עמיחי שטיין: הצהרת דובר המשרד לענייני אירופה והחוץ הצרפתי על האג צרפת מקבלת את ההחלטה. נאמנה למחויבותה רבת השנים למשפט הבינלאומי, צרפת שבה ומביעה את תמיכתה בפעילותו העצמאית של בית הדין, בהתאם לאמנת רומא.
היוזמה הערבית להקמת מדינה פלסטינית והאירוע שעשוי לחרוץ את גורלה
דווקא המדינה הערבית ה"ידודותית" יחסית שכמעט הגיעה להסכם נורמליזציה עם ישראל, עומדת מאחורי יוזמה לקידום מואץ של הקמת מדינה פלסטינית, עם שאיפה לבנות לוח זמנים ליישום צעדים ממשיים
מאמצים המדיניים לכפות על ישראל מדינה פלסטינית: בחודש ספטמבר האחרון הודיע שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן אל סעוד, על הקמת קואליציה בינלאומית חדשה של מדינות ערביות, מוסלמיות ואירופאיות לקידום "פתרון שתי המדינות".
ביום רביעי האחרון נפגש לראשונה הפורום בריאד, במטרה לבנות לוח זמנים ליישום הקמת מדינה פלסטינית.
השר הסעודי אמר כי כ-90 מדינות וארגונים בינלאומיים לוקחים חלק ביוזמה, והדגיש כי הקמת מדינה פלסטינית היא תנאי של הממלכה להתקדמות לעבר נורמליזציה עם ישראל. לדבריו, סעודיה שואפת לתרגם את הפגישות והרעיונות בנושא שתי המדינות למציאות מוחשית. הקואליציה הבינלאומית שהוקמה, בעיניו, היא רק ההתחלה - וסעודיה תפעל יחד עם מדינות נוספות כדי לגייס את דעת הקהל העולמית "נגד שיטות הפעולה של ישראל נגד הפלסטינים".
ב-11 בנובמבר סעודיה מתכוונת לקיים "ועידת המשך ערבית-איסלאמית משותפת", שבה ידונו הצדדים ב"המשך התוקפנות הישראלית נגד השטחים הפלסטיניים ולבנון, וההתפתחויות הנוכחיות באזור". גם בשנה שעברה התקיימה ועידה דומה בתאריך הזה, חודש אחרי תחילת המלחמה, ואז הוקמה בה "ועדת שרי החוץ הערבים" שכוללת את השרים מסעודיה, מצרים, ירדן, קטאר, טורקיה, אינדונזיה, ניגריה והרשות הפלסטינית - לצד המזכירים הכלליים של הליגה הערבית ושל הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי. חברי הוועדה הזו מסתובבים בשנה האחרונה ברחבי העולם "כדי לגייס תמיכה לעצירת המלחמה ברצועת עזה וכדי ללחוץ לפתיחת הליך מדיני רציני להשגת שלום".
השרים הערבים מתבטאים לאורך חודשי המלחמה נגד המדיניות הישראלית בפגישותיהם בעולם, ומוחים על כך שתכליתה לטענתם היא להמשיך את מצב המלחמה לנצח - ולא לחתור לפתרון. התוצאות ניכרות גם בפן ההצהרתי: במהלך הרבעון השני של 2024 חלה קפיצה משמעותית בשיח של הגופים הרשמיים במדינות ערב סביב פתרון שתי המדינות. כמעט בכל הצהרה רשמית של משרד חוץ ערבי, או גינוי שעוסק בעזה או ישראל, מופיעה שורה אחת לפחות שעוסקת ב"הקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים".
חשוב לציין שתוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב, שיתקיימו מחר, תהיה השפעה דרמטית אותם מהלכים מדיניים. אם המועמדת הדמוקרטית קמלה האריס תיבחר לנשיאה, הסחף והלחץ להקמת מדינה פלסטינית צפוי כמובן רק ללכת ולגבור. מנגד, אם דונלד טראמפ יחזור לבית הלבן, יתכן מאוד שלא יופעל על ישראל לחץ משמעותי להקמת מדינה פלסטינית.