הסוקר שלמה פילבר מנכ״ל ׳דיירקט פולס׳ למימרן ב׳קול חי׳ - ״בכל הסקרים נפתלי בנט מקבל באזור 23 מנדטים, אצלינו הוא מקבל בין 13 ל-14 מנדטים. את כל התמיכה בנט לוקח מגוש האופוזיציה, הוא לוקח מלפיד שהתרסק ומבני גנץ. 85% מהתומכים של בנט מגיעים מהאופוזיציה״.
היועמ"שית התנגדה נחרצות, ועדת השרים אישרה | הציטוטים המלאים
ועדת השרים לחקיקה אישרה שתי הצעות חוק שהיועמ"שית התנגדה להן. השר לוין על חוק התאגיד: "זו לא הממשלה שלא מוצא חן בעיניה מה שקורה בתאגיד, אלא רוב מוחלט מהציבור. איך אני יודע? כי אין רייטינג"
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) לקדם גם את הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור וגם את חוק החסינות של ח"כ טלי גוטליב. שתי ההצעות אושרו למרות התנגדות של היועצת המשפטית לממשלה.
על פי הצעת החוק של גוטליב, לא תיפתח חקירה פלילית או תביעה אזרחית נגד ח"כ - אלא אם הכנסת תאשר זאת ברוב של 90 חברי כנסת.
כתבנו הפוליטי אברהם פריינד, פרסם את כל הציטוטים המעניינים מתוך דיון הוועדה בשתי ההצעות המשמעותיות. בהצבעה על הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור, נמנע ח"כ זאב אלקין ממפלגתו של סער.
ציטוטים מהדיון על חוק התאגיד:
השר לוין התייחס לחוות הדעת המתנגדת של הייעוץ המשפטי לממשלה: "נפלה תקלה, שגגה, אני בטוח. חוות הדעת הזאת הגיעה לתקשורת לפני שהיא הגיעה במייל למשרדי. בייעוץ המשפטי לא חשבו אפילו להציע לי לעיין בה מראש, אולי להעיר הערות, זה לא קרה. וככה זה נעשה באופן שיטתי, היעדר שיתוף פעולה מוחלט.
"שולחים חוות דעת לתקשורת, מדלגים עליי. אמרתי כבר כמה פעמים שהיה ראוי להעביר את חוות הדעת אליי קודם, לראות אם יש לשר המשפטים הערות, אולי הוא יוכל להעיר את עיניכם.
השר קרעי: הייעוץ המשפטי הציע שנביא חוק ממשלתי. אלא שהיום העברנו בממשלה הצעת מחליטים בנוגע לעיתון הארץ, אחרי ששנה וחצי הם סירבו להעביר לי החלטה בעניין. לצערי בלתי אפשרי לממש את המדיניות שלנו באמצעות חוקים פרטיים, ולכן הם מחייבים אותנו לפעול בצירים עוקפים. תהיה עבודת מטה, שקופה, באמצעות נבחרי הציבור.
הייעוץ המשפטי (אביטל סומפולינסקי): אנחנו נפתיע אתכם כשנאמר שצריך להתנגד להצעת החוק הזו. בהקשר החוקתי ישנה שאלה אם במדינה דמוקרטית חייב להיות שידור ציבורי, אבל פה יש שאלה אחרת האם לסגור שידור ציבורי קיים. צריך לבצע עבודת מטה מקיפה בעניין, זו דרך המלך בעניין.
השר לוין: אחזור על דברים שאמרתי בעבר בעניין הזה. לשידור ציבורי יש שלושה מאפיינים: ממומן מכספי הציבור, זה מתקיים כאן. השני שיש בו מגוון דעות, וזה לא בדיוק קורה. והשלישי - זו לא הממשלה שלא מוצא חן בעיניה מה שקורה בתאגיד, אלא רוב מוחלט מהציבור. איך אני יודע? כי אין רייטינג.
יריב לוין: שבועות ארוכים אני ממתין לחוות דעת של הייעוץ המשפטי.
סומפולינסקי: זה לא רק ייעוץ משפטי אלא יש דברים שצריך לבדוק מקצועית.
ציטוטים מהדיון על חוק החסינות של חה״כ טלי גוטליב:
המשנה ליועמ״שית סומפולינסקי על החוק: ״המנגנון שהחוק יוצר זה הרחבה של החסינות למקרים שבהם אין זיקה בין המידה לפעילות הפרלמנטרית. זה הרחבה מאוד משמעותית. אין שום הצדקה שהכנסת תחליט ברוב, אלא בית המשפט צריך לדון בזה. זה מעורר קושי גדול ונכון להתנגד לחוק. ההצעה לא עוברת את המבחנים החוקתיים.
קרעי: ״החוק מאוד ברור שיש חסינות ואתם שוחקים את מוסד החסינות. יש יועמשית שמאפשרת לשחוק את מעמד חברי הכנסת והם צריכים לחשוש שיוזמנו לחקירה״.
המשנה ליועמ״שית הציעה להקים ועדה מחוץ לכנסת כמו שעושים בשכר חברי הכנסת. ועדה ציבורית שתבחן את הדברים.
יריב לוין: ״יש פה חוסר הבנה בסיסי מה זה חסינות. זה הגנה לחברי הפרלמנט מול המערכת המשפטית. אם השופטים יקבעו, אין פה חסינות. הכרחי שחברי הכנסת יוכלו לבקר את המערכת השיפוטית ללא חשש״.
יריב לוין: ״העדתי בתיק של ראש הממשלה ונשאלתי הרי כל העדות היא תחת חסינות והיה ברור לי שיש לי חסינות, אבל לא העזתי לטעון את זה כי יגידו שאני מתחמק״.
עוד מלוין: ״המצב הקיים הוא שחיקה של החסינות. ההקפדה בעניין הזה צריכה להיות כפולה כאשר זה אנשים ממפלגות מקצות הקשת. מכיר רבים רבים בכנסת שחששו לבקר את המערכת בגלל הדבר הזה״.
נציג עוצמה יהודית בדיון על חוק החסינות: ״שליש מחברי עוצמה יהודית הוזמנו לחקירה. יש חברי כנסת שזה משתק אותם. יו״ר ועדה זה משתק אותו והוא הופך להיות יס מן״.
השר קרעי בדיון: ״זו ההזדמנות להקים ועדה ציבורית שתדון בגבולות הגזרה של היועמ״שית והבג״ץ שהרבה פעמים נראה שהם חורגים מגבולות הסמכות. אם לא מדיחים לפחות שתהיה ועדה ציבורית שתבחן״.
מוקדם יותר, נמסר בהודעה מטעם היועצת המשפטית לממשלה, כי "הצעת החוק הפרטית של ח״כ גוטליב הופכת את החסינות של חברי הכנסת דה פקטו לעיר מקלט מפני חקירה והעמדה לדין פלילי ומפני הגשת תביעות אזרחיות ויוצרת שכבה מורמת מעם, גם במקרים שאינם נוגעים לתפקידם הפרלמנטרי".
בנוגע לחוק להפרטת תאגיד השידור, מסרה היועמ"שית כי "המסר העולה מההצעה ברור וחמור – ביקורת על השלטון או שידור תכנים שאינם מיטיבים עם השלטון תוביל לצעדים נגד גופי תקשורת ולהגבלתם, בלי כל תשתית מקצועית להצדיקם".