא לחלוטין. התוצאה היא כאוס שגורם לספקים וללקוחות בעולם לחשוש מהמשך הספקה יציבה.
בשורה התחתונה, סין מאותתת לעולם – ובפרט לוושינגטון – שלא ניתן לפגוע בה כלכלית מבלי לצפות לתגובה. והתגובה הפעם חכמה, מדויקת, ומכוונת לאחת מנקודות התורפה הגדולות של המערב: תלות מוחלטת בטכנולוגיה שמיוצרת כמעט כולה באותן גבעות אדומות בדרום-מרכז סין.
גרעין תמורת מיליארדים: זו ההצעה האיראנית לנשיא טראמפ
ישראל לפקוביץ
07:40
מכה לחרם האקדמי: NIH בארה"ב ימנע מענקים מאוניברסיטאות המשתתפות בחרם על ישראל
ישראל לפקוביץ
22.04.25
החות'ים שיגרו טיל נגד האמריקאים ופגעו בתימנים
ישראל לפקוביץ
22.04.25
סגנית שר החוץ לתקשורת הזרה: "איראן היא הגורם המערער ביותר"
יענקי פרבר
22.04.25
סוכן CIA לשעבר טוען: היטלר נמלט מגרמניה לארגנטינה
אוריאל פיליפ
21.04.25
שרת ביטחון הפנים האמריקאית נשדדה בוושינגטון; נגנב מידע רגיש
יענקי פרבר
22.04.25