מבזקים +
תל אביב 21°c
באר שבע 20°c
חיפה 21°c
ירושלים 21°c
בית שמש 21°c
בני ברק 21°c
אשדוד 21°c
ו' ניסן התשפ"ה | 04.04.2025
תל אביב 21°c
באר שבע 20°c
חיפה 21°c
ירושלים 21°c
בית שמש 21°c
בני ברק 21°c
אשדוד 21°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

הסימנים לא היו חד משמעיים, הקונספציה הכריעה: תחקיר הלילה שלפני

כל דרגי המודיעין כשלו | במהלך הלילה עלו 5 סימנים שונים לעיסוק חריג של חמאס | לא היה כיסוי בסיסי נרחב על הארגון וסביבתו | בין הסיבות לכך שלא הועלה מדרג ההתרעה: השפעת התפיסה כי ישנה תקופת "רגיעה" | לאף גורם מודיעני לא הייתה תמונה מלאה

00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com
הסימנים לא היו חד משמעיים, הקונספציה הכריעה: תחקיר הלילה שלפני
אגף המודיעין. אילוסטרציה צילום: דובר צה"ל

תחקיר צה"ל על הלילה שלפני המתקפה: מתחקיר צה"ל עולה כי ההתנהלות, קבלת ההחלטות והבנת המודיעין בליל השבעה באוקטובר היו בראש ובראשונה תוצר ההבנות האסטרטגיות, המודיעיניות והמבצעיות אודות האויב שהתפתחו לאורך שנים ארוכות. לפי התחקיר, גופי המודיעין בכלל הדרגים, כשלו במתן התרעה.

במהלך הלילה עלו 5 סימנים שונים לעיסוק חריג של חמאס ובהם השמשת הסימים הישראלים כידוע, אול לצד זה היו גם סימנים אחרים שהעידו על שגרה ולחלק מהסימנים החריגים היו גם הסברים אחרים או סימנים מחלישים.

לפי התחקיר, כל אחד מהסימנים בפני עצמו לא העיד על פעילות משמעותית, חלקם אף התרחשו בעבר, אך צבר הסימנים יחד היה חריג. במהלך הלילה נעשו בדיקות רבות על ידי כלל גורמי המודיעין, אודות הסימנים שנאספו, במטרה לאמת או לשלול כוונה לפעילות התקפית של חמאס. בחלק מהבדיקות הסימנים נשללו, ובחלקן נשארו סימני שאלה. בכל מקרה, הסימנים לא פורשו ככאלה העלולים להעיד על מתקפה מיידית.

שרשרת פערי מידע​

עם זאת, התחקיר מעלה כי יש תחומי מודיעין נוספים שניתן היה לעשות בהם שימוש במהלך הלילה כדי להעשיר את המידע ואת תמונת המודיעין, אך לא נעשה בהם שימוש. בנוסף, עולה כי היה מידע שהגיע למערכות המודיעין ולא לקמ״נים (קציני המודיעין של היחידות בשטח) ולמפקדים, וכן מידע שהגיע לחמ״לים ולקמ״נים אך לא למפקדים. אם הייתה מתגבשת תמונה מלאה של המודיעין שהגיע למערכות, ייתכן וניתן היה להעלות מדרג התרעה ליוזמה נקודתית התקפית של חמאס, אך גם אז לא לרמה של מלחמה.

הסיבות לכך שלא הועלה מדרג ההתרעה

מהתחקיר עלו הסיבות לכך שלא הועלה מדרג ההתרעה: השפעת התפיסה כי ישנה תקופת "רגיעה" והמיקוד הישראלי הוא בסוגיית כוונות חמאס לפיגועים ביו"ש, היעדר הערכת מצב מודיעינית סדורה באף דרג מודיעיני וכן חלוקת האחריות במחקר בתחום ההתרעה, שחולקה באופן דיכוטומי וללא חפיפות בין הגופים השונים, כך שלא היו מנגנוני ביטחון למקרה ואחד הגופים מפספס נתונים מודיעיניים.

סיבה נוספת שהשפיעה על אי העלאת מדרג ההתרעה היא השינוי באופן צריכת המודיעין בעידן "עושר המידע" שהוביל לטשטוש גבולות הגזרה והאחריות בין גורמי איסוף מודיעין לבין גורמי מחקר והשפיע על השיח המודיעיני-מבצעי.

