מבזקים +
תל אביב 13°c
באר שבע 15°c
חיפה 15°c
ירושלים 13°c
בית שמש 13°c
בני ברק 13°c
אשדוד 13°c
ב' ניסן התשפ"ה | 31.03.2025
תל אביב 13°c
באר שבע 15°c
חיפה 15°c
ירושלים 13°c
בית שמש 13°c
בני ברק 13°c
אשדוד 13°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

נחשף: כך חימשה טורקיה בסתר את מלחמת האזרחים בסודאן

דיווח חדש חושף כי חברת ההגנה הטורקית "בייקר", בבעלות חתנו של הנשיא ארדואן, סיפקה בסתר מל"טים וטילים לצבא סודאן. בזמן שהעולם מתעלם, כלי נשק ממשיכים לזרום והקטל נמשך

נחשף: כך חימשה טורקיה בסתר את מלחמת האזרחים בסודאן
לוחמים בסודן צילום: צילום מסך

בספטמבר האחרון, משלוח סודי של מל"טים וטילים טורקיים עשה את דרכו אל צבא סודאן. מאחורי העסקה עמדו אנשי "בייקר", חברת ההגנה הגדולה בטורקיה, בבעלות חתנו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. החברה שלחה נשק מתקדם בשווי של לפחות 120 מיליון דולר - כולל שמונה מל"טי TB2 ומאות ראשי נפץ - כדי לתדלק את אחד הסכסוכים המדממים בעולם.

המידע נחשף על ידי ה'וושינגטון פוסט', שהציג כיצד טורקיה, במקביל לאיראן ורוסיה, הפכה לשחקנית צללים במלחמה שהאו"ם מכנה "האסון ההומניטרי החמור ביותר בעולם". בזמן שהעולם מתעלם, נשק ממשיך לזרום, והמחיר משולם בדם.

מלחמת האזרחים בסודאן, שהחלה באפריל 2023, הפכה לזירת קרב פרוקסי בין מעצמות זרות. רוסיה, איראן ואיחוד האמירויות משחקות תפקיד מכריע, אך כעת מתברר שגם טורקיה שותפה פעילה בחימוש הכוחות. החברה הטורקית "בייקר", הידועה כיצרנית המל"טים המובילה של צבא טורקיה, שלחה את מל"טי ה-TB2 שלה, שידועים ביכולתם לשאת יותר מ-200 ק"ג של חומר נפץ, לצבא הסודאני.

העסקה התבצעה בחשאיות, עם צוותים טורקיים שנכחו בשטח כדי להבטיח את מסירת הנשק ללא הפרעה. במקביל, מקורות מודיעיניים מסרו כי איראן סיפקה גם היא מל"טים לסודאן, בעוד שאמנסטי אינטרנשיונל דיווח כי נשק רוסי נמצא בשימוש בשני צדי המתרס.

מחיר המלחמה: 150,000 הרוגים ו-13 מיליון עקורים

השלכות המלחמה קשות מנשוא: לפחות 150,000 בני אדם נהרגו, ושני שלישים מתוך 50 מיליון תושבי סודאן זקוקים לסיוע הומניטרי. יותר מ-13 מיליון בני אדם נאלצו לברוח מבתיהם. הדיווחים מציירים תמונה מחרידה של עינויים, עריפות ראשים, הפצצות מכוונות של בתי חולים ושריפת שווקים הומים. גם ארה"ב כבר האשימה את שני הצדדים בפשעי מלחמה, אך זרימת הנשק נמשכת באין מפריע.

למרות מעורבותה ההולכת ומעמיקה במלחמה, טורקיה כמעט ולא עומדת תחת אור הזרקורים בהקשר הזה. בעוד רוסיה ואיראן נחשבות זה מכבר לשותפות במכירת נשק למשטרים בעייתיים, טורקיה הצליחה לשמור על פרופיל נמוך. כעת, עם הדלפת המידע על העסקה בסודאן, עולה השאלה – האם אנקרה תיאלץ להתמודד עם ההשלכות?

האם העולם יגיב לחשיפה הזו, או שהכסף והאינטרסים הגיאופוליטיים ימשיכו להשתיק את זעקות הקורבנות? ימים יגידו.

טורקיה סודן

 צבע אדום

00:00
00:00
art