הבית הלבן על ההכרזה על ממשל צבאי בקוריאה הדרומית: "אנשי הממשל בקשר עם הממשלה בקוריאה הדרומית ועוקבים אחר המצב מקרוב"
התקיפה באיראן: "לא פגענו במתקני הגרעין? פגענו בפרצ'ין"
עודד עילם, לשעבר בכיר במוסד, התרשם מתקיפת חיל האוויר באיראן: "פגענו באזור צבאי בתקיפה כירורגית" • עוד הוסיף: "האיראנים מתלבטים איך להגיב"
תקיפת חיל האוויר מעוררת הדים רבים בישראל ובעולם. עודד עילם, לשעבר בכיר במוסד, ניתח את המשמעויות השונות של התקיפה הישראלית בשטח איראן.
"דרדל'ה זה בוודאי שלא. יחד עם זאת", אמר עילם בשיחה ברדיו 103 - אך הוסיף: "היתה אנחת רווחה שהגיעה עד לסין, והיא בעיקר נבעה מזה שלא פגענו במתקני הנפט, בעיקר באי הקטן קארג', שבו מייצרים 250 מיליון חביות רק עבור סין, ומספקים כ-10% מתצרוכת הנפט הסינית, וזה דבר מאוד משמעותי גם מבחינת איראן".
הוא הצביע על כך שהיתה פגיעה מסוימת בפרויקט הגרעין האיראני: "לא פגענו במתקני הגרעין? אנחנו פגענו בפרצ'ין, אזור צבאי בתקיפה כירורגית, במבנה רגיש במיוחד שעליו עלינו עוד ב-2018, כשהמוסד גנב את הארכיון האיראני. שם עושים את הניסויים הקריטיים בדרך לפתח את ראש הנפץ הקרבי הגרעיני. שם על פי הצילומים היתה פגיעה. זה שאומרים שלא פגענו בגרעין בכלל, זה היה חלקי".
תגובה איראנית? "האופציות שלהם לא רבות"
לדבריו, "איראן היום במצב הקשה ביותר מאז אוגוסט 1988, עם סיום מלחמת איראן עיראק כשהיא פגיעה לחלוטין. אין שום טיל חץ או ממ"ד אחד באיראן. גם בצד ההתקפי, לאחר ששתי התקיפות שלה על ישראל, גם באפריל וגם באוקטובר, נכשלו".
להערכתו רק היום המשטר האיראני מתחיל להבין את תוצאות התקיפה הישראלית: "אמש הם עוד היו בשוק ולא עשו בקרת נזקים אמיתית. היום הם מבינים שהפגיעה יותר קשה ממה שהם חשבו, וגם הנראות מתחילה לצאת החוצה. הם מתלבטים כיצד להגיב".
אם כך, כיצד האיראנים מתכוונים להגיב, אם בכלל? בכיר המוסד לשעבר פירט: "האופציות שלהם לא רבות. הפרוקסי העיקרי שלהם, חיזבאללה, למעשה מנוטרל. הוא מסוגל לירות אבל לא בהיקפים שהם היו מצפים. הפרוקסי החות'י נמצא תחת יכולת יירוט אמריקנית, וגם היכולות שלהם עצמם לא רבות במיוחד. אופציה שעומדת בפניהם היא לבצע פגיעות בחו"ל. אני אישית הייתי מעורב בסיכול מבצע כזה ב-1999, ושוב המגבלות שלהם מוחשיות וקשות מאחר והם מבינים מה המשמעות של תקיפה, אם ישראל תתקוף אותם. הנפט האיראני מהווה 80% מהכנסת איראן והוא מרוכז במקומות בודדים".
אם כך מדוע שהאיראנים לא יניחו למהלומות הישירות על ישראל? עילם סבור כי לא כל השיקולים של איראן רציונליים: "בסופו של דבר אנחנו מדברים עם אנשים, ויש להם כבוד וגבריות פצועה, וקיים צורך להוכיח גם כלפי חוץ וגם כלפי פנים את העוצמה והאימה שהם מטילים".
באשר לפיגוע המשאית בסמוך למחלף גלילות אמר: "אני לא חושב שהפיגוע הבוקר הוא תוצר ישיר של המעורבות האיראנית. בסך הכול הניסיונות שלהם פה לגייס מפגעים ומרגלים, רובם לא מוצלחים במיוחד. אומר את זה בזהירות, כי מספיק פיגוע אחד משמעותי או רצח של אישיות בכירה כדי שנדבר אחרת. האסטרטגיה של האיראנים ברורה, חומייני יצר אותה – טבעת אש כדי להרחיק אפשרות של תקיפה ישירה על איראן כפי שהם חוו אותה".
הקהיליה הבין לאומית: "כשישראל תוקפת הם אומרים: בראבו קפיטאנו"
בהמשך הזהיר כי איראן הנדחקת את הקיר תנסה להתגרען במהירות: "היום איראן מבינה שהדרך היחידה שנותרה לה לאיזה סוג של הגנה או תחושת הגנה הוא נשק גרעיני. יש פתווה של חומייני נגד – צריך לשנות אותה, אבל עם זה אין בעיה. צריך גם להגיע ליכולות, וגם זה לא סיפור גדול. מספיק ארבעה וחצי מדענים צפון קוריאנים, והם יעשו את האקסטרה מייל, ולכן חייבת להיות התגייסות בין לאומית".
עם זאת עילם רואה את הקהיליה הבין לאומית כפסיבית: "לצערי הרב הקהילה יודעת להאיר בניינים באור זרקורים אחרי 7 באוקטובר, וכשישראל תוקפת הם עומדים מאחורה כמו האיטלקים במלחמת העולם הראשונה ואומרים: בראבו קפיטאנו"