עמיחי שטיין: אגב. מי לא ברשימת המכסים? רוסיה.
גורמי סביבה וסגנון חיים משפיעים על הזדקנות ביולוגית יותר מגנטיקה
החוקרים ניתחו נתונים רפואיים של כמעט חצי מיליון משתתפים מבנק הנתונים הביולוגי של בריטניה כדי לבחון את ההשפעה של 164 גורמי סביבה וסגנון חיים שונים על הזדקנות, מחלות הקשורות לגיל ותמותה מוקדמת

מחקר חדש שפורסם לאחרונה בעיתון הרפואי המכובד Nature Medicine מספק תובנות חשובות על הגורמים המשפיעים ביותר על הזדקנות ביולוגית ותמותה מוקדמת. החוקרים מצאו כי גורמי סביבה וסגנון חיים משפיעים הרבה יותר מגורמים גנטיים על קצב ההזדקנות שלנו.
ד”ר אסנת רזיאל, מומחית בכירורגיה וטיפול בהשמנה, מנהלת המרכז הרב-תחומי לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל מביאה את הממצאים עיקריים.
החוקרים ניתחו נתונים רפואיים של כמעט חצי מיליון משתתפים מבנק הנתונים הביולוגי של בריטניה כדי לבחון את ההשפעה של 164 גורמי סביבה וסגנון חיים שונים על הזדקנות, מחלות הקשורות לגיל ותמותה מוקדמת.
הם זיהו 25 גורמים שהיו קשורים באופן משמעותי להזדקנות ביולוגית ותמותה, כאשר 23 מתוכם ניתנים לשינוי. הגורמים המשפיעים ביותר היו: עישון, מצב סוציו-אקונומי, פעילות גופנית ותנאי מגורים.
עישון לבדו נמצא קשור ל-21 מחלות שונות, בעוד שגורמים סוציו-אקונומיים ותדירות תחושת עייפות היו קשורים ל-19 מחלות.
השפעת הסביבה לעומת גנטיקה
החוקרים מצאו כי גורמי סביבה אחראים ל-17% מהשונות בסיכון למוות, לעומת פחות מ-2% המוסברים על ידי נטייה גנטית ל-22 מחלות עיקריות.
המחקר מדגים שהסביבה וסגנון החיים שלנו חשובים כמעט פי 10 בהסבר סיכון התמותה לעומת הנטייה הגנטית שלנו למחלות עיקריות הגורמות למוות. זה אומר שיש לנו את הכוח להשפיע באופן משמעותי על מניעת תמותה מוקדמת אם נתמקד בשיפור התנאים הסביבתיים והכלכליים שלנו.
השלכות המחקר
ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של אסטרטגיות מניעה ובריאות ציבורית. מכיוון שרוב גורמי הסביבה וסגנון החיים שזוהו נחשבים ניתנים לשינוי, יש הזדמנות עצומה להפחית את נטל המחלות העולמי על ידי טיפול ושיפור גורמי סיכון אלה.
המחקר מספק ראיות משכנעות התומכות בהבנה ארוכת הטווח שגורמי סביבה וסגנון חיים משחקים תפקיד מכריע בקביעת תוצאות בריאותיות, לעתים קרובות גוברים על נטיות גנטיות".
השלב הבא במחקר
החוקרים מציעים מספר כיוונים למחקר עתידי. נדרשת חקירה מעמיקה יותר של המנגנונים הספציפיים שבהם גורמי סביבה עיקריים מאיצים הזדקנות ותורמים למחלות. כמו כן נדרשים מחקרים אורכיים המתמקדים באסטרטגיות התערבות כמו תוכניות גמילה מעישון, קידום פעילות גופנית ושיפור תנאים סוציו-אקונומיים. שילוב נתונים ייתן תמונה מקיפה יותר של האינטראקציה בין גורמים סביבתיים וגנטיים.
לסיכום, מחקר זה מדגיש את החשיבות העצומה של גורמי סביבה וסגנון חיים בהשפעה על הזדקנות ביולוגית ותוחלת חיים. הוא מספק תקווה שעל ידי שינויים בסגנון החיים ומדיניות ציבורית מתאימה, ניתן להאט את קצב ההזדקנות ולשפר את איכות החיים בגיל המבוגר.
"החזרתם אותנו לחיים": מפגש מרגש בין המתנדבים לתינוקת שהצילו
צביקה סגל
01.04.25
האם הפסד שעת שינה אחת משפיעה על הבריאות?
יענקי פרבר
27.03.25
מנקים לפסח? הפעולה הלא נכונה שעלולה להסתיים בטרגדיה
קובי ברקת
02.04.25
משרד הבריאות פנה לחטופים ששבו בבקשה לסייע לדו"ח לאו"ם
אלי קליין
26.03.25
סכנת הרעלות: אל תנקו את הבית לפני שאתם קוראים את זה
חני לוין
26.03.25