אזעקות בנהריה ושורת יישובים בגליל המערבי.
השריפות בצפון: מספר נשרים פונו משמורת הטבע שנסגרה | תיעוד
רשות הטבע והגנים מעדכנת – שמורות הטבע שנסגרו בעקבות השריפות שהתחוללו אמש כתוצאה משיגורי הרקטות והכתב"מים משטח לבנון והשמורות שנפתחו למטיילים | מספר נשרים פונו משמורת הטבע גמלא בעקבות המצב - תיעוד
רשות הטבע והגנים מפרסמת הבוקר (שיש) תמונת מצב השריפות בצפון הארץ ופינוי נשרים משמורת הטבע גמלא.
אתמול, התחוללו שריפות במספר מוקדים שונים בצפון הארץ כתוצאה משיגורי הרקטות והכתב"מים משטח לבנון. עשרות רבות של עובדי רשות הטבע והגנים הגיעו למוקדי השריפה מכל רחבי הארץ כדי לסייע לצוותי המקומי וצוותי וכב"ה במאמצי הכיבוי.
נכון לרגע זה, חמ"ל הרשות מדווח כי מספר שמורות טבע נמצאות בסיכון כתוצאה מהשריפות, ביניהן:
- שמורת טבע גמלא
- שמורת טבע נחל דישון
- שמורת טבע נחל אל על
- שמורת הטבע נחל משושים
- שמורות הטבע יהודיה, גמלא ומשושים נשארות סגורות למטיילים. שמורת הטבע מג׳רסה (שפך דליות) נפתחה.
חילוץ והצלת הנשרים בגמלא:
בעקבות השריפות באזור שמורת הטבע גמלא, רשות הטבע והגנים פינתה בבטחה כ-6 נשרים ששהו בכלוב האקלום הממוקם בשמורה. הנשרים הועברו באופן זמני לכלוב אקלום בגליל תחתון, באזור נחל עמוד.
פינוי הנשרים מהשמורה צילום: שרון אביעד , רט''ג
בין הנשרים שפונו: שני זוגות נשרים, נשר יליד שבי 2022 הנמצא באקלום לקראת שחרור, ונשר נכה מבוגר שמשמש כגורם משיכה לתחנת האכלה עבור נשרים ורחמים שבטבע.
במסגרת מאמצי הכיבוי האינטנסיביים שמתקיימים משעות הצהריים בצפון הארץ, הבחינו צוותי הרשות כי האש המשתוללת בשמורת גמלא החלה לרדת במורד נחל דליות. מתוך חשש כי האש תקפוץ לגדה השנייה היכן שממוקם הכלוב ותחנת האכלה, פקחי הרשות ואקולוג העופות החליטו לא לקחת סיכון וקיבלו את ההחלטה לפנות את הנשרים מהכלובים. הפינוי כולו ארך כשעה וחצי לאחר שכלובי העברה והציוד הנדרש הוכנו מבעוד מועד עקב המצב.
אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים: "אמנם משמח שהצלחנו להוציא את נשרי גרעין הרבייה והפרטים האחרים מכלל סכנה, אך זו נחמה פרותה. הסיפור האמיתי של השריפות הללו לצערנו, הרבה פחות משמח.
ברבים מהוואדיות בצפון יש רחמים מקננים – רחם הוא מין בסכנת הכחדה עולמית, שרק בשמורת גמלא יש שלושה קינונים של מין זה על המצוקים, בדיוק היכן שמתרחשת השריפה. אין לדעת מה עלה בגורל הקינים והגוזלים.
הרחמים אינם לבד כמובן, גם חיוויאים מקננים על העצים בתקופה זו, ברור שההורים יכולים לעוף ולהינצל מהשריפה אבל דור שלם של גוזלים לבטח נפגע. נעשתה עבודת שימור עצומה מאוד כדי להחזיר את הרחמים ומינים אחרים לקנן בטבע, שנים של עבודה נפגעו במחי מטח רקטות, זה כאב לב גדול. חשוב להבין שגם אחרי שהאש תפסיק לבעור הבעיה לא נגמרת – שריפת שטחים עצומים מצמצמת את מקורות המזון הזמין. השטח הזמין והלא פגוע מצטמצם מאד עקב השריפות ולחץ הטריפה והתחרות יגדל מאד וגם לכך השלכות ארוכות טווח על חלק מבעלי החיים".