גורם מדיני לכלי התקשורת: ״בניגוד לדיווחים השקריים - המחבל מרואן ברגותי לא ישוחרר אם וכאשר תבשיל עסקה לשחרור החטופים״.
וול סטריט ג'ורנל: דווקא ההתעלמות ממדיניות ביידן הובילה לנפילת אסד
מאמר המערכת של העיתון 'וול סטריט ג'ורנל' תוקף בחריפות את הצהרותיו של הנשיא ביידן והיועץ לביטחון לאומי שלו, אודות חלקה של ארה"ב בהפלת המשטר הסורי, ומסביר כי דווקא התעלמות ישראל מהנחיות הממשל הביאה לתוצאה המדהימה
הנסיבות העיקריות שהובילו לנפילתו של משטר אסד בסוריה, התרחשו בניגוד למדיניותו של הנשיא ביידן, אך באופן טבעי למדי הוא ממהר לקחת קרדיט לא לו. כך תוקף מאמר המערכת של העיתון 'וול סטריט ג'ורנל', בציינו כי הדבר התאפשר בין היתר דווקא בגלל התעלמות ישראל מהנחיותיו של הממשל.
"הגישה שלנו שינתה את מאזן הכוחות במזרח התיכון", אמר ביידן ביום ראשון לאחר הדיווחים על קריסת המשטר הסורי. "באמצעות השילוב הזה של תמיכה בשותפים שלנו, סנקציות, דיפלומטיה וכוח צבאי ממוקד בעת הצורך, אנו רואים כעת הזדמנויות חדשות שנפתחות עבור תושבי סוריה ועבור האזור כולו".
בפועל מה שהתרחש הוא בדיוק ההיפך ממה שביידן מתאר. הוא שוכח שהצוות שלו ויתר על האופוזיציה הסורית, והצטרף בשתיקה שבהסכמה לחזרתו של הדיקטטור בשאר אל-אסד להנהגה האזורית במזרח התיכון.
הבית הלבן הטיל סנקציות אישיות וחסם בסנאט את החוק שהתנגד לנורמליזציה של משטר אסד, למרות שבבית הנבחרים החוק הזה עבר ברוב עצום של 389 תומכים מול 32 מתנגדים בלבד. כאשר אסד הצטרף מחדש לליגה הערבית ב-2023, ביידן העלים עין באופן מכוון.
"בפעם הראשונה אי פעם", אמר הנשיא ביום ראשון, "לא רוסיה לא איראן ולא חיזבאללה יכלו להגן על המשטר המתועב הזה בסוריה. זו תוצאה ישירה של המכות שאוקראינה וישראל הטילו במהלך ההגנה העצמית שלהן בתמיכה בלתי פוסקת של ארה"ב".
גם היועץ לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן, הסביר ביום ראשון, כי "בחרנו בדרך של לוודא שלישראל יש את מה שהיא צריכה כדי לנצח את אויביה, מגובה בכוח האמריקאי". סליבאן מודע היטב למדיניות החולשה של ממשל ביידן באיראן, אבל הוא בחר להתעלם מכך ולהצביע רק על לוח התוצאות: "הנציג המרכזי של איראן באזור, חיזבאללה, נחלש לחלוטין והוא מרוסק".
זה נכון לגמרי, אבל בדיוק בגלל העובדה שישראל התעלמה מעצותיו של ביידן, הבוס של סאליבן. ביידן התאמץ קשה ואפילו חסם אספקת נשק קריטית, כדי למנוע מישראל את הניצחון בקרב שלה עם חיזבאללה. גם לאחר 11 חודשים של התקפות ארגון הטרור הלבנוני, ביידן טען כי ההגנה העצמית הישראלית עשויה להסתכן ולהתדרדר להסלמה שתוביל למלחמה אזורית. הוא דחף בעקביות להפסקת אש שהייתה משאירה את חיזבאללה בשיא כוחו.
בכירי ביידן זעמו כשישראל הפציצה במעמקי רובע הדאחייה מעוז החיזבאללה וחיסלה את מנהיגו, חסן נסראללה. אבל כעת הם טופחים לעצמם על השכם ומחמיאים למדיניותם אשר לדברי ביידן, "לא איפשרה לאיראן ולחיזבאללה להמשיך לתמוך במשטר אסד". האמת בשטח - טוען העיתון - זו ישראל הפכה את זה לבלתי אפשרי, וזה קרה דווקא בניגוד לרצונו של ביידן.
הפעם הקודמת שממשל ביידן לקח לעצמו קרדיט כזה היה ממש לפני מתקפת הטרור של חמאס בשמחת תורה אשתקד. היועץ לביטחון לאומי סאליבן כתב אז: "האזור שקט יותר מאי פעם במשך עשרות השנים האחרונות", הודות למדיניות ביידן ש"מנעה את המשברים בעזה" והרתיעה את התוקפנות האיראנית.
"כמו דונלד טראמפ", מציינים כותבי המאמר ב'וול סטרייט ג'ורנל', "ענווה היא לא הצד החזק שלהם. בכל הנוגע למדיניות החוץ, יש לממשל ביידן הרבה יותר על מה להתנהג בצניעות", מסכם מאמר המערכת.