מבזקים +
תל אביב 17°c
באר שבע 13°c
חיפה 16°c
ירושלים 10°c
בית שמש 12°c
בני ברק 28°c
אשדוד 17°c
כ"ח כסלו התשפ"ה | 29.12.2024
תל אביב 17°c
באר שבע 13°c
חיפה 16°c
ירושלים 10°c
בית שמש 12°c
בני ברק 28°c
אשדוד 17°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

בעקבות הירי של החות'ים: מה הפגיעה שנגרמת לשינה שלכם?

התעוררות פתאומית משינה, במיוחד בשל רעש חזק או אזעקה, אינה חוויה נעימה. כאשר אנו מתעוררים, הגוף נכנס למצב של דריכות, הכולל עלייה בקצב הלב ובשחרור הורמוני סטרס כמו אדרנלין

בעקבות הירי של החות'ים: מה הפגיעה שנגרמת לשינה שלכם?
אילוסטרציה צילום: unsplash

האזעקות והירי הבלתי צפוי מתימן באמצע הלילות האחרונים, מעוררים פחד ותחושת חוסר וודאות. כיצד ההתעוררות בבהלה משפיעה על הגוף והנפש? האם יש דרכים למזער את הנזק ולהבטיח שינה טובה יותר בלילות מתוחים? ד"ר עמית גרין, מומחה לרפואת שינה מאסותא מרכזים רפואיים, מספק תשובות וטיפים להתמודדות.

האם התעוררות בבהלה מזיקה לנו?

התעוררות פתאומית משינה, במיוחד בשל רעש חזק או אזעקה, אינה חוויה נעימה. עם זאת, ד"ר גרין מבקש לשים את הדברים בפרופורציה: "זה לא נעים, אבל זה גם לא נורא. מחקר שערך פרופ' פרץ לביא בשנות ה-90 במלחמת המפרץ הראה שמרבית האנשים שהתעוררו עקב ירי או אזעקות חזרו לישון תוך כחצי שעה. זה מעודד לדעת שהגוף והנפש שלנו מסוגלים להתמודד ולשוב למצב מנוחה באופן יחסי".

מה קורה לגוף כשאנחנו מתעוררים באמצע הלילה?

"ההתעוררות עצמה לא פוגעת בגוף באופן משמעותי" אומר ד"ר גרין. "הבעיה היא בעיקר תחושת חוסר הנוחות והחרדה שיכולה להתלוות לכך." כאשר אנו מתעוררים, הגוף נכנס למצב של דריכות, הכולל עלייה בקצב הלב ובשחרור הורמוני סטרס כמו אדרנלין. עם זאת, אם ניגשים למצב בצורה רגועה ונשארים ממוקדים בביצוע ההנחיות, הגוף מסוגל להתאזן במהירות יחסית.

האם לשעה שבה האזעקה נשמעת יש משמעות?

"באופן כללי, השעה שבה נשמעת האזעקה אינה משנה מאוד מבחינת ההשפעה שלה על הגוף," מסביר ד"ר גרין. "עם זאת, אם ההתעוררות מתרחשת במחצית הראשונה של הלילה, סביר להניח שתיפגע השינה העמוקה, שהיא קריטית להתאוששות הפיזית. לעומת זאת, אם האזעקה נשמעת בשעות הבוקר המוקדמות, היא תשפיע בעיקר על שינה שטחית או שנת חלום".

ד"ר גרין מציע מספר טיפים שיכולים לעזור להתמודד בצורה יעילה עם השיבושים בשינה:

שדרו רוגע וביטחון בדרך לממ"ד: אם אתם מתעוררים בעקבות אזעקה, נסו לשמור על קור רוח ולהקרין רוגע, במיוחד אם יש ילדים בבית. התנהגות רגועה שלכם תסייע גם להם להתמודד עם הסיטואציה.

להימנע מחשיפה לאור חזק: במרחב המוגן, השתדלו שהתאורה תהיה עמומה ככל האפשר. תאורה חזקה בלילה מעכבת את הפרשת המלטונין – ההורמון המסייע לשינה – ועלולה להקשות על החזרה לשינה.

הימנעו משימוש בטלפונים סלולריים: הטלפונים פולטים אור כחול, שמזיק לשינה ומשפיע לרעה על תחושת העייפות. השתדלו להימנע מהצצה למסכים עד שתשובו לישון, או תציצו בקצרה עם תאורה מוחלשת של המסך.

חזרו למיטה ועצמו עיניים בהקדם: לאחר סיום השהייה במרחב המוגן ובהתאם להנחיות פיקוד העורף, חזרו למיטה, שכבו ועצמו עיניים. גם אם אינכם נרדמים מיד, שהייה במנוחה תסייע לגוף להירגע.

המורדים החות'ים אסותא

 צבע אדום

art