אור רביד: ראש עיריית חולון, שי קינן, עדכן את התושבים: "לאחר שבימים האחרונים גברה תדירות האזעקות באזור העיר הוריתי על פתיחת המקלטים הציבוריים, למרות שבשלב זה אין שינוי בהנחיות ההתגוננות".
סיבוב הפרסה של כ"ץ: לא יופסקו מעצרים מנהליים נגד יהודים
בישיבה מסווגת שנחשפה הערב, חזר בו שר הביטחון ישראל כ"ץ והודיע כי לא תהיה אפליה בין יהודים לערבים בעניין הוצאת צווי מעצר מנהלי
אחרי ששר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע 'חגיגית' שבכוונתו להפסיק לחתום על מעצרים מנהליים נגד יהודים, הערב (רביעי) מפרסם אבישי גרינצייג בערוץ i24NEWS, כי השר כ"ץ חזר בו.
בישיבה מסווגת שנחשפה הערב, הודיע השר כ"ץ כי לא תהיה אפליה בין יהודים לערבים בעניין הוצאת צווי מעצר מנהלי, וכי השיקול היחיד שינחה אותו בעניין זה הוא השיקול הביטחוני.
בחודש שעבר הודיע שר הביטחון כ"ץ לראש השב"כ רונן בר, על החלטתו להפסיק את השימוש בצווי מעצר מנהליים נגד מתיישבים יהודים ביהודה ושומרון, וביקש ממנו להציב כלים אלטרנטיביים במקום.
מוקדם יותר היום דווח על ידי יובל שגב בגלי צה"ל, כי שר הביטחון כ"ץ ביטל מעצר מנהלי ראשון כנגד מתיישב יהודי. מדובר באיתיאל בן צוריה, תושב השומרון אשר עצור במעצר מנהלי בצו החתום בידי שר הביטחון הקודם יואב גלנט.
מעצר מנהלי הוא צו מעצר ששר הביטחון רשאי להוציא לאזרח ישראלי שעלול לסכן את ביטחון המדינה, או כלשון החוק, "אם קיימת סבירות שהחזקתו במעצר מסייעת לשמירה על ביטחון המדינה". במקרה של פלסטינים, אין צורך בחתימת שר הביטחון והצו מוצא על ידי דרג נמוך יותר.
מעצר מנהלי שונה באופן מהותי ממאסר או ממעצר רגיל והוא הליך שנוי במחלוקת, משום שהוא שולל את חירותו של אדם, ללא הליך משפטי שמאפשר לאדם להתגונן מפני ההאשמות נגדו.
כמו כן, בשונה מהליך פלילי רגיל שנפתח לאחר שאדם ביצע עבירה, מעצר מנהלי אמור לשמש בעצם נגד אדם בשל חשש שיבצע עבירה בעתיד. מבקרי ההליך טוענים שבפועל השב"כ משתמש בזה ככלי ענישה ללא ניהול משפט, במקום ההליך הפלילי הרגיל והמסורבל.
בתי המשפט מפקחים אמנם על המעצרים המנהליים, אך סנגוריו של העצור אינם מקבלים את המידע המפורט שעליו מתבססת בקשת המעצר, מה שפוגע ביכולת שלהם להתגונן מפניו.
בישראל ישנה מדיניות שמרבה להשתמש בצווי מעצר מנהליים, לרוב כנגד פלסטינים שיש לגביהם מידע מודיעיני על כוונתם לבצע מעשי טרור וכן גם כנגד ערבים ישראלים. לצד אלפי מעצרים מנהליים כנגד פלסטינים, ישנם גם צווי מעצר מנהלי כנגד יהודים, לרוב פעילי התיישבות שהשב"כ חושש מכוונותיהם.
אתמול חשפו בארגון חוננו וארגון לביא את הנתונים על מספר היהודים שנעצרו במעצר מנהלי בשנים האחרונות. עפ"י הנתונים בשנים 2018, 2019 ו- 2021 לא היו עצורים מנהליים יהודים כלל. בשנת 2020 היה יהודי אחד עצור, ובשנת 2022 היו 3 עצורים יהודים מנהליים. לטענתם, עם כניסתו של השר גלנט לתפקיד בשנת 2023 זינקו המעצרים מנהליים ל-16 עצורים בשנת 2023 ובשנת 2024 ל-18 עצורים.