עוד מעמית סגל: כידוע, כל זיוף מצריך מניע. שמעתי הרבה השערות מהשערות שונות אבל אף אחת מהן לא מסבירה באופן משכנע מה מרוויח נתניהו מהקדמת שעת השיחה. כמו פעמים רבות במקומותינו, הפרומו היה הרבה יותר דרמטי מהתכנית.
אחרי הסערה: חוק הרבנים אושר בקריאה ראשונה במליאת הכנסת
אושר בקריאה ראשונה: הממשלה תהיה רשאית לתקצב שכר ותקנים במועצות דתיות, נוסף על סכומי ההשתתפות שמקבלות המועצות הדתיות מן הממשלה, על פי אמות מידה שיקבע השר לשירותי דת ובהתייעצות עם שר האוצר
מליאת הכנסת אישרה הלילה (בין שני לשלישי) בקריאה ראשונה את הצעת חוק שירותי הדת היהודיים של חבר הכנסת ארז מלול. 52 חברי כנסת תמכו בהצעה, אל מול 38 חברי כנסת שהתנגדו, והיא תוחזר לדיון בוועדת החוקה.
ההצבעה התקבלה אחרי שיו"ר דגל התורה חה"כ משה גפני הגיע להסכמות בשיחות עם השר מיכאל מלכיאלי.
מוצע לקבוע כי הממשלה תישא בהוצאות שכר ותקנים של בעלי תפקידים במועצות הדתיות שמונו כדין, נוסף על הסכומים אותן מקבלות המועצות הדתיות בהתאם להוראות החוק הקיים. תקציב ההוצאות יועבר על פי אמות מידה שוויוניות שייקבעו על ידי השר לשירותי דת בהתייעצות עם שר האוצר, והרשויות המקומיות לא תחויבנה בהשתתפות בנשיאה בהוצאות כאמור. בנוסף, מוצע להחיל את התיקון גם על רשויות מקומיות שאין בתחומן מועצה דתית.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "סעיף 11 לחוק שירותי הדת היהודיים קובע כי הממשלה והרשות המקומית נושאות בהוצאות התקציב של מועצה דתית. סעיפים 11א עד 11ז לחוק מסדירים את היחס שבין סכום ההשתתפות של הממשלה בתקציבה של מועצה דתית לסכום ההשתתפות של הרשות המקומית שהמועצה הדתית היא בתחומה.
מטרת התיקון המוצע היא לאפשר לממשלה לתקצב שכר ותקנים של בעלי תפקידים שונים במועצות הדתיות שמונו כדין (למשל רבנים שמונו או שנבחרו, לרבות רבנים אזוריים, רבני יישובים ורבנים וקייסים לעדה האתיופית, בלניות, וכן בעלי תפקידים נוספים), נוסף על סכומי ההשתתפות שמועצות דתיות מקבלות בהתאם להוראות החוק הקיים, ובלי שיהיה בכך כדי לחייב את הרשות המקומית בסכומי ההשתתפות מטעמה בשל הוצאות אלו".
יוזם הצעת החוק, ח"כ ארז מלול הציג את ההצעה ואמר: "החוק הזה בסך הכל מסדיר את שיטת התקצוב, מי שיקבע מי יהיו הרבנים זה לא שר הדתות אלא היישוב עצמו, ורק אם הוא רוצה רב. לא ייתכן שאתם תנצלו כל מה שקשור ליהדות כדי לנגח ולהסית בצורה פופוליסטית".
השר לשירותי דת ח"כ מיכאל מלכיאלי סיכם לפני ההצבעה את הדיון במליאה ואמר: "אף אחד מהתוקפים כאן לא הבין את החוק וערבב בין חוקים אחרים. הצעת החוק הזו אין לה עלות. החלטתם שזה חוק ג'ובים ואז אתם שואלים איך זה ייתכן? אתם יודעים שזה לא נכון אבל טוב לכם להצטרף למקהלה שהמציאו. במשך 70 שנה משרד הדתות מעביר כספים לרשויות מקומיות שאין להם מועצות דתיות. הגיע מבקר המדינה ואמר שלמשרד אין סמכות להעביר למועצות מקומיות אלא רק למועצות דתיות. שאלנו את האוצר איך נוכל להעביר והוא זה שהציע שנעשה את זה דרך תיקון חקיקה".