מבזקים +
תל אביב 22°c
באר שבע 24°c
חיפה 21°c
ירושלים 24°c
בית שמש 22°c
בני ברק 22°c
אשדוד 22°c
י"א ניסן התשפ"ה | 09.04.2025
תל אביב 22°c
באר שבע 24°c
חיפה 21°c
ירושלים 24°c
בית שמש 22°c
בני ברק 22°c
אשדוד 22°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

התקשורת המצרית וישראל: ניתוח חדש חושף עוינות חריגה ואנטישמיות מדאיגה

מחקר בינה מלאכותית חדש של המכון למדיניות העם היהודי מגלה כי יש גילויי אנטישמיות ועוינות גורפת לישראל בתקשורת המצרית הממסדית. 87% מהכתבות העוסקות בישראל בשנה האחרונה הן שליליות, 29% מהכתבות העוסקות ביהודים נגועות באנטישמיות

00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com
התקשורת המצרית וישראל: ניתוח חדש חושף עוינות חריגה ואנטישמיות מדאיגה
כריכת ספר אנטישמי במצרים צילום: מתוך כאן חדשות

על רקע הפרסומים על הפרות חוזרות ונשנות של הסכמי קמפ-דיויד בידי הצבא המצרי בסיני, שמצידו הולך ומתעצם ובונה יכולות מטרידות, לצד המתיחות בין המדינות סביב ציר פילדלפי וההתנגדות המצרית הגורפת להעברת עזתים לשטחה, ביקש המחקר לבדוק כיצד מעצב הממסד המצרי את תודעת הציבור כלפי ישראל והיהודים.

המחקר נעשה תוך שימוש בכלי בינה מלאכותית מתקדמים, באמצעות ניתוח מילות מפתח הקשורות לישראל ולציונות, על הטיותיהן השונות, וכך גם לגבי בני העם היהודי.

חוקרים מומחים ממרכז המידע ע"ש גלייזר במכון למדיניות העם היהודי (JPPI), ניתחו כמעט 4,000 טורי דעה ופרשנות משני העיתונים הממסדיים המרכזיים במצרים: העיתון "אלאהראם" שהוא הגדול והמוביל במצרים, והעיתון "אלג'ומהוריה", המזוהה עם הרשויות.

המכון למדיניות העם היהודי
מחקר בינה מלאכותית של המכון למדיניות העם היהודי | המכון למדיניות העם היהודי

הטורים התפרסמו על פני 15 חודשים, בין ינואר 2024 למרץ 2025. מהמחקר עולה שההתייחסות לישראל היא נרחבת ביותר: בכ-30% מהכתבות והטורים  היתה התייחסות לישראל, עפ"י מילות המפתח שנבדקו.

באותן כתבות שכללו התייחסות לישראל כ-70% מהן היו בעלות סנטימנט "מאד שלילי", כ-12.5% עם סנטימנט שלילי, ועוד כ-4.5% עם סנטימנט "די שלילי". כלומר, בסה"כ, כ-87% מטורי הדעה והפרשנויות שעסקו בישראל, היו שליליות.

בחלק מכתבות אלה מוצגת ישראל כ"ישות קונוליאליסטית", "האויב הציוני", "נגע סרטני", ונטען כלפיה שהיא שואפת להתפשט ולהשתלט על כל האיזור ובתוך כך לגרש את הפלסטינים מאדמתם. יצויין, כי רק כ-12.5%מהכתבות סווגו כניטראליות, ופחות מ-1% סווגו כחיוביות.

גילויי אנטישמיות

בשלב הבא ביקשו החוקרים להבדיל בין ביקורת על ישראל או הציונות לבין גילויים של אנטישמיות, כגון: שלילת הדת היהודית, שימוש בסטריאוטיפים שליליים נגד יהודים (אוהבי ממון, בוגדניים, וכו'), האשמת היהודים בבעיות העולם, וכיוצא באלה. 

על סמך ניתוח בעזרת AI ולאחר סינון התוצאות אותרו כ-180 כתבות (טורי דעה ופרשנות) שכללו התייחסות ליהודים, וכ-30% מתוך טורים אלה היו בעלי אופי אנטישמי, כאשר עשו שימוש בסטריאוטיפים יהודים כגון תשוקה לכסף, השתמשו במונח "זקני ציון", התייחסו ליהודים כלא נאמנים ומי שבגדו במוחמד ובאלוקים, וגם הכחישו את השואה כאשר נטען כי מספר הנרצחים היה קטן בהרבה מ-6 מליון.

לסיכום, מן הניתוח עולה שהתקשורת המצרית, שנמצאת תחת פיקוח של הממשלה, עוסקת בישראל באופן לא פרופורציונאלי, וככלל - מאוד עוינת את ישראל, ואף גולשת לאנטישמיות ממש, כאשר לא פחות 29% מהכתבות המזכירות את היהודים נגועות באנטישמיות.

אנטישמיות מצרים

 צבע אדום

art