מבזקים +
תל אביב 20°c
באר שבע 21°c
חיפה 20°c
ירושלים 20°c
בית שמש 20°c
בני ברק 20°c
אשדוד 20°c
כ"ט אדר התשפ"ה | 29.03.2025
תל אביב 20°c
באר שבע 21°c
חיפה 20°c
ירושלים 20°c
בית שמש 20°c
בני ברק 20°c
אשדוד 20°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

מרוקו הוסיפה שלושה אתרים יהודיים לרשימת המורשת הלאומית 

האתרים הם בית כנסת שהוקם לפני 200 שנה ושוקם ב-2021, בית עלמין עתיק מהמאה ה-11 ומקווה טהרה. בשנים האחרונות השיק המלך מספר יוזמות להגנה ושיקום של מאות אתרים היסטוריים יהודיים ברחבי מרוקו

00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com
מרוקו הוסיפה שלושה אתרים יהודיים לרשימת המורשת הלאומית 
בית קברות יהודי במרוקו צילום: באדיבות המצלם

משרד התרבות של מרוקו הוסיף לרשימת המורשת הלאומית שלושה אתרים יהודיים בעיר אסילה שבצפון-מערב המדינה, על פי החלטה שפורסמה על ידי הממשלה, זאת בעקבות בקשה רשמית שהגישה הקהילה היהודית של מרוקו לפני כחודשיים.

האתרים החדשים שנכללים מעתה ברשימת האנדרטאות של מרוקו כוללים את בית הכנסת 'קהל', בית הקברות היהודי שקבורים בו נפטרים מאז המאה ה-11 וכן מקווה טהרה עתיק. על פי החוק, מעתה כל שינוי שיבוצע באתרים הללו מחייב הודעה למשרד התרבות לפחות שישה חודשים לפני תחילת העבודות.

ההחלטה, חתומה על ידי שר התרבות של מרוקו מהדי בנסייד, מציבה את המקומות הללו תחת הגנת חוק 22-80 לשימור אנדרטאות היסטוריות, אתרים, כתובות, חפצי אמנות ועתיקות. הכנסת אתרים אלו לרשימה, משקף את המחויבות המתמשכת של המדינה לשמר את המורשת היהודית שלה בהנהגתו של המלך מוחמד השישי.

בית הכנסת 'קהל', הוא היכל תפילה בשטח של 181 מ"ר שנבנה במקור בשנת תקפ"ד, אך עמד שנים בשיממונו, עד ששוחזר ונפתח מחדש לפני כשלוש שנים. בשנים האחרונות השיק המלך מספר יוזמות שמטרתן הגנה ושיקום של מאות אתרים היסטוריים יהודיים ברחבי מרוקו, כולל בתי כנסת, בתי קברות ואתרי מורשת אחרים.

היוזמה כללה בין היתר גם את שיקום בית הקברות היהודי בפאס, המכיל כ-13 אלף קברים, והחזרת שמות מקוריים לרובעים יהודיים מסוימים במדינה. בנוסף, ב-2021, אישר המלך רשמית את ארגונה מחדש של הקהילה היהודית במרוקו, והקים לשם כך שלושה גופים חדשים: המועצה הלאומית של קהילת יהודי מרוקו, ועדת יהודי מרוקו בחו"ל והקרן ליהדות מרוקו.

המועצה הלאומית אחראית על "ניהול ענייני הקהילה ושמירה על המורשת התרבותית והדתית של היהדות וערכיה המרוקאים האותנטיים", כך לפי ארמון המלוכה. המועצה פועלת לחיזוק הקשרים בין יהודי מרוקו החיים בחו"ל לבין ארץ מוצאם, בעוד הקרן מתמקדת בקידום ושימור המורשת הבלתי מוחשית של יהדות מרוקו.

הקהילה היהודית של מרוקו, המוערכת בכ-3 אלף איש, נותרה הגדולה ביותר בצפון אפריקה למרות הגירה משמעותית שידעה לאחר הקמתה של מדינת ישראל. קודם לכן מנתה הקהילה כ-250 אלף איש. כיום, כ-700 אלף ישראלים ממוצא מרוקני מקיימים קשרים ענפים עם מולדת אבותיהם.

מחלקת המדינה האמריקנית, בדו"ח שלה אודות חופש דת שפורסם במאי 2023, הדגישה את מאמצי המלך מוחמד השישי לשמר את המורשת היהודית ולקדם סובלנות במרוקו. הדו"ח ציין כי "ארמון המלוכה המשיך לתמוך בשיקום בתי כנסת ובתי קברות יהודיים ברחבי המדינה" וכי "אזרחים יהודים המשיכו לדווח שהם חיים ומתפללים בבתי הכנסת בבטחה".

הדו"ח גם הזכיר את המאמצים המתמשכים של מרוקו לשלב את ההיסטוריה והתרבות היהודית-מרוקנית בספרי הלימוד, וכן את חנוכת בית הכנסת הראשון בקמפוס אוניברסיטאי בעולם הערבי – במתחם האוניברסיטה הפוליטכנית 'מוחמד השישי' ברבאט.

למרות שמאמצי השימור הללו החלו בעקבות חוק שעוגן במרוקו לפני קרוב ל-15 שנה, במסגרתו הכירה המדינה רשמית במרכיב העברי של זהותה הלאומית, הם צברו תאוצה חסרת מעצורים בעקבות חידוש הקשרים של מרוקו עם ישראל במסגרת הסכמי אברהם שנחתמו לפני ארבע שנים.

מרוקו אתרי מורשת בית כנסת

 צבע אדום

00:00
00:00
art