הנהלת מועצת יש״ע התכנסה הלילה לדיון חירום בעקבות פרסום ההקלטות החמורות של ראש החטיבה היהודית בשב״כ. ראשי הרשויות קבעו כי מדובר בחציית קו אדום ובכשל ערכי ומערכתי חמור. ראשי הרשויות קוראים לרה״מ לנקוט צעדים מיידיים, ובראשם - סגירת החטיבה היהודית בשב״כ.
מה אתם אוכלים בפסח? זה עלול להרוס לכם את הבריאות
תקופת חג הפסח עלולה לגרום לשינויים תזונתיים משמעותיים, שעלולים להוביל לחוסרים בוויטמינים ומינרלים. איך תזהו את הסימנים המוקדמים של חוסרים אלה? ומהם הפתרונות התזונתיים וטיפוליים למניעתם?

חג הפסח מביא איתו רוח של חירות והתחדשות, אך גם לא מעט שינויים תזונתיים. המעבר למצות, השינויים בהרכב הארוחות, צריכה מוגברת של מאכלים מעובדים או מתוקים כשרים לפסח – כל אלה עלולים לשבש את האיזון העדין של ויטמינים ומינרלים בגוף.
ד”ר אסנת רזיאל, מומחית בכירורגיה, מנהלת המרכז הרב-תחומי לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל מסבירה כי לעיתים, עוד לפני שמופיעים סימנים חמורים, הגוף שולח רמזים קטנים – פיהוקים בלתי מוסברים, עייפות, עוויתות שרירים או אפילו שינויים בציפורניים. בתקופה שבה אנחנו מרבים לשנות את ההרגלים הקבועים שלנו – כדאי להיות קשובים במיוחד.
למשל, אם אתם חווים התכווצויות שרירים ברגליים או עוויתות חוזרות בעפעפיים, ייתכן שמדובר במחסור במגנזיום או אשלגן – מינרלים החיוניים לפעילות תקינה של מערכת העצבים. בתקופת החג, צריכה פחותה של עלים ירוקים, קטניות או אגוזים, עלולה להוביל לחסר כזה. במקרה כזה, כדאי להוסיף לתפריט מזונות כמו בננות, תרד, שקדים או אפילו מעט שוקולד מריר איכותי.
סדקים כואבים בזוויות הפה עשויים לרמוז על מחסור בברזל או בוויטמינים ממשפחת B, כמו ריבופלאבין (B2). זהו מצב נפוץ כשמדלגים על דגנים מלאים או בשר בתקופת החג, ולעיתים גם בקרב צמחונים וטבעונים. שילוב של קטניות, ביצים, ירקות ירוקים ודגנים כשרים לפסח יכול לעזור לאזן את החסר – ואפשר גם לשקול תוסף תזונה בהתייעצות עם רופא.
מרגישים מותשים למרות שישנתם מספיק? מפהקים בלי סוף? יכול להיות שמדובר באנמיה מחוסר ברזל – מצב שכיח במיוחד בקרב נשים. כשלא צורכים מספיק ברזל, הגוף מתקשה לייצר המוגלובין ולהעביר חמצן לרקמות. התוצאה: עייפות כרונית, קוצר נשימה ולעיתים גם דופק מואץ. צריכה של בשר רזה, ירקות ירוקים וקטניות בשילוב ויטמין C (למשל, תפוזים או גמבה) תשפר את הספיגה ותסייע באיזון המצב.
נימול בקצות האצבעות או תחושת “סיכות” מוזרה בידיים וברגליים – תופעה מטרידה ולא תמיד מוסברת – עשויה להעיד על חוסר בוויטמין B12. בתקופת פסח, אם נמנעים ממוצרים מהחי או צורכים פחות חלבונים איכותיים, הסיכון למחסור כזה עולה. כדאי להקפיד על תפריט הכולל ביצים, עוף או דגים, או לבדוק אפשרות לתוסף תזונה מתאים.
ולבסוף, אם שמתם לב לציפורניים שבירות מהרגיל או לשיער שנושר יותר – ייתכן שמדובר במחסור בביוטין, אבץ או ברזל. כל אלה חשובים לבריאות הרקמות, העור והשיער. כדי לחזק את הגוף מבפנים, חשוב לשלב בטטה, אגוזים, ביצים ודגנים מלאים (כשרים לפסח כמובן), לצד שתייה מספקת והפחתת מתחים.
פסח הוא הזדמנות לעצור, להקשיב, ולתת לגוף בדיוק את מה שהוא צריך. שינוי קטן בתפריט, מודעות לתסמינים, ובמידת הצורך ייעוץ עם רופא – כל אלה יכולים לעשות הבדל עצום. חג שמח, בריא – ומלא אנרגיה.
מה אתם אוכלים בפסח? זה עלול להרוס לכם את הבריאות
חני לוין
03.04.25
קהילות יהודיות סייעו לפתוח מרכז קליני לטיפול רגשי לילדים
יענקי פרבר
02.04.25
משרד הבריאות פנה לחטופים ששבו בבקשה לסייע לדו"ח לאו"ם
אלי קליין
26.03.25
אל תתעלמו: הסכנות הבריאותיות בפסח שחייבים להכיר
חני לוין
02.04.25
"החזרתם אותנו לחיים": מפגש מרגש בין המתנדבים לתינוקת שהצילו
צביקה סגל
01.04.25