ניצן שפירא: בניגוד לדיווחים - לא זוהה כרגע שיגור מתימן לישראל.
נוקאאוט למערב: חברה סינית קטנה מנצחת את התרופה הנמכרת בעולם
חברת הביוטק הסינית Akeso חוללה מהפכה בעולם התרופות כשהציגה תרופה לסרטן הריאה שהביסה את Keytruda של מרק בניסויים קליניים, וביססה את מעמדה של סין כמעצמת חדשנות בתחום הרפואה הגלובלית

חברת הביוטק הסינית Akeso חוללה מהפכה בשוק התרופות עם תרופה חדשה לסרטן הריאה, שהצליחה לגבור בניסויים על Keytruda – התרופה המצליחה של ענקית התרופות האמריקאית מרק, שמכרה עד היום כבר במעל 130 מיליארד דולר.
Ivonescimab, התרופה החדשה של Akeso, הצליחה בניסוי קליני בסין לעכב את התפתחות הגידולים במשך 11.1 חודשים, בהשוואה ל-5.8 חודשים בלבד בתרופה האמריקאית Keytruda. הנתונים המרשימים פורסמו בכנס העולמי לסרטן הריאה והפתיעו את עולם הרפואה.
זינוק במניות ומעבר לשוק הבינלאומי
שיתוף הפעולה של Akeso עם חברת Summit Therapeutics האמריקאית, שהחזיקה בזכויות להפצת התרופה בצפון אמריקה ואירופה, הביא לזינוק במניות החברה האמריקאית בשוק. על פי הדיווח ב-CNN, בתוך ימים ספורים בתחילת ספטמבר, מניות Summit Therapeutics הוכפלו לשיא כל הזמנים.
מנכ"לית Akeso, מישל שיאה, אמרה כי מדובר ברגע היסטורי לתעשיית הביוטק הסינית: "אני מאמינה שתעשיית הביוטק הסינית תשחק תפקיד חשוב בזירה העולמית. אנחנו רק בתחילת הדרך," סיפרה בריאיון ל-BiotechTV.
מהפכת הביוטק בסין
מאז שנות ה-80, אז פתחה סין את כלכלתה לעולם, חברות התרופות שלה עברו שינוי דרמטי. בעוד שבעבר הן התמקדו בעיקר בהעתקת תרופות קיימות ("תרופות 'Me-too'"), בעשור האחרון החלו החברות לפתח תרופות מתקדמות המתחרות ישירות במוצרים המערביים.
עסקאות רישוי בינלאומיות של מיליארדי דולרים מעידות על הצלחת המהלך:
-
AstraZeneca חתמה על עסקה של 1.92 מיליארד דולר עם CSPC Pharmaceutical Group הסינית לפיתוח תרופה למחלות לב.
-
חברת Merck האמריקאית חתמה על הסכם בשווי 2 מיליארד דולר עם Hansoh Pharmaceutical הסינית לפיתוח תרופה ניסיונית להרזיה.
לפי נתוני HSBC Qianhai Securities, מספר עסקאות הרישוי של חברות ביוטק סיניות זינק מ-46 בלבד בשנת 2017 ליותר מ-200 בשנה שעברה, עם גידול מ-4 מיליארד דולר בעסקאות ב-2017 ל-57 מיליארד דולר ב-2023.
גואי גואי, מנהלת המחקר של תחום הבריאות ב-Jefferies, הסבירה כי יכולות המחקר והפיתוח של החברות הסיניות הולכות ומשתפרות בזכות תמיכה ממשלתית, השקעות זרות וכישרונות מקומיים.
"בעבר, חברות הביוטק הסיניות נתפסו כחברות מחקות בלבד, אך בעתיד הן עשויות להתחרות במובילות העולמיות בתחום התרופות," אמרה גואי ל-CNN.
ספקות בסין: העדפת תרופות מיובאות
בעוד התרופה של Akeso זוכה לתשומת לב בינלאומית, בסין עצמה הציבור נותר ספקני לגבי איכות התרופות המקומיות. ויכוח ציבורי סוער התפתח בעקבות חששות בנוגע לאיכות התרופות הגנריות הסיניות, שהוביל אף לחקירה רשמית מצד הרגולטור המקומי.
למרות ההגנה מצד רשויות הבריאות הסיניות, רבים עדיין מעדיפים לרכוש תרופות מיובאות. "אני נוטה לבחור בתרופות היקרות יותר – כי בסופו של דבר, מקבלים את מה שמשלמים עליו", אמר תושב בייג'ינג, גו ג'יהאו, בראיון ל-CNN.
השלב הבא: ניסויים גלובליים ואישור בארה"ב
התרופה החדשה של Akeso כבר אושרה על ידי הרגולטור הסיני לטיפול בחלק מחולי סרטן הריאה, אך הדרך לשוק האמריקאי עוד ארוכה. ניסוי קליני עולמי מתוכנן לשנה הקרובה, ואם יתברר כי התרופה יעילה גם בניסוי זה, תהיה זו הוכחה נוספת להתקדמותה של סין בפיתוח תרופות חדשניות ומובילות.
מודל ראשון בעולם לטיפול פיזי ונפשי בילדים ששבו מתקופת שבי
אלי קליין
25.03.25
מיליונים בסכנה: אזורי המגורים שעלולים להיות הטריגר להתפרצות פרקינסון
ליפא גינסברגר
17.03.25
איבד את יכולת הדיבור, צנתור מוח החזיר את היכולת
יענקי פרבר
30.03.25
ריקול: החזירו את המוצר - אל תצרכו את השמנת הזו
חני לוין
26.03.25