גורם מדיני לכלי התקשורת: ״בניגוד לדיווחים השקריים - המחבל מרואן ברגותי לא ישוחרר אם וכאשר תבשיל עסקה לשחרור החטופים״.
חגיגות המהגרים הסתיימו: אירופה עוצרת את האשרות לפליטים לאחר נפילת אסד
מדינות האיחוד האירופי עוצרות את תהליכי מתן האשרות לפליטים מסוריה, במקביל להצהרות על חזרה בטוחה של מיליוני מהגרים למולדתם
ימים ספורים לאחר המהפכה בסוריה וסילוק משטרו של בשאר אל-אסד, רבות ממדינות אירופה הכריזו על שינוי מדיניות משמעותי בנושא הפליטים. אתמול (שני), הודיעו מדינות באיחוד האירופי, כולל גרמניה, בריטניה, אוסטריה, דנמרק, הולנד ויוון, על עצירת תהליכי מתן האשרות לאלפי פליטים סורים. ההחלטה מסמלת תפנית במדיניות הקליטה שנמשכה מעל לעשור, ומגיעה על רקע זעם ציבורי גובר כלפי סוגיית ההגירה.
ע"פ הדיווח בn12, ההחלטה גרמה לעצירת הטיפול בעשרות אלפי בקשות מקלט שטרם נענו, והיא חלק מהשפעת הגל הימני והימני-קיצוני הפוליטי המתפשט באירופה. מדינות כמו גרמניה, שעמדו במרכז קליטת הפליטים מאז 2015 תחת הנהגתה של אנגלה מרקל, מוצאות עצמן כעת תחת לחץ ציבורי להקשיח את המדיניות. גרמניה, שנחשבת לסמל קליטת הפליטים, קלטה עד היום כמיליון פליטים סורים, בעוד בריטניה קלטה כ-20 אלף בלבד.
במקביל, איטליה נוקטת גישה שונה. היא חידשה את פעילות השגרירות שלה בדמשק ומנסה לקדם יחסים דיפלומטיים עם סוריה. במהלכים אלו היא מציינת כי שיקום היחסים עשוי לאפשר החזרת פליטים רבים. עם זאת, מתיחות מורגשת לאחר שמורדים פרצו לשגרירות האיטלקית בסוריה בחיפוש אחר נאמני אסד.
ההחלטות האירופאיות לא משפיעות על בעלי מעמד קבע, אך רבות מהמדינות עשויות להתמודד עם לחצים להקשיח את עמדתן גם כלפי קבוצה זו. משפטנים מזהירים כי כל צעד כנגד פליטים עם מעמד חוקי עלול להתקל במכשולים משפטיים.
מעבר לגבולות אירופה, טורקיה כבר החלה בתהליך החזרת פליטים לשטח סוריה. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן הודיע על פתיחת מעבר גבול לחזרת הפליטים, בניסיון להבטיח "חזרה בטוחה ומכובדת". ההערכה היא שבטורקיה נמצאים מעל שלושה מיליון פליטים סורים, ותהליך החזרתם מהווה יעד מרכזי בממשלת ארדואן.