'בחדרי': שוחררה גופתו של הילד משה יוסף מילר ז"ל מבית שמש שנפטר היום בהפגנה בבני ברק. הלוויה בשעה 12:30 מבית הלוויות שמגר בירושלים להר המנוחות
אל תתעלמו: הסכנות הבריאותיות בפסח שחייבים להכיר
לקראת חג הפסח, לצד ההכנות והחגיגות חשוב לשמור על בריאות פיזית ונפשית | מספר טיפים שיסייעו לכם למניעת פציעות במהלך הניקיונות | המלצות לשתיית ארבע כוסות יין באופן מתון | הנחיות לתזונה נכונה במהלך החג ומדוע חשוב לטפל בבריאות הנפש במיוחד אצל ילדים וקשישים?

לצד ההתרגשות, הבישולים, הנסיעות והמפגשים המשפחתיים – חג הפסח מזמן גם לא מעט אתגרים לגוף ולנפש.
בין אם מדובר בגב שהתעייף מהניקיונות, בקיבה שמתמודדת עם מצות או בלחץ שיושב בינינו לבין שולחן הסדר – הבריאות שלנו, לא פחות מהכשרות, צריכה לעמוד בראש סדר העדיפויות.
ד”ר אסנת רזיאל, מומחית בכירורגיה, מנהלת המרכז הרב-תחומי לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל נותנת עצות ומסבירה.
זה מתחיל עוד לפני שהחג מגיע. המסורת היהודית של ניקיון פסח הפכה במקרים רבים למרתון פיזי. רבים מאיתנו מתכופפים שעות, גוררים רהיטים, מקרצפים ארונות וטוענים: "הגוף שלי מרגיש את פסח". ואכן, הרפואה מדברת: פגיעות גב, עומס על מפרקים ותגובות עור לניקוי אינטנסיבי הפכו למראות מוכרים בחדרי המיון בעונה הזו. הפתרון? לקחת נשימה עמוקה – וגם הפסקות. לבחור חומרי ניקוי פחות חריפים, להיעזר במשפחה או אפילו לשכור עזרה מקצועית. גם אם הארון העליון בפינה לא יהיה מבריק כמו חדש – הבריאות שלכם תישאר שלמה.
וכשמגיע ליל הסדר, הכוס הראשונה נלגמת, ואחריה עוד שלוש – אך לא כולם יכולים להרשות לעצמם לשתות ארבע כוסות של יין. עבור חולי סוכרת, נשים בהריון, אנשים עם לחץ דם גבוה או סתם כאלה שלא רגילים לשתות – מדובר באתגר של ממש. כאן נכנסת לתמונה ההלכה המתחשבת: אפשר להחליף ליין קל, מיץ ענבים, ולשתות במתינות. גם שילוב של מים לאורך הערב, וכמובן ארוחה טובה, יכולים למנוע סחרחורת או תחושת עייפות.
הארוחה עצמה מביאה אתגר נוסף: מצות. אותן דקיקות חומות תמימות עלולות להפוך לאויבי העיכול מספר אחת של החג. עצירות, נפיחות וכאבי בטן – כל אלה שכיחים מאוד בשבוע של אפס סיבים תזונתיים. כאן כדאי להקדים תרופה למכה: להרבות בירקות טריים ומבושלים, לשתות הרבה מים, ולשמור על תנועה – אפילו הליכה קלה אחרי הארוחה יכולה לעשות פלאים.
אבל הבריאות בפסח אינה רק פיזית. היא גם רגשית. החג הזה, שמציין חירות, יכול להפוך עבור לא מעט אנשים לתקופה של לחץ. מתחים בין בני משפחה, תחושת בדידות אצל מי שאינו מוזמן לשולחן הסדר, עומס רגשי או תחושת “אני חייב להיות שמח”. דווקא שם, במקום שבו החירות מתחילה – אפשר לתת לעצמנו רגע של חמלה. לא חייבים לרצות את כולם, מותר לצאת לנשום אוויר, וגם לגיטימי להיעזר באיש מקצוע אם צריך. בריאות הנפש היא לא מותרות – היא הבסיס לכל חג אמיתי.
וגם כשמדובר בילדים – כדאי לזכור שהחג הזה מבלבל אותם. סדר יום משתנה, הרבה נסיעות, מאכלים לא מוכרים – כל אלה יכולים להקשות עליהם. אם נוסיף לכך את החשש מחנק ממצות, ענבים או אגוזים – נקבל סיבה טובה לעצור רגע, להכין מזון בטוח ומוכר, ולא להעמיס יותר מדי גירויים. ילד רגוע הוא לא רק שמחה – הוא גם הורה רגוע.
ולבסוף – נזכור את סבא וסבתא. עבורם, החג הוא זיכרון, מסורת, התרגשות – אבל גם עייפות, שינוי בשגרה ולעיתים סכנת בריאות של ממש. בין אם זה נוגע לתרופות שצריך לקחת בזמן, או לתפריט כבד מדי – כדאי לתאם ציפיות, לתכנן ארוחות מתונות, לוודא שיש מנוחה, כיסא נוח, גישה נוחה לשירותים, ומים זמינים. הבריאות בגיל השלישי דורשת תשומת לב – וכשנותנים אותה, כולם נהנים יותר.
פסח הוא זמן מצוין לעצור ולהתבונן: מה אנחנו מכניסים לגוף, איך אנחנו נעים, ישנים, אוכלים – ובעיקר, איך אנחנו מרגישים. חג החירות יכול להפוך לחג הבריאות – אם רק ניתן לעצמנו את הרשות להיות טובים לעצמנו, גם כשסביבנו הכול מבריק, עמוס ונרגש.
משרד הבריאות מזהיר: מוצרי בשר כשרים התגלו כמזוייפים
אלי קליין
03.04.25
איבד את יכולת הדיבור, צנתור מוח החזיר את היכולת
יענקי פרבר
30.03.25
מה אתם אוכלים בפסח? זה עלול להרוס לכם את הבריאות
חני לוין
03.04.25
הסודות נחשפים: כך תשרדו את פסח בלי לעלות במשקל
חני לוין
01.04.25
זוהה גן חדש הגורם למחלה גנטית קשה בתינוקות
יענקי פרבר
06.04.25
"החזרתם אותנו לחיים": מפגש מרגש בין המתנדבים לתינוקת שהצילו
צביקה סגל
01.04.25