דובר צה"ל מאשר: הטיל יורט בטרם חצה לשטח הארץ.
יירוט באמצעות THAAD: מה מיוחד במערכת האמריקנית?
ייחודה של ה-THAAD טמון ביכולת המכ"ם רב-העוצמה שלה לאפשר גילוי מוקדם במרחקים גדולים, תוך סינון "מטרות לא רלוונטיות" ליצירת תמונה מדויקת של האיום
ד"ר יהושע קליסקי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, מסביר על מערכת ההגנה האמריקאית שיירטה את אחד הטילים ששוגרו בשבוע שעבר מתימן לעבר ישראל.
הוא כותב: יירוט אחד מהטילים הבליסטיים שנורו מתימן על ידי מערכת ההגנה האמריקאית THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) עורר עניין רב באזור. זאת, בעיקר מכיוון שמדובר ביירוט מבצעי ראשון של המערכת מאז שהוצבה בישראל, אך גם משום שהיירוט לא בוצע על ידי המערכות הישראליות, מה שמעלה שאלות רבות.
מערכת ה-THAAD, בדומה למערכות ההגנה הרב-שכבתיות של ישראל, מיועדת ליירוט טילים בליסטיים לטווח בינוני (כ-200 ק"מ) באמצעות פגיעה ישירה במטרה, מחוץ לאטמוספירה או בתוכה. היתרון המרכזי של המערכת טמון במכ"ם המתקדם והעוצמתי שלה, שפותח על ידי חברת Raytheon.
מדובר במכ"ם ייחודי, המשולב במערכות שליטה ובקרה מתקדמות, הפועל בתדר גבוה. תדר זה מאפשר גילוי ומעקב אחר טילים בליסטיים בטווחים של עד 2,000 ק"מ ויותר, מה שמאפשר איתור מוקדם, בניית מסלול מעוף מדויק ויירוט יעיל בשלבים מוקדמים של הטיל התוקף.
למערכת ה-THAAD יש יכולת להתעדכן בזמן אמת ולעקוב אחר עד 7 מטרות במקביל, על מנת ליירט את האיום החמור ביותר מביניהן. טיל היירוט עצמו הוא חד-שלבי, בעל יכולת תמרון מתקדמת (הנעה וקטורית) וראש קרבי מתמרן הפועל בגבהים שונים. בנוסף, הוא מצויד במערכות תקשורת וחיישנים מתקדמות לאיתור המטרה.
יתרון נוסף של מערכת ה-THAAD הוא ניידותה. היא ניתנת להטסה באמצעות מטוסי מטען, לפריסה מהירה ולשילוב גמיש ברחבי העולם. בישראל, היא משתלבת בשכבת ההגנה הקיימת, לצד מערכות חץ 2, חץ 3, קלע דוד וכיפת ברזל, ובכך מעניקה שכבת הגנה נוספת ומשלימה.
השוואה בין נתוני הביצועים הגלויים של מערכות ההגנה הישראליות למערכת THAAD מצביעה על דמיון רב. עם זאת, ייחודה של ה-THAAD טמון ביכולת המכ"ם רב-העוצמה שלה לאפשר גילוי מוקדם במרחקים גדולים, תוך סינון "מטרות לא רלוונטיות" ליצירת תמונה מדויקת של האיום.
שילוב מערכת זו במערך ההגנה של ישראל אינו רק תרומה מבצעית משמעותית, אלא גם מסר מדיני ברור לכל גורם עוין.