ספיר לפקין: דיווחים פלסטיניים: 3 הרוגים בתקיפת רכב במערב העיר עזה.
דוח אמריקני: שיקום עזה עשוי להימשך עשורים, מאות אלפים יוותרו ללא קורת גג
מכון ראנד האמריקני מעריך כי מאז פרוץ המלחמה, 5% מאוכלוסיית עזה עזבו ו-90% הפכו לעקורים. בדוח צוין כי "מאות אלפים יזדקקו למקלטים זמניים למשך עשור". במקביל, דיווחים בעולם הערבי טוענים שאיחוד האמירויות לוחץ על מצרים לקבל את תוכנית טראמפ – ומציע סיוע כלכלי בתמורה

דוח חדש חושף את ממדי ההרס ברצועת עזה ומביע ספקות לגבי שיקום מהיר: לפי מכון ראנד, שפרסם הבוקר (חמישי) את ממצאיו ב- Ynet, כ-90% מתוך 2.2 מיליון תושבי עזה נעקרו מבתיהם במהלך המלחמה, וכ-70% מהמבנים נהרסו או נפגעו. עוד צוין כי ברצועה הצטברו 42 מיליון טונות של הריסות שיש לפנות.
חוקרי מכון ראנד – מכון מחקר אמריקני המייעץ לממשלות ולגופים בינלאומיים – מציינים בדוח כי גם לאחר מלחמות קודמות, תהליך השיקום בעזה היה איטי מהצפוי. לדבריהם, השיקום הנוכחי צפוי להימשך עשורים, בעלות שעשויה לעלות על 50 מיליארד דולר.
"מאות אלפי עזתים יזדקקו למקלטים זמניים למשך עשור או יותר, עד להשלמת בניית בתיהם מחדש", נכתב בדוח. החוקרים גם ציינו כי "אם קצב השיקום יהיה דומה לזה של עזה מאז 1948, התהליך עשוי להימשך 80 שנה".
לפי הדוח, עד אמצע 2024 כ-5% מאוכלוסיית עזה (115 אלף בני אדם) עזבו את הרצועה, ומחקרים מראים שמרבית העוזבים בנסיבות כאלה לא ישובו בעשור הקרוב. היציאה מעזה נמשכת גם כעת, כאשר הבוקר קבוצה נוספת של חולים ופצועים יצאה מהרצועה לקבלת טיפול רפואי דרך מעבר כרם שלום, בדרכם לאיחוד האמירויות. אתמול דווח כי הקבוצה כוללת כ-200 איש.
חוקרי מכון ראנד הציעו גישות שונות לשיקום עזה, כולל תכנון עירוני שמשלב מחנות זמניים עם בנייה מחודשת של אזורים עירוניים. הם ציינו כי "מחנות עקורים הם פתרון נפוץ לאחר מלחמות, אך פעמים רבות הם הופכים למגורי קבע עם תנאים ירודים שמעודדים קיצוניות, כפי שקרה במחנות הפליטים שהוקמו בעזה ב-1948". חלק מהנתונים שמופיעים בדוח דומים לאלו שבתוכנית השיקום המצרית, שאומצה בעבר על ידי הליגה הערבית, אך טרם קיבלה תמיכה משמעותית מצד ישראל או ארצות הברית.
בתוך כך, העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" דיווח הבוקר כי איחוד האמירויות מתווך בין וושינגטון לקהיר בניסיון לשכנע את מצרים להסכים לתוכנית אמריקנית-ערבית להעברת עזתים בתמורה לסיוע כלכלי. לפי הדיווח, התוכנית כוללת גם הבטחות למילוי דרישותיה הביטחוניות של מצרים, כולל השארת שלטון חמאס ברצועה במתכונת מסוימת ומניעת התרוקנותה מאוכלוסייתה האזרחית. כך דווח ב-Ynet.
עוד דווח כי קהיר חוששת מגל הגירה פלסטיני לשטחה בשל ההשלכות הביטחוניות והמדיניות, וכי באמירויות מציעים לאפשר לארגוני הטרור לצאת למדינה שלישית – בתיאום עם ישראל – מבלי שיורשו לשוב לרצועה. בני משפחותיהם יורשו להישאר בעזה אם יבחרו בכך, כאשר שיקום הרצועה יותאם להסכמות ביטחוניות שישראל דורשת. בנוסף, נמסר כי בימים האחרונים התקיימו מגעים בין איחוד האמירויות לישראל בנוגע לפיתוח פרויקטים בעזה, כאשר יוזמות כלכליות מסוימות מצד אבו דאבי זכו לתמיכה ישראלית.
משתתפים רבים בוועידה הבינלאומית נגד אנטישמיות בירושלים
אלי קליין
28.03.25
היוזמה המצרית כוללת שחרור חטופים ודרישות חדשות | ישראל ממשיכה בלחץ צבאי מתון
אוריאל פיליפ
27.03.25
מקרון לנתניהו: "להפסיק את התקיפות בעזה ולחזור להפסקת האש"
ישראל לפקוביץ
30.03.25
נתניהו והנשיא יצחק הרצוג נפגשו עם רה"מ יוון שעומד לימין ישראל
יענקי פרבר
30.03.25
גורמים במצרים: חמאס סיפק מידע על מצבו של החייל עידן אלכסנדר
ישראל לפקוביץ
29.03.25
אכזבה בירושלים: אליס סטפניק לא תמונה לשגרירה באו"ם
יצחק וייס
27.03.25