דוברות המשטרה: שני מפגינים נעצרו בהפגנה בלתי חוקית בת״א. המשטרה פתחה את צירי התנועה.
היזהרו: האוזניות הפופולריות עלולות לגרום לבעיות בעיבוד שמע במוח
אוזניות מבטלות רעשים הפכו לפופולריות במיוחד בקרב צעירים, אך מחקרים מעידים כי שימוש ממושך עלול לגרום לבעיות בעיבוד שמע במוח, לפגוע בהבנת דיבור ולהקשות על ההתנהלות בסביבה רועשת

במציאות העירונית הרועשת של היום, רבים מוצאים מפלט באוזניות מבטלות רעשים, המסייעות לסנן קולות רקע ולהתמקד בשקט הפרטי שלהם. באתר וואלה מפרסמים כי מומחי בריאות השמיעה מזהירים כי שימוש מוגזם בטכנולוגיה זו עלול להוביל לפגיעה בעיבוד הקולי במוח, מה שעלול לגרום להפרעות שמיעה בלתי הפיכות.
סופי, עוזרת מנהלית בת 25 מלונדון, מספרת כי לאחר שנים של שימוש אינטנסיבי באוזניות מבטלות רעשים, היא חווה קשיים בהבנת דיבור בסביבה רועשת. בבדיקת שמיעה נמצא כי שמיעתה תקינה, אך אבחון נוסף גילה שהיא סובלת מ-APD – הפרעה בעיבוד קולי, מצב שבו המוח מתקשה לפענח קולות ודיבור למרות שהשמיעה עצמה אינה פגומה. "אני שומעת קולות, אבל לא מצליחה להבין מאיפה הם מגיעים או מה בדיוק נאמר", סיפרה לרשת BBC.
המומחים הבריטיים חוששים כי תופעה זו מתפשטת בקרב צעירים רבים, שאינם סובלים מבעיות רפואיות קודמות כמו הפרעות קשב, אוטיזם או פגיעות ראש, אך חווים ירידה משמעותית ביכולת הקשבה. מחקר עדכני שנערך במערכת הבריאות הלאומית בבריטניה (NHS) מצביע על עלייה חדה בפניות של צעירים המתלוננים על קשיים בהבנת דיבור בסביבה רועשת, על אף שמנגנון השמיעה שלהם תקין.
ד"ר רנה אלמידה, חוקרת רפואת שמע במבוגרים מאימפריאל קולג', מסבירה כי חשיפה למגוון צלילים היא חיונית לפיתוח יכולת ההקשבה. לדבריה, השימוש הממושך באוזניות מבטלות רעשים מחליף את עבודת המוח בסינון רעשים טבעי, מה שעלול לגרום לו "לשכוח" כיצד לבצע את התהליך בעצמו. "יש הבדל משמעותי בין שמיעה להקשבה. אנחנו רואים פגיעה חמורה ביכולת להבחין בין צלילים ולהבין דיבור", היא אומרת.
למרות יתרונותיהן בשמירה על בריאות השמיעה ובהפחתת נזקי רעש, המומחים מזהירים כי שימוש מתמשך באוזניות מסוג זה עלול להוביל לניוון של המנגנון הטבעי לסינון רעשים. קלייר בנטון, סגנית נשיא האקדמיה הבריטית לשמע, משווה זאת לאדם עם רגליים בריאות הבוחר להשתמש בכיסא גלגלים – דבר שעלול להוביל לאובדן יכולתו ללכת.
המסקנה ברורה: השימוש באוזניות מבטלות רעשים אמנם מעניק שקט רגעי, אך מומלץ להסירן מדי פעם ולהתמודד עם העולם כפי שהוא. המוח שלכם יודה לכם על כך בטווח הארוך.
מנחשים איפה? המפעל המזהם ביותר בישראל לא נמצא בחיפה
קובי ברקת
27.03.25
מה כבר יכול להיות מסוכן באפיקומן?
חני לוין
24.03.25
משרד הבריאות מזהיר: משחת שיניים הפופולרית מזוייפת
אלי קליין
20.03.25
הפתעה מדעית: האם רופאי השיניים יוכלו לזהות סימן מוקדם לאלצהיימר?
ליפא גינסברגר
16.03.25
האם הפסד שעת שינה אחת משפיעה על הבריאות?
יענקי פרבר
27.03.25