יוסי יהושוע: כדאי להקשיב למה שאומרים בפיקוד הדרום: “בלתי אפשרי יהיה לשוב ולהתגורר בקיבוץ נחל עוז, או בשאר יישובי העוטף, מבלי לטפל באופן יסודי ומלא ברכס ה-70 — הרכס הגבוה ששולט טופוגרפית על האזור,” אומרים בפיקוד הדרום. “גם לאחר עסקת חטופים, לא ניתן יהיה לסיים את המערכה מבלי לפרק לחלוטין את חמאס.” יצויין כי מסקנות תחקירי צה״ל מצביעות באופן חד-משמעי: לא ניתן לאפשר קיומו של אויב כמו חמאס בסמיכות כה גבוהה לגבול.
הכירו: המהפכה הסינית בשוק ה-AI שהרעידה את וול סטריט
הסטארט-אפ הסיני DeepSeek פיתח מודל בינה מלאכותית מתקדם בעלות נמוכה באופן משמעותי מהמתחרות האמריקאיות, תוך שימוש בחומרה חלשה יחסית. ההצלחה הזו זירזה ירידות חדות בשוק, והעלתה שאלות בנוגע לעתיד ענקיות הטכנולוגיה

סוער בוול סטריט: ירידות חדות במדד הנאסד"ק, צניחה במניות של ענקיות הטכנולוגיה כמו אנבידיה, ומגמה דומה גם בבורסות אסיה ובבורסה בתל אביב – כל זה הודות לסטארט-אפ סיני קטן בשם DeepSeek. איך חברה קטנה, עם תקציב זעום יחסית, הצליחה לערער את כללי המשחק?
DeepSeek השיקה את המודל V3 שלה, מודל בינה מלאכותית פתוח (Open Source) שמתחרה במודלים של ענקיות אמריקאיות כמו גוגל. המודל פותח בזמן קצר (כחודשיים) ובעלות נמוכה (פחות מ-6 מיליון דולר), בניגוד להשקעות הענק של המתחרות האמריקאיות. ההצלחה המרשימה הושגה גם בזכות שימוש בשבבים חלשים יחסית של אנבידיה, בניגוד למחשבי העל המשוכללים המשמשים את המתחרות, כך על פי הפרסום בגלובס.
המודל החדש של DeepSeek מערער את הנחת היסוד שכוח חישוב חזק הוא המרכיב הקריטי בפיתוח בינה מלאכותית מתקדמת. הוא הוכיח שהשקעה נבונה ומוקפדת יכולה להניב תוצאות משתוות, ואפילו עדיפות. DeepSeek טוענת שהמודל V3 הוא אחד מהמודלים הפתוחים החזקים ביותר הקיימים.
ההצלחה של DeepSeek גרמה לבהלה בשוק ההון. משקיעים מיהרו למכור מניות של חברות שבבים, מחשש שהמודל הסיני החדש יאיים על הרווחיות שלהן. אנבידיה, שהייתה עד לאחרונה החברה הגדולה ביותר בעולם במונחי שווי שוק, ספגה ירידה חדה בשווי שלה.
מי עומד מאחורי DeepSeek? בגלובס מציינים כי המידע על החברה עדיין דליל, אך היא נוסדה על ידי ליאנג וונפנג, דמות יחסית אלמונית מקרן הגידור הסינית High-Flyer Quant. וונפנג שיתף פעולה עם לי קצ'יאנג, ראש מועצת המדינה של סין, לדון בצמצום הפערי בין חברות סיניות לאמריקאיות.
עוד פורסם בגלובס כי המודלים של DeepSeek עוברים צנזורה כדי למנוע ביקורת על המפלגה הקומוניסטית בסין, מה שמציב אתגר לאמץ אותה בעולם. צנזורה כזו יכולה להעיד על המעורבות של הממשל הסיני או לפחות על הכוח החזק שלו על החברה.
ההצלחה של DeepSeek מעוררת שאלות רבות. האם המודל הסיני אכן מאיים לשנות את כללי המשחק בשוק ה-AI? האם הוא יכול לחדור לשוק האמריקאי, למרות המגבלות המשמעותיות על ייצוא טכנולוגיות מתקדמות לסין? ומה ההשלכות של המודל הפתוח על העתיד של פיתוח ה-AI? ימים יגידו.
בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה
קובי ברקת
07.04.25
ההסתבכות של יצחק תשובה: פיצויים של עשרות מיליונים למשקיעים
קובי ברקת
10.04.25
ריקול: המחבת חשמלית שעלולה לגרום לכוויות חמורות
קובי ברקת
09.04.25
המהפכה השקטה: הצצה לתופעת ההשקעות שכבשה את היכלי הכוללים | מיוחד
אבי גדלוביץ'
14:45
מחקר חדש: האם החרדים מכפילים את הסכום במסגרת "חיסכון לכל ילד"?
קובי ברקת
07.04.25
לאחר שנים ארוכות של קיפאון: 8,600 דירות ייבנו במרכז הארץ
קובי ברקת
10.04.25