מבזקים +
תל אביב 24°c
באר שבע 30°c
חיפה 23°c
ירושלים 24°c
בית שמש 24°c
בני ברק 24°c
אשדוד 24°c
כ"ו ניסן התשפ"ה | 24.04.2025
תל אביב 24°c
באר שבע 30°c
חיפה 23°c
ירושלים 24°c
בית שמש 24°c
בני ברק 24°c
אשדוד 24°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

בלחץ חסר תקדים: חמינאי התרצה, השיחות בין איראן לארה"ב יצאו לדרך

בכירים איראנים הזהירו את חמינאי מקריסת המשטר ומלחמה כוללת אם יסרב למשא ומתן עם וושינגטון. בתום דיון סגור, המנהיג העליון נתן אור ירוק – והשיחות בעומאן יצאו לדרך, תחילה בערוצים עקיפים ובהמשך גם ישירים

00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com
בלחץ חסר תקדים: חמינאי התרצה, השיחות בין איראן לארה"ב יצאו לדרך
חמינאי צילום: משמרות המהפכה

לאחר דרישתו של הנשיא דונלד טראמפ לנהל משא ומתן עם איראן על תוכנית הגרעין שלה, נערכה התייעצות חריגה בצמרת האיראנית. ראשי מערכת המשפט והפרלמנט של הרפובליקה האסלאמית נועדו עם המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, בניסיון לשכנעו לשנות את עמדתו הנחרצת. חמינאי, אשר התנגד תחילה לשיחות עם ארצות הברית, כינה את הרעיון "לא חכם", אך ניצב מול לחץ מתואם של בכירי הממשל.

לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", המסר שהועבר לחמינאי היה חריג בישירותו ובנחרצותו: עליו לאפשר פתיחת שיחות עם וושינגטון, ואף שיחות ישירות אם יהיה בכך צורך, שכן המשך סירוב למשא ומתן עלול להביא לנפילתו של המשטר. גורמים רשמיים התריעו בפני חמינאי כי מצבה הכלכלי של איראן בכי רע – הכלכלה מדשדשת, המטבע האיראני שוקע, והמחסור בגז, חשמל ומים רק מחריף. הסכנה למלחמה מול ארצות הברית וישראל, הזהירו, הופכת מוחשית ומיידית.

עוד הבהירו הבכירים כי סירוב למשא ומתן, או כישלון השיחות, יובילו כמעט בוודאות למתקפה צבאית באתרים הגרעיניים המרכזיים של איראן – נתנז ופורדוב. תרחיש זה, לדבריהם, ייאלץ את איראן להגיב צבאית, מה שיכול להצית מלחמה כוללת שתמוטט את הכלכלה ותעורר מהומות מבית, לרבות הפגנות ושביתות המוניות. לחימה במקביל בשתי חזיתות, כך התריעו, עלולה להפוך לאיום קיומי על יציבות המשטר.

בסיום הדיון, חמינאי התרצה והסכים לפתוח את הדלת למשא ומתן. תחילה יתבצעו שיחות עקיפות באמצעות מתווכים, ואם התהליך יתקדם כראוי – ייתכנו שיחות ישירות בין נציגי איראן לארה"ב.

גם בעלות בריתה של איראן, סין ורוסיה, דחקו בה לבחור בדרך הדיפלומטית. נציגים מהמדינות הללו נפגשו לאחרונה בבייג'ין ובמוסקבה כדי לדון בתוכנית הגרעין האיראנית, והבהירו את תמיכתם בפיתרון בדרכי שלום.

אפילו מוחמד באגר קליבאף, לשעבר מפקד משמרות המהפכה וכיום יו"ר הפרלמנט, התריע בפני חמינאי כי מלחמה, על רקע קריסה כלכלית מבית, עלולה להידרדר למצב שלא ניתן לשלוט בו. כעת, נותר לעולם לעקוב מקרוב אחר החלטותיה של איראן: האם תבחר בנתיב הדיפלומטי, או שתיקח את הסיכון בהתנגשות צבאית הרת גורל.

עלי חמינאי איראן ארצות הברית (ארה"ב)

 צבע אדום

00:00
00:00
art