מבזקים +
תל אביב 12°c
באר שבע 12°c
חיפה 12°c
ירושלים 12°c
בית שמש 12°c
בני ברק 26°c
אשדוד 12°c
כ"ט כסלו התשפ"ה | 30.12.2024
תל אביב 12°c
באר שבע 12°c
חיפה 12°c
ירושלים 12°c
בית שמש 12°c
בני ברק 26°c
אשדוד 12°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

חושבים לרכוש קרקע להשקעה? אלו הנקודות שאסור לפספס

אם אתם חושבים לרכוש קרקע להשקעה, חשוב שתקראו את זה

חושבים לרכוש קרקע להשקעה? אלו הנקודות שאסור לפספס
קרקעות, אילוסטרציה צילום: freepik

קניית קרקעות למכירה באזורי ביקוש היא עסק עם פוטנציאל משתלם ואפילו משתלם מאוד לטווח הבינוני והארוך.

בעידן שבו מאגר הקרקעות הזמינות לבנייה בארץ הולך ומתדלדל, רכישת אדמות חקלאיות עם פוטנציאל הפשרה עתידי עשוי להניב רווחים אסטרונומיים למשקיעים.

יחד עם זאת, השקעה בקרקעות טומנת בחובה מורכבויות ייחודיות שחשוב להכיר מבעוד מועד.

לפני שמקבלים את ההחלטה הרת הגורל על רכישת קרקעות להשקעה, כדאי לבחון את העסקה מכל צדדיה ולוודא שיש בידיכם את כל המידע הרלוונטי.

אז מה חשוב לבדוק לפני שרוכשים קרקע להשקעה? הנה כמה בדיקות שחשוב לבצע לפני קבלת החלטה על רכישת קרקע להשקעה:

לבדוק את נסח הטאבו

יש לוודא שהקרקע המיועדת לרכישה מצויה בבעלות פרטית ולא בבעלות של מנהל מקרקעי ישראל. מומלץ להימנע מרכישת אדמות מנהל מאחר וחלות עליהן מיני מגבלות שיכולות להצר את צעדי הקונים.

אם הקרקע אכן פרטית, מוטב לוודא באותה הזדמנות שהיא חפה משעבודים ומגבלות כלשהן. כדאי גם לבדוק את ההיסטוריה של הנכס ולוודא שאם חלו בעבר הגבלות על הקרקע, הן פקעו ואינן משפיעות עליה יותר.

לוודא שקרקע צהובה

צריך לבדוק מהו ייעוד הקרקע שמוגדר בתכנית בניין עיר (תב"ע). כלומר, האם ניתן לבנות עליה ואם כן איזה סוג של מבנים – האם למגורים, למסחר או לתיירות, או האם מדובר בכלל בקרקע חקלאית שאיננה זמינה לבנייה.

קרקע "צהובה", כלומר כזאת שמיועדת לבנייה לצרכי מגורים, תהיה האופציה הטובה יותר עבור מי שמחפשים לקנות שטח שעליו יוקמו פרויקטי מגורים עם דירות ובתים למכירה, מה שעתיד להקפיץ את ערך הקרקע לשמיים.

יחד עם זאת, השקעה במגרשים שטרם הופשרו לבנייה אבל שיש לגביהם תכניות עתידיות טומנת בחובה פוטנציאל רווח גדול אף יותר מהשקעה בקרקעות צהובות.

כשהקרקע היא חקלאית ועתידה לעבור הפשרה ושינוי ייעוד למגורים או למסחר, יש בדיקות נוספות שצריך לעשות.

בייחוד כשמדובר בעסקה לקניית קרקע להשקעה בהליכי שינוי ייעוד, חשוב מאוד לבדוק לעומק את התכנית על השטח ואת הצפי עד להפשרה.

לשם כך, צריך לגשת ללשכת הוועדה הרלוונטית לתכנון ולבנייה ולבקש לראות את תכנית המתאר שחלה על השטח. במידה ועתיד לחול שינוי של ייעוד הקרקע, צריך לבדוק בדיוק איפה העניין עומד ומהי הוועדה המוסמכת לדון בנושא.

לבצע הערכה שמאית לפי תקן 22

חשוב לדעת שהגורם המשווק מחויב על פי חוק להעביר לקונה הפוטנציאלי הערכה עדכנית שכוללת פרטים אודות שווי הקרקע, ייעודה הנוכחי, לוח הזמנים המשוער לעסקה ותכנית התשלומים כולל עלויות מיסוי.

יש להגיש בקשה מהמשווק לקבלת השומה ולוודא שהיא נערכת בהתאם לתקן 22 ובאמצעות שמאי שהוסמך על ידי מועצת שמאי המקרקעין. הקונה יקבל לידיו את השומה ללא עלות ותוך פרק זמן סביר שיאפשר לו לבחון אותה לעומק.

לבדוק מי מוביל את התכנית

מומלץ להריץ בדיקות רקע אודות הגורם היזמי שמוביל את הפרויקט שבמסגרתו מצויה הקרקע, ולוודא שמדובר בגורם לגיטימי בעל מוניטין וללא היסטוריה מפוקפקת.

מלבד זאת, תמיד טוב גם לבדוק האם הפרויקט מקבל רוח גבית ותמיכה מהרשות המקומית הרלוונטית, מה שיעלה את סיכויי ההפשרה ומימוש ההשקעה.

מדריכים ומידע רלוונטי נוסף על קרקעות להשקעה זמין באתר הבא: https://hlk.co.il

 צבע אדום

art