דפנה ליאל: עו"ד אוהד שלם המייצג את הממשלה הגיש בדקות אלו את תשובת שר העבודה יואב בן צור לבג"צ בנושא המעונות יום. פשרת בג"צ - שר העבודה יואב בן צור יפרסם את מבחני תמיכה לגבי כלל האוכלוסיה וזאת בתוך חודש ימים. תקבע תקופת מעבר נוספת בת 3 חודשים לפעוטות להורים אברכים חייבי גיוס.
אכיפה בנושא חוק הפיקדון: עשרות יצרנים ויבואנים נקנסו
עיצומים כספיים בהיקף של כ-1.9 מיליון שקל הוטלו על יצרני ויבואני משקאות אשר לא קיימו את חובות הדיווח לפי חוק הפיקדון
המשרד להגנת הסביבה הטיל עיצומים כספיים בהיקף של כ-1.9 מיליון שקל על יצרני ויבואני משקאות אשר לא קיימו את חובות הדיווח לפי חוק הפיקדון. בנוסף, המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה ערכה פעילות אכיפה ארצית סמויה ברשתות השיווק לנושא החזרת דמי הפיקדון.
חוק הפיקדון על מכלי משקה, תשנ"ט-1999, נועד לשפר את רמת הניקיון ברשות הרבים ולהקטין את כמויות הפסולת המועברות להטמנה. זאת, באמצעות מנגנון כלכלי שמטרתו עידוד איסוף של מכלי משקה ריקים ומיחזורם. חוק הפיקדון הוא חלק ממספר חוקים מסוג "אחריות יצרן מורחבת" המטילים חובות שונות על פי עקרון "המזהם ישלם" על היצרנים והיבואנים.
בחוק הפיקדון נקבע, כי על היצרנים והיבואנים חובה לגבות פיקדון על כל מכלי המשקה שאותם הם משווקים, לעמוד ביעדים לאיסוף ולמיחזור מכלי משקה ריקים, ולדווח על פעולות אלה למשרד להגנת הסביבה. אי דיווח למשרד פוגע ביכולת הבקרה על יישום החוק, ובתוך כך משפיע על היקף פעולות האיסוף והמיחזור של מכלי המשקה. בנוסף, אי קבלת מכלי משקה והחזרת דמי הפיקדון מצד רשתות השיווק ללקוחות מהווה עבירה פלילית. גם כאשר המכונה מקולקלת, יש חובה חוקית לקבל את הבקבוקים באופן ידני ולהחזיר ללקוחות את דמי הפיקדון.
בסופ"ש האחרון ערכה המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה בשיתוף אגף אחריות יצרן של המשרד, פעילות אכיפה סמויה בכל רחבי הארץ. מפקחי המשטרה הירוקה במשרד ערכו ביקורות ב-77 סניפי רשתות שיווק מצפון המדינה ועד לדרומה, במטרה לבחון את עמידתם בקיום חוק הפיקדון והשבת דמי הפיקדון לאזרחים. בסיום הפעילות נמסרו ברירות משפט והודעת קנס ל-5 סניפים שבהם איתרו המפקחים ליקויים, ובנוסף מנהלת סניף אחת זומנה להמשך חקירה.
בנוסף, המשרד להגנת הסביבה הטיל עיצומים כספיים על 32 יצרנים ויבואנים אשר לא עמדו בחובות הדיווח שלהם באשר למספר מכלי המשקה ששיווקו, שאספו ושמיחזרו בשנת 2022, בסך כולל של כ-1.9 מיליון שקל.
היצרנים והיבואנים קיבלו הזדמנות לטעון את טיעוניהם בפני המשרד, ואולם המנהל מכוח החוק לא קיבל טיעונים אלו. הטלת העיצומים הושלמה עם העברת דרישת תשלום על של סך כ-58,400 אלף שקל לכל יצרן או יבואן.
המשרד להגנת הסביבה בוחן את כלל ממצאי פעילות האכיפה שנאספו ושוקל את המשך צעדיו בהתאם לסמכותו בחוק, וכן ימשיך לפעול באמצעות כל הכלים העומדים לרשותו – כולל אכיפה כנגד הנהלות הרשתות, לוודא שניתן שירות הוגן ללקוחות ודמי הפקדון מושבים לציבור וזאת במטרה לשמור על תכליות החוק ניקיון, עידוד המיחזור של מכלי המשקה ולשמור על המרחב הציבורי נקי.