עמיחי שטיין: טראמפ אומר שהוא "בהחלט" רציני לגבי סיפוח גרינלנד: "נקבל את גרינלנד. כן, 100%". הוא הוסיף שבעוד שיש "אפשרות טובה שנוכל לעשות זאת ללא שימוש בכוח צבאי," הוא לא "מוריד שום אופציה מהשולחן".
להפסיק להסתמך על ארה"ב: באירופה קוראים לפיתוח מטריה גרעינית עצמאית
ארה"ב היא המעצמה הגרעינית הגדולה באירופה עם בסיסים במספר מדינות, אבל ספקות לגבי מחויבותה גורמים למנהיגים לפקפק בהסדרי הנשק הקיימים. יצירת יכולת גרעינית אירופית עצמאית תדרוש שינוי של מערכות ונהלים בני עשרות שנים והשקעה של מיליארדים

שבועיים לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה שהחלה לפני שלוש שנים, נשיא צרפת עמנואל מקרון ירד לבונקר הגרעיני הסודי של צרפת, הממוקם 20 קומות מתחת לארמון הנשיאותי בפריז. שם, הוא הוביל תרגיל שכונה "פוקר", שנועד להעביר מסר ברור למוסקבה.
התרגיל נערך בלילה בהיר במיוחד, במטרה לאפשר ללוויין ריגול רוסי לחלוף מעל שדה תעופה מרוחק ולצפות בנעשה. מטוסי קרב המריאו כשהם נושאים נשק דמה, ודימו התקפות על מדינה לא מזוהה. תרגיל זה, המכונה "איתות גרעיני", נועד להבהיר לרוסיה את נחישותה של צרפת.
צרפת היא אחת משתי מעצמות גרעיניות באירופה, לצד בריטניה. אולם, המעצמה הגרעינית הגדולה ביותר באזור היא ארה"ב, אשר מציבה נשק גרעיני בבסיסים שלה בגרמניה, איטליה, הולנד, בלגיה וטורקיה.
כעת, לאחר פתיחותו הדיפלומטית של הנשיא טראמפ לרוסיה, הפסקת הסיוע לאוקראינה והכתף הקרה שהוא מגיש כלפי אירופה, ברית ההגנה האמריקאית נראית לאירופאים כרעועה יותר מאי פעם. הדבר הוביל לקריאות גוברות באירופה לפיתוח מטריה גרעינית עצמאית, שתתבסס על הארסנלים של צרפת ובריטניה.
קנצלר גרמניה המיועד, פרידריך מרץ, אמר לאחרונה כי "שיתוף נשק גרעיני הוא נושא שעלינו לדון בו". מרץ ומקרון נפגשו מספר פעמים מאז ניצח מרץ בבחירות בנובמבר, אך לא ידוע אם דנו בנושא הנשק הגרעיני.
יצירת יכולת גרעינית אירופית עצמאית, תדרוש שינוי של מערכות ונהלים שנבנו על ידי ארה"ב בנאט"ו במהלך המלחמה הקרה – טוען העיתון 'וול סטריט ג'ורנל' בסקירה של הנושא. זה יהיה תהליך יקר, מורכב מבחינה טכנית, וייקח שנים להשלימו. כמו כן, יהיה צורך להתמודד עם הסכמי נשק גרעיני בינלאומיים.
עם זאת, ממשל טראמפ לא מראה סימנים של נכונות לוותר על השליטה שלו במדיניות הגרעין האירופית. שר ההגנה פיט הגסת' אמר כי אירופה צריכה "לקחת בעלות על הביטחון הקונבנציונלי ביבשת", כלומר, ביטחון שאינו גרעיני.
במהלך ביקורו של הגסת' בבריסל, שני מפציצים אמריקאים מסוג בי-52 סטרטופורטרס הגיעו לבסיס בבריטניה, וערכו אימונים עם מטוסי קרב של בעלות הברית. "זה נחמד לראות מטוסי בי-52 טסים מעל שטוקהולם, אך זה לא מהווה הרתעה גרעינית", אמרה אלנדר, מומחית במכון המחקר הבריטי צ'טהאם האוס. "ההרתעה תלויה במחויבות הפוליטית של נשיא ארה"ב".
בפגישה שנערכה לאחרונה במטה נאט"ו, אמר נשיא פולין אנדז'יי דודה כי "כל מטריה גרעינית תועיל לביטחון הפולני". ראש ממשלת דנמרק, גב' פרדריקסן, סירבה לשלול שיתוף פעולה אירופי בנשק גרעיני. מנגד, גרמניה, שמאפשרת לארה"ב להציב נשק גרעיני בשטחה מאז שנות ה-50, מעוניינת לשמור על ההגנה האמריקאית, גם אם יושגו הסדרים דומים עם צרפת או בריטניה.
בריטניה, אשר סייעה בפיתוח פצצת האטום במהלך מלחמת העולם השנייה, מחזיקה כיום בארסנל הגרעיני הקטן ביותר מבין המדינות הגרעיניות הגדולות. בשנה שעברה, ניסוי שיגור טיל גרעיני בריטי נכשל, והטיל התרסק לים. ניסוי דומה ב-2016 סטה ממסלולו וכוון לעבר ארה"ב.
בריתה ההדוקה של בריטניה עם ארה"ב מאפשרת לה להפעיל את הנשק הגרעיני שלה בעלות נמוכה. בריטניה שוכרת מארה"ב את הטילים הבליסטיים שלה, ורכיבים רבים בצוללותיה הגרעיניות נרכשים מספקים אמריקאים. עם זאת, לונדון נמצאת בעיצומו של שדרוג יקר ומעוכב של צוללותיה הגרעיניות, אשר עלול לפגוע בתקציב הצבא.
השאלה אם ארה"ב תשגר נשק גרעיני בתגובה לתקיפה גרעינית רוסית על אירופה, היתה תמיד נעלם בלתי ידוע, כי זה יכול לגרום למוסקבה לפגוע באמריקה בתגובה - אמר ג'יימס דייויס, יו"ר היחסים הבינלאומיים באוניברסיטת סנט גאלן בשוויץ. האם ארה"ב תסתכן בהקרבה של ניו יורק כנקמה על פגיעה בלונדון או פריז? עד היום האירופים היו מודאגים מכך רק בסתר ליבם.
אבל על רקע התעוררות הקריאות לשיתוף הגרעין האירופי, נשאלת השאלה: האם צרפת תקריב את פריז כנקמה על תקיפה רוסית בפראג? "במובן מסוים זה קל יותר לאירופים", אמר דייוויס, כי תקיפה גרעינית על יעד אירופי עלולה לייצר קרינה קטלנית בחלק גדול מהיבשת. אבל אין ספק כי מדובר בדילמות סבוכות שבאירופה מעולם לא עסקו בהן.
בישראל בודקים: האם רוצחי צבי קוגן קיבלו עונש מוות
אוריאל פיליפ
29.03.25
יהודי איראן השתתפו בצעדת "אל קודס" נגד ישראל
יענקי פרבר
28.03.25
דרמה בעולם הטכנולוגיה: אילון מאסק מכר את את X
קובי ברקת
29.03.25
מאות אלפים בהפגנה נגד ארדואן - כ-2000 נעצרו
אלי קליין
29.03.25
איראן מאיימת על ארה"ב: "לא יהיו גבולות לתגובה כנגד כל תקיפה"
ישראל לפקוביץ
29.03.25
מזכיר המדינה רוביו: "בוטלו ויזות של 300 'משוגעים', לא נסבול אלימות"
יענקי פרבר
28.03.25