מבזקים +
תל אביב 16°c
באר שבע 14°c
חיפה 16°c
ירושלים 16°c
בית שמש 16°c
בני ברק 16°c
אשדוד 16°c
ה' ניסן התשפ"ה | 03.04.2025
תל אביב 16°c
באר שבע 14°c
חיפה 16°c
ירושלים 16°c
בית שמש 16°c
בני ברק 16°c
אשדוד 16°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

חוקרים מזהירים: כלי פלסטיק חד-פעמיים עלולים להרוס לכם את הבריאות

חוקרים חושפים קשר מדאיג בין כלי פלסטיק חד-פעמיים לבין אי ספיקת לב: חשיפה לכימיקלים שמשתחררים גורמת לדלקות ולנזק לרקמת הלב. איך זה קורה – ומה אפשר לעשות כדי להתגונן?

חוקרים מזהירים: כלי פלסטיק חד-פעמיים עלולים להרוס לכם את הבריאות
אילוסטרציה צילום: Pixabay

מחקר חדש ומטריד שפורסם בגרדיאן הבריטי, חושף כי שימוש בכלי פלסטיק לארוחות מוכנות עשוי להגדיל משמעותית את הסיכון לאי ספיקת לב. החוקרים מאמינים כי הגורם לכך טמון בשינוי במיקרוביום של המעיים, אשר מוביל לדלקת הפוגעת במערכת הדם.

המחקר, שבוצע על ידי חוקרים סינים ופורסם בכתב עת מדעי מוביל, מחזק עדויות קיימות על הסיכונים הבריאותיים של חשיפה לכימיקלים המצויים בפלסטיק, ומוסיף נדבך נוסף לקשר הידוע בין פלסטיק למחלות לב.

בשלב הראשון, החוקרים בחנו את הרגלי האכילה של יותר מ-3,000 אנשים בסין, תוך התמקדות בתדירות צריכת מזון מכלי פלסטיק חד-פעמיים והשוואת הממצאים להיסטוריה הרפואית שלהם. במקביל, הם ערכו ניסוי נוסף שבו שפכו מים רותחים לכלי פלסטיק, כדי לחלץ מהם כימיקלים, ולאחר מכן נתנו לחולדות לשתות את המים המזוהמים במשך מספר חודשים.

הממצאים היו חד משמעיים: חשיפה תכופה לכלי פלסטיק חד-פעמיים הייתה קשורה לעלייה משמעותית בסיכון לאי ספיקת לב. החוקרים מצאו כי החולדות שנחשפו לכימיקלים מהפלסטיק סבלו משינויים במיקרוביום של המעיים, אשר גרמו לדלקות ולנזק לרקמת שריר הלב.

כבר ידוע כי פלסטיק מכיל אלפי כימיקלים שונים, בהם BPA, פתלאטים וחומרים ממשפחת PFAS, אשר משויכים לסיכונים בריאותיים חמורים, כולל סרטן, בעיות פריון ומחלות לב. החוקרים מציינים כי כאשר מכניסים מזון או נוזלים חמים לכלי פלסטיק, קצב שחרור החלקיקים המזיקים עולה משמעותית. מחקרים קודמים כבר הראו כי חימום פלסטיק במיקרוגל עלול לשחרר עד 4.2 מיליון חלקיקי מיקרופלסטיק לכל סנטימטר מרובע של המיכל!

המחקר לא מספק הנחיות ישירות לצרכנים, אך מומחים לבריאות הציבור ממליצים להימנע ככל האפשר משימוש בפלסטיק לחימום מזון, ולא לאכול ממנו כאשר המזון עדיין חם.

  • להעדיף שימוש בכלי זכוכית, עץ או נירוסטה במקום פלסטיק.

  • להימנע מחימום מזון במיקרוגל בתוך כלי פלסטיק.

  • כאשר מזמינים אוכל מוכן – להעביר אותו לכלי בטוח יותר לפני האכילה.

  • להפחית חשיפה למוצרים המכילים BPA ופתלאטים, במיוחד אריזות פלסטיק זולות.

הממצאים החדשים רק מחזקים את החששות הגוברים בנוגע להשפעת הפלסטיק על הבריאות שלנו. ייתכן שהגיע הזמן לשנות הרגלים – כי הבריאות שלנו קודמת להכל.

חד פעמי פלסטיק מחלות לב מחקר

 צבע אדום

00:00
00:00
art