עמית סגל: ראשי מועצת יש״ע במכתב לנתניהו: תביא לישיבת הממשלה הקרובה הצעת החלטה לסגירת החטיבה היהודית בשב״כ.
תגלית ארכיאולוגית דרמטית: קברו של מלך מצרים התגלה במיקום בלתי צפוי
תגלית ארכיאולוגית מדהימה במצרים: קברו של המלך תחותמס השני נחשף במיקום יוצא דופן מתחת למפלי מים בלוקסור, חושף סודות על שלטונו ועל הקשר למלכה חתשפסות

תגלית ארכיאולוגית יוצאת דופן נחשפה בלב מדבר באיזור לוקסור במצרים: קבר מלכותי השייך למלך תחותמס השני, אחד ממלכי מצרים העתיקה ששלט בין השנים 2000 ל-1001 לפני הספירה (תקופת המלכים - בית ראשון). משרד התיירות והעתיקות המצרי הכריז על התגלית המדהימה והדגיש כי מדובר באחת מהתגליות הארכיאולוגיות החשובות של השנים האחרונות.
הקבר, אשר בתחילה זוהה כ-"קבר C4", ממוקם כ-2.4 קילומטרים מערבית לעמק המלכים המפורסם בלוקסור. על פי הפרסום ב-CNN, כשהצוות הארכיאולוגי גילה לראשונה את הכניסה והמסדרון הראשי של הקבר בשנת 2022, ההערכה הראשונית הייתה כי מדובר בקברה של אחת מנשות המלכים, בעיקר בשל קרבתו לקבר המלכה חתשפסות ולקברי נשותיו של המלך תחותמס השלישי.
אולם עם השנים, ובתום מחקר מעמיק של המשלחת המשותפת של המועצה העליונה לעתיקות וקרן המחקר של הממלכה החדשה, התברר כי הקבר שייך דווקא לתחותמס השני עצמו. פיִירס לית'רלנד, המנהל בשטח של קרן המחקר, הודה כי הצוות הופתע מהממצאים: "חשבנו, כמו רבים אחרים, שמדובר בעמק השייך לנשים מלכותיות".
המומיה עצמה של תחותמס השני התגלתה לפני כ-140 שנה במערכת הקברים המלכותיים החבויה (DB320) שבדיר אל-בחרי, לצד מומיות נוספות של מלכים מהשושלות ה-17 עד ה-21. האתר שימש את כהני השושלת ה-21 כמקלט סודי למומיות המלכותיות, במטרה להגן עליהן מפני שודדי קברים.
קבר במיקום מסתורי ובלתי צפוי
בניגוד לקברי מלכים אחרים בעמק המלכים, קברו של תחותמס השני התגלה במקום בלתי שגרתי - מתחת לשני מפלי מים ובתחתית מדרון, בו זרמו בעבר מים שגרמו לנזקי הצפה חמורים.
בין הממצאים בקבר נמצאו שברי כדי אלבסטר הנושאים את שמו של המלך, ומזוהים אותו כ"מלך המנוח", לצד כתובות המאזכרות את אשתו ואחותו למחצה, המלכה חתשפסות.
למרבה הצער, מצבו של הקבר היה ירוד בשל ההצפות, והחוקרים משערים כי תכולתו המקורית הועברה לאתר אחר. עם זאת, הצוות הצליח לשחזר חלקים מהטיח שנפלו, ביניהם חלקי טיח עם כתובות כחולות, מוטיבים של כוכבים צהובים וחלקים מספר המתים המצרי הקדום, "ספר אמדואת", אשר שימש לקבורת מלכים במצרים העתיקה.
רמזים למאבקי כוח במצרים העתיקה
התגלית מעלה שאלות חדשות על שלטונו הקצר והלא ברור של תחותמס השני. החוקרים חלוקים בדעתם על משך שלטונו, חלקם משערים שנמשך שלוש או ארבע שנים, וחלקם יותר מ-14. לדברי לית'רלנד, הממצאים מלמדים כי המלך נקבר על ידי המלכה חתשפסות ולא על ידי בנו, תחותמס השלישי, אשר היה תינוק בזמן מות אביו.
"ייתכן וזה מסביר מדוע תחותמס השלישי ביקש כל כך להתנתק מחתשפסות ולהדגיש את הקשר שלו עם אביו וסבו", הוסיף לית'רלנד.
המשלחת הארכיאולוגית צפויה להמשיך בעבודתה במטרה לחשוף עוד סודות באזור ולאתר את מקום המנוחה הסופי של התכולה המקורית של הקבר.



הקהילה היהודית חוששת: פעילי חיזבאללה בונים מל"טים סמוך לבתי כנסת
יענקי פרבר
06.04.25
עזתי שהתראיין בערוץ ה-BBC: "הישראלים אינם בני אדם" ו"יהודים הם שדים"
ישראל לפקוביץ
06.04.25
זה החטוף שנחנך בניו יורק רחוב על שמו
יענקי פרבר
07:34
טראמפ, החוב הלאומי והמהפכה הכלכלית שמטלטלת גם את עולם התורה
יחיאל גלאי
06.04.25
היהודי מאחורי מכסי טראמפ: הווארד לוטניק וההשפעה השנויה במחלוקת
אוריאל פיליפ
06.04.25
תייר אמריקני נעצר בהודו לאחר שניסה ליצור קשר עם שבט מבודד
אלי קליין
06.04.25