עוד עלה כי ריבוי המערכות והתהליכים שנוצר עקב "היצף המידע" הוביל לכך שלאף גורם מודיעני לא הייתה תמונה מלאה של כלל המידע הרלוונטי.

כמו כן, תרבות ארגונית של עבודה מרחוק ובאמצעות מערכות תקשורת מוצפנות, הובילה לכך שהחמ״לים ומרכזי המודיעין ביחידות עסקו בתיווך ולא בניהול עבודת המודיעין.

גם היעדר הבנת מיידיות ודחיפות הפעולה הובילה לכך שחלק מהפעולות והערכות המצב נקבעו לשעות הבוקר, כמו גם לרצון להגן על מקורות מודיעיניים יקרי ערך שהיו מסייעים להתרעה על מתווי טרור, ובכך לשמור על חיי אדם. מול הנתונים שעלו בלילה, לא עלה צורך לחריגה בסיכון מקורות והייתה הבנה שהפעולות המבוצעות מספקות מענה מתאים לאיום כפי שהובן בזמן אמת.

שיטת הפעולה המודיעינית תאמה את התפיסה כי האיסוף והמחקר על חמאס נעשה בצורה ממוקדת, מול מוקדי עניין ספציפיים ולא על מגוון מקורות מדיסציפלינות שונות. לא היה כיסוי בסיסי נרחב על הארגון וסביבתו. שיטה זו הובילה לכך שפעילות חריגה נרחבת שהתרחשה בלילה ולא הייתה במוקד הכיסוי האסופי לא אותרה.

המערכת המבצעית

במהלך הלילה התקבלו החלטות לתגבר כוחות במוקדים מסוימים ולקצר את זמני הכוננות עוד לפני שהיו אינדיקציות מודיעיניות חד-משמעיות. אלה הותאמו להבנת האיום כפי שהוערך ולא כפי שידוע בדיעבד. גורמים שונים נדרכו בשעות שונות.

נוכח הנתונים שעמדו בפני המפקדים, ההחלטות שהתקבלו היו בהלימה לתמונת המצב. האוגדה לא נערכה לתרחיש המחמיר באופן מספק. שיקולי ביטחון מקורות השפיעו על החלטות להפעלת כוחות, אך לא נבחנו בצורה סדורה אל מול המנגנון המיועד לכך.

התחקיר מעלה כי בנושאי שמירה על מקורות קיים מנגנון סדור, שמטרתו לגשר את הפער בין היערכות מבצעית לשמירה על מקורות. המנגנון במהלך הלילה פעל מול הפעלת כלי הטיס אך לא מול הפעלת כוח קרקעי.

החלטות מפקדים

התקבלה שורת החלטות על תגבור מוקדים וקיצור זמני כוננויות, בהתאם להערכת המצב והבנת המודיעין כפי שנתפס בזמן אמת. כמו כן, חלק מהמפקדים חזרו לגזרה כחלק מהגברת ההיערכות אל מול הסימנים החריגים. עם זאת, חלק מההנחיות שניתנו על ידי המפקדים לא מומשו בפועל. לא בוצע שינוי משמעותי בהיערכות ובדגש על כוננות עם שחר, לא בוצע איסוף חזותי מול בורות השיגור של חמאס לאור תיעדוף איסוף מודיעיני אחר, לא התקיימה העמקה מודיעינית למול מרחבי פשיטה אפשריים. נראה כי הדבר נבע מהיעדר תחושת דחיפות במידע המודיעיני ומכך שבראיית חלק מהמעורבים הפעולות בוצעו עוד לפני שהן התקבלו כהנחיות.

במהלך הלילה התקיימה הערכת מצב של מפקד פיקוד דרום. לאחר שהרמטכ"ל עודכן, מתקיימת לבקשתו שיחת עדכון עם מפקד הפיקוד אליה מבקש ומצטרף ראש אגף המבצעים. מתקיים עדכון המידע הידוע לשעתו וניתנו ההנחיות. הערכות המצב הנוספות נקבעו לשעות הבוקר המוקדמות ונאמר כי יוקדמו מול מודיעין מחדש שייכנס. מגמר הערכת המצב של אלוף הפיקוד ועד לפתיחת המתקפה לא עולה מודיעין נוסף.

צה"ל השבעה באוקטובר מלחמת חרבות ברזל

 צבע אדום

00:00
00:00
